Huppelend de bieb uit!

Huppelend de bieb uit!

De Lonkende Leestafel ♥ Denise Verlaat, medewerker team jeugd voor Bibliotheek Ijmond-Noord. Interview #23 door Karen Bertrams, augustus 2018. 

De Lonkende Leestafel is de community die lonely cowboys uit bibliotheken samenbrengt met ondernemende initiatieven om mensen en media al lezend te verbinden. In deze blogreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types. 

Denise doet de Mariquita!

“Kan ik dat verhaal dat zo spannend is lezen?” vraagt het meisje dat ’s middags terugkomt na een groepsbezoek. “Mevrouw, u heeft het goed gedaan.” Voor dat soort reacties van kinderen doe je het toch, dat ze dan huppelend de bieb uitgaan… Mijn hart ligt bij de jeugd: Kinderboekenweek, Voorleesdagen, Bibliotheek op school. Ons bereik onder de jeugd is heel groot. Het loopt als een rode draad door mijn leven, ik was als kind niet weg te slaan uit de bieb in Heemskerk, de snuffelstage die ik daar mocht doen in de jaren ’80 vond ik helemaal geweldig! Ik ben hier opgegroeid en zou er niet meer weg willen, strand en stad zijn dichtbij en de mensen zijn vriendelijk en relaxed. Er wonen veel ‘duinkatten’, het is een speciaal volk, ze werken veel in de duinen, bloembollen, daar kom je niet zomaar tussen."

"Ik ben heel breed, werkte eenentwintig jaar in de financiële sector en mocht bij een reorganisatie van de ING een bibliotheekopleiding doen. Sinds 2013 werk ik voor bibliotheek IJmond-Noord. Met mijn financiële expertise zijn ze blij, die is dun gezaaid in deze branche en ik houd juist van de afwisseling."

"Mijn twee jongens zijn dyslectisch en ik ken de struggles met lezen dus erg goed, hoe ze na gymnasiumadvies van de cito taal technisch op mavoniveau zaten. Het is voor mij een stimulans om me in te zetten voor leesplezier bij kids met een achterstand, op welke manier dan ook."

"Onze collega Marlies Sipkes heeft een groot netwerk, we doen veel met andere partijen. Zij legt zich onder andere toe op het binnenhalen van subsidies. Dat is met de Lonkende Leestafel goed gelukt, we doen met vrijwilligers lees-activiteiten voor ouderen op locatie. Bij het werven van de juiste mensen ben ik heel eerlijk als ik denk dat er geen match is. De senioren en activiteitenbegeleiders moeten ervan uit kunnen gaan dat het goed volk is dat we op ze afsturen, het zijn onze visitekaartjes! Respect, geduld, dingen kunnen aanvoelen zijn belangrijk. Ik zie mensen ook helemaal groeien en opbloeien in hun rol, dat is het fijne ervan dat het mes dan aan twee kanten snijdt."

"We hebben een grote en een mobiele multitouchtafel – de MobiTouch - waar we mee op stap kunnen. Onze grootste hit is de belevenistafel en dan de onderdelen Muziek uit de jaren 30-50’, de keukenplaat en de herinneringstafel. Je krijgt er super leuke gesprekken door! En in het prikkelmenu de Mariquita, kleurenzoeker en ballonnen. De ouderen die wij hiermee bereiken vinden het heel fijn om zelf lekker actief bezig te zijn zonder iemand lastig te hoeven vallen. Ook de kaart van de IJmond met foto's van de omgeving en uitleg erbij vinden de bewoners van Heemskerk en Beverwijk prachtig."

"We betrekken kinderen, via de Kamercommissie en Kinderdirecteur, al jaren bij onze 100 talenten programmering: voor en door de doelgroep. Elke eerste vrijdag van de maand is het filmkijken geblazen met de keuze van de kids. Laatst hadden we vijftig man voor De Kleine IJsbeer. Vrijdagmiddag is mijn middag op de jeugdafdeling, die drukbezocht wordt. Ze komen ook echt voor de gezelligheid, chillen, filmpjes maken, potje klieren, muziek aan, dansen, ze voelen zich zo vrij hier!"

De Lonkende Leestafel gunt elk kind een Denise en zo’n paradijs van een jeugdafdeling…

Ook een Lonkende Leestafel interview? Maak een afspraak met Karen Bertrams via kbertrams@probiblio.nl.

 

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Karen Bertrams