Host Andrew zorgt voor rust en duidelijkheid in de bibliotheek

Host Andrew zorgt voor rust en duidelijkheid in de bibliotheek

Hij was tot voor kort host/beveiliger bij de Johan Cruijff Arena, maar door corona kwam het werk stil te liggen. Nu heeft Andrew Hafma door bemiddeling van Probiblio en Randstad een soortgelijke functie bij Bibliotheek Amstelland. Zijn komst zorgt voor rust en duidelijkheid bij medewerkers én bij bezoekers. Onze intercedent Ellen Peters ging langs en sprak met Andrew en manager dienstverlening Lizet van Zegveld over deze positieve samenwerking.

Ik ontmoet Andrew in de bibliotheek. Hij stelt zichzelf voor als Abeltje en zo staand voor de lift zou hij inderdaad kunnen doorgaan voor liftbediende. Zijn ogen laten een grote lach zien, die alleen door het mondkapje wordt verhuld. Ik voel me meteen welkom. Tijdens ons gesprek wijst Andrew iedereen de weg. Samen met een andere host zorgt hij ervoor dat de bezoekers zich op hun gemak en welkom voelen in de bibliotheek.

Van supporters van de F-side naar bibliotheekbezoekers, hoe heb je dat ervaren?

Andrew: “Mijn vrouw heeft jarenlang gewerkt voor de bibliotheek in Amsterdam. Ze zette gewone boeken om naar braille. Toen ik gevraagd werd om bij Bibliotheek Amstelland te komen werken, vond ik dat meteen heel leuk. Ik ben zelf gek op lezen; lees graag over geschiedenis en de oudheden, maar kan een thriller van Stephen King ook waarderen.

“Het publiek is natuurlijk wel anders. Bij de F-side van Ajax krijg je soms te maken met agressie, bij de bibliotheek is dit natuurlijk minder snel het geval. De sfeer in de bibliotheek is goed; bezoekers hebben begrip voor de situatie. Het helpt dat er regels zijn waarop ik hen kan attenderen. Dat geeft duidelijkheid. In alle gevallen gaat het erom hoe je jezelf opstelt!”

Lizet, waarom wilde je eigenlijk een host inhuren?

Lizet: “De medewerkers in mijn team hadden het gevoel in de frontlinie te staan. Het uitleggen van regels uitleggen; het aanspreken van bezoekers op hun gedrag en het weren van groepen die overlast veroorzaakten. In plaats van adviseren over lezen en digitale vaardigheden, waren ze druk met handhaving. Daarvan kregen ze geen energie en juist die energie is zo belangrijk om fit te blijven in deze crisis. Toen ik vertelde over de aanstelling van Andrew, reageerden ze dan ook heel positief.”

“Voor de bezoekers was het de eerste dagen even wennen. Mondkapje op, niet alles kunnen doen… Maar inmiddels is het voor de vaste bezoekers alweer ‘gewoon’. Daaraan merk je ook dat het werken als host een vak apart is. Iemand moeten teleurstellen en toch met een glimlach weer laten vertrekken: dat doen ze goed, vriendelijk en duidelijk.”

 

"De sfeer in de bibliotheek is goed; bezoekers hebben begrip voor de situatie. Het helpt dat er regels zijn waarop ik hen kan attenderen. Dat geeft duidelijkheid." - Andrew Hafma

 

Andrew, wat is jouw kracht? Hoe zorg je ervoor dat mensen zich aan de regels houden?

“Ik ben duidelijk, maar stel me vriendelijk op. Deze manier werkt over het algemeen heel goed. De winkel op de begane verdieping van de bibliotheek merkt dat er sinds onze komst minder gestolen word. Alleen al het feit dat er iemand met een bepaalde autoriteit staat, zorgt ervoor dat mensen zich sneller aan de regels houden.”

Wat is het gekste dat je ooit hebt meegemaakt als host?

“Ik heb een hoop gekkigheid meegemaakt. Mensen die gedronken hebben doen soms rare dingen. Helaas maakte ik in mijn werk bij voetbalwedstrijden ook minder leuke dingen mee. Ik herinner me nog goed het moment waarbij een fakkel op de tribune brand veroorzaakte. Op dat moment moet je de boel in goede banen leiden en is de veiligheid van het publiek je voornaamste zorg. In dit specifieke geval raakte een collega gewond. Dat doet wel wat met je.

"Daarna is het altijd mooi dat je samen met je collega's nog een moment hebt om alles door te nemen. Je deelt je ervaringen en emoties. Dat maakt je tot een goed team."

Is het net zo leuk om voor de bibliotheek te werken als in de Arena?

“Ja, ik vind het werk wat ik doe gewoon heel leuk. Het maakt voor mij niet zo gek veel uit of ik in een bibliotheek sta, of in een voetbalstadion. Voorlopig ben ik hier helemaal op mijn plek!”

Lizet, wil jij andere bibliotheken nog iets meegeven?

“We werken in een branche waar de financiële middelen beperkt zijn. Bovenop de bezetting uitbreiden is vaak financieel lastig. Kijk of je kan schuiven en personeelsbudgetten anders kan inzetten. Ik ben overtuigd dat door deze maatregel het ziekteverzuim lager is en de medewerkerstevredenheid hoger. Bovendien durf ik straks weer sneller op te schalen naar meer activiteiten, omdat ik weet dat het gastvrij en veilig kan.”

 

"Ik ben overtuigd dat door deze maatregel het ziekteverzuim lager is en de medewerkerstevredenheid hoger. Bovendien durf ik straks weer sneller op te schalen naar meer activiteiten, omdat ik weet dat het gastvrij en veilig kan.” - Lizet van Zegveld

 

Randstad en Probiblio

Randstad en Probiblio zijn al jaren partner in dienstverlening naar de bibliotheek. We zijn blij dat we ook in deze coronaperiode onze samenwerking voor de bibliotheek kunnen inzetten. Meer weten? Neem contact op met Ellen Peters, 06-51992905

Lees ook: 'Hoe is de ‘social’ zichtbaarheid van de bibliotheek in coronatijd?'

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Ellen Peters