In de vicieuze cirkel van collectiebouwers

In de vicieuze cirkel van collectiebouwers

De Lonkende Leestafel ♥ Wim van de Herik, muziekjournalist & logistiek medewerker collecties bij Probiblio. Interview #15 door Karen Bertrams, april 2018. 

De Lonkende Leestafel is de community die lonely cowboys uit bibliotheken samenbrengt met ondernemende initiatieven om mensen en media al lezend te verbinden. In deze blogreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types.

"Mijn werk is niet hoogstaand, wel belangrijk." Vijfhonderd boeken gaan er per dag door de handen van Wim van de Herik, zijn DNA is in elke bibliotheek aanwezig. Op de glanzende grijze vloeren van de logistieke afdelingen van Probiblio beweegt Wim zich 27 uur per week in ‘de vicieuze cirkel van collectiebouwers.’

Hier is een journalist aan het woord, die ongelooflijk veel weet van muziek, met een voorliefde voor de avantgarde, de vernieuwing en de bepaalde emoties die muziek losmaakt."Als hobby journalist moet je overal een etiketje op plakken. Ik ben teveel in de marge bezig om het als broodwinning te kunnen doen."

Geboren te Dordrecht woont hij nu al vijftien jaar in Schiedam, "Een slaapstadje met een leuke binnenstad, dichtbij Rotterdam waar ik graag ben in verband met het culturele verhaal. Ik heb een half jaar in Crooswijk gewoond maar dat was me te heftig, te onveilig. Worm in de Witte de Withstraat is het beste avantgardistische podium."

In zijn jonge jaren was hij drie keer districtskampioen biljarten; bandstoten, driebanden en carambole (tiktik) via oom Henk die een tafel had staan en zei; "probeer het ook eens". "Ik speel zelf niks, ja op een kapotte synthesizer en afvalmetaal. Mijn opa die ik nooit gekend heb speelde orgel." Zijn bibliotheekflow liep van de bibliobus in Papendrecht "je ging de boer op, had een band met de mensen", via de archivarisopleiding GOA1/2 naar Probiblio.

"Ik lees veel muziektijdschriften, zoals Wire, bijvoorbeeld over opkomst en ondergang van bepaalde labels en het Belgische Gonzo Circus. Muziek luister ik via een dvd-apparaat met geluid via de TV. Ik heb al jaren geen tv-aansluiting meer, ik keek alleen voetbal. Vroeger had ik een mega installatie maar na last met de buren ga ik alleen nog los op de zaterdagmiddag.

Het leukste van muziek vind ik de humoristische kant: met cut-up technieken speeches verdraaien van Trump of May, zoals Cassetteboy (check de Cameron viral Gettin’ Piggy With It, KB)."

Vanaf de jaren ’80 maakte hij zelf muziektijdschriften zoals FAKE (het enige blad dat geen fake is), "dat liep als een trein, tot de komst van de euro. Toen zijn we noodgedwongen gestopt. Reanimeren is moeilijk door internet." Van zijn toenmalige collega’s werkt er nu een aantal bij OOR, "maar dat blad is een verlengstuk van de grote podia." Concessies die Wim niet doet, "Ik had wel een blad dat Concessie heet willen maken. Die bladen, daar ben ik min of meer toevallig ingerold. Denk aan een schoolkrant idee, over wantoestanden, satirisch, ironisch, dingen afzeiken." Voor het door hem opgerichte muziektijdschrift OPSCENE interviewde hij in 1993 The Ramones. "Het was een treurig interview, ze waren toen al aan het afsterven, er zijn er nu al drie dood, de zanger praatte als een automaat.

Tacheles in voormalig Oost Berlijn is nu een yuppen-paleis, maar ik ben sinds de jaren ’80 veel in Duitsland, heb Hamburgse bandjes laten toeren in Nederland. Nederlandse hiphop? Ik ben blijven steken bij Osdorp Posse en Extince, maar zelfs in Duitsland hebben ze betere; Absolute Beginners, Deich Kind (check Leider Geil, KB), Fünf Sterne de Luxe, Kinderzimmer productions."

Naar welke festivals en podia moeten we heen als we je willen tegenkomen? "Het BIMHUIS in Amsterdam en de festivals Rewire en Le Guess Who. Ik kan wel nooit meer dan vijf dingen achter elkaar zien." (Ik ga! KB).

"Elke tijd heeft zijn leuke momenten, het is een golfbeweging, van de flowerpower naar de smartphonewave van nu. Als je ouder wordt krijg je een andere rol. Ik help nu bandjes met optredens regelen, programeer een Dordts podium. Misschien moet ik eens gaan bloggen, ik wil nog steeds wel bepaalde dingen promoten..."

De Lonkende Leestafel wacht rustig op blog #1 van Wim van de Herik. Onze muziekheld.

Ook een Lonkende Leestafel interview? Maak een afspraak met Karen Bertrams via kbertrams@probiblio.nl.  

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Karen Bertrams