iCloud vol stoelpootfoto’s

iCloud vol stoelpootfoto’s

Gastblog - Okee, ik biecht het eerlijk op: mijn dochtertje van 3 jaar oud heeft een eigen smartphone. En dan bedoel ik niet een roze speelgoedtelefoon met glitters en nepknopjes, maar een echte (weliswaar oude, simkaartloze) iPhone. En dat terwijl we recentelijk in Bibliotheek Bollenstreek een paar mooie webinars van Marije Lagendijk over mediawijsheid hebben gehad...

Het was begonnen als middel om lange autoritten dragelijk te maken. Wij stelden de smartphone in op het luisterboek; koptelefoon op (een officiële met volumebegrenzing) en de hele autorit was ze zoet. Het begon dus onschuldig. Maar toen ontdekte ze dat je met dat ding ook foto’s kan maken. Ze liep ermee rond en maakte foto’s van alle belangrijke dingen, zoals haar pop, roze rokje en de onderkant van de tafel.

Ik besloot haar dan maar de foto-functie op haar 'muziek-telefoon' (zo 'framede' we de smartphone) aan te leren. Dan was mijn cloud tenminste niet meer gevuld met vage foto’s van stoelpoten. Dat ging een tijdje goed. Maar al snel ontdekte ze dat als je op het scherm drukt, er allemaal dingen gaan bewegen en gebeuren. Toen was het hek van de dam…

 

Nu moet ik het dus echt toegeven: ik ben zo’n moeder die haar kind gewoon een digitaal apparaat geeft en hoopt dat ze niet zomaar online een levensgrote Woezel koopt.

 

En nu moet ik het dus echt toegeven: ik ben zo’n moeder die haar kind gewoon een digitaal apparaat geeft en hoopt dat ze niet zomaar online een levensgrote Woezel koopt. Wie heeft nou de tijd om die telefoon kindproof in te stellen? Of haar te leren hoe om te gaan met de apps die erop staan? Heeft een pedagoog sowieso wel eens geprobeerd een peuter van 3 iets te leren, wat jij graag wilt? Ik krijg haar niet eens in dat ene jurkje voor een begrafenis - laat staan dat ik haar kan leren omgaan met een digitaal apparaat.

En nu zitten we in de situatie dat mijn lieve peutertje, die nog poept in een luier, ‘haar telefoon aan de lader hangt’ en met smilies en dino icoontjes zogenaamd ‘haar oma appt’. En zelf op YouTube het liedje over de pinda die langs de spoorwegbaan loopt kan aanzetten. Als bibliothecaris schaam ik me dood dit te moeten opbiechten… Ok, dit weekend ga ik er echt voor zitten!

Trainingen Mediaopvoeding van Probiblio

Kinderen groeien vandaag de dag op als ware mediavreters. Hoe voed je hen op tot volwaardige bewoners van deze digitale wereld? Veel ouders en professionals vinden dat nog niet makkelijk. En vaak zien ze wel de beren op de weg, maar niet de kansen die digitale media ook te bieden hebben. Bibliotheken kunnen bij de mediaopvoeding op verschillende manieren een rol spelen. Wij ondersteunen je daarbij.

Over Roxanne Heemskerk

Roxanne Heemskerk (32) is een geboren en getogen Bollenstreker en woont nu in Voorhout samen met haar man en jonge dochter. Sinds een jaar mag ze zichzelf bibliothecaris noemen. In deze rol coördineert ze de activiteiten voor de vestiging in Oegstgeest, een van de locaties van Bibliotheek Bollenstreek. Ook bemant ze gedeeltelijk de klantenservice. In haar vrije tijd naait ze graag haar eigen kleding, als ze haar boek uit heeft. Bloggen geeft haar veel energie. Er zijn zo veel verhalen te vertellen over het bibliotheekwerk!

De bloggers van Probiblio

De bloggers van Probiblio zijn allemaal werkzaam in een bibliotheek of schoolmediatheek. Ze schrijven over wat ze meemaken op de bibliotheekvloer. Het zijn hun eigen ervaringen, ideeën en meningen. Heb jij ook een leuk verhaal over iets dat je hebt meegemaakt in jouw bieb? Stuur het naar communicatie@probiblio.nl en wie weet plaatsen we het op onze site! Stuur dan meteen even een korte biografie en foto van jezelf mee.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Roxanne Heemskerk