Interview Geert Willems: ‘We willen de grootste urban collectie van Europa hebben!’

De Lonkende Leestafel ♥ Geert Willems, Specialist collectie management/selecteur voor Bibliotheek Rotterdam. Interview door Alek Dabrowski & Karen Bertrams, zomer 2019.
De Lonkende Leestafel is de community die lonely cowboys uit bibliotheken samenbrengt met ondernemende initiatieven om mensen en media al lezend te verbinden. In deze interviewreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types.
Het kloppend hart van Bibliotheek Rotterdam is wat ons betreft de ruimte op de 2e etage van de Centrale Bibliotheek, waar aan grote bureaus collectioneurs ieder op hun eigen vakgebied bouwen aan de veelzijdige, imposante collectie van één van de grootste openbare bibliotheekcollecties van Nederland. Onwillekeurig ben je onder de indruk over de hoeveelheid kennis die zich in deze ruimte bevindt, immers, samen met een heuse (tegenwoordig zeldzame) catalogusafdeling, bestelafdeling en afdeling mediaverwerking, het zenuwcentrum van een echte bibliotheek.
‘Ik lees geen boeken meer’
‘Bij ons begint alles,’ zegt Geert Willems. De bibliothecaris maakt een rustige, zo niet onderkoelde indruk, maar tijdens het interview doet hij uitspraken die ons achterover doen slaan. Van verbazing, ongeloof en onverholen pret. Eén van zijn eerste opmerkingen is: ‘Ik lees geen boeken meer. Hoe God verdween uit Jorwerd van Geert Mak uit 1996 is het laatste dat ik gelezen heb. Ik kom zelf ook uit zo’n dorp, Overloon in Noord-Brabant, waar dezelfde ontwikkelingen gaande waren. Ik kreeg in de gaten dat ik er niks meer van onthield, van al die gelezen boeken. Qua werk onthoud ik weer wel bijna alles, hoor! Als kind was ik lid van drie bibliotheken, een was mij niet genoeg.’ De bibliotheekacademies van Tilburg en Sittard waren het begin van zijn bijna levenslange carrière in het vak.
Lees- en verzamelwoede
Privé uit zijn lees- en verzamelwoede zich in een aantal bijzondere verzamelingen die door de jaren heen zijn aandacht, geld en tijd opeisten. Van onschuldige sigarenbandjes als kind tot complete verzamelingen van de voetbaltijdschriften ELF (1982-2019) en World Soccer (1960-2019). Een andere opvallende verzameling: ‘Vanaf 1965-2018 heb ik alle top 40 nummers op mp3. Tot 1973 herken ik elk nummer, daarna gooiden punk, house en hiphop roet in het eten, maar ik wil ze wel allemaal hebben. Ik ben nu bezig met alle nummers die vanaf 1940 minimaal één week in de Amerikaanse Billboard top-100 en de Engelse top-100 hebben gestaan. Natuurlijk heb ik mijn persoonlijke favorieten. Ik was bij een afscheidsconcert van Heino in Oberhausen, die Duitsers blèrden alles mee. Veel van mijn favoriete nummers (luisteren, mensen!) werden helaas niet gespeeld.
‘Ik ben als selecteur wel een big spender!’
Vanuit Eindhoven reist Geert elke dag per trein met plezier naar zijn werk. Een papieren (!) krantje, koptelefoon en iPod maken het reizen fijner. Werken in Eindhoven? ‘Nooit behoefte aan gehad, er zijn sowieso nooit vacatures voor een selecteur en het gaat om een véél kleinere collectie dan bij ons.
In 1983 ben ik in Rotterdam begonnen als informatiebemiddelaar achter de balie en ben ik het selectioneursvak ingerold. In die tijd hadden we 20-30 collectioneurs, nu nog 6. Ik noem mezelf in mails met klanten ‘selecteur’, mijn specialismen zijn de SISO rubrieken 500, 800 en 900 (wiskunde, informatica, natuurwetenschappen, taal- en letterkunde, geschiedenis en land- en volkenkunde) en, heel logisch, als Eindhovenaar de Rotterdam-collectie. Qua aanbod is er wat mijn rubrieken betreft eigenlijk niet zoveel veranderd. Als je dat zo wil zeggen ben ik wel een big spender, ja! In de 36 jaar dat ik werk, heb ik denk ik ongeveer € 2 miljoen aan de collectie uitgegeven.’
Grote ambities
‘De Aanschafinformaties van NBD-Biblion zijn fantastisch, ik pik er steekwoorden uit en beslis dan over de aanschaf. Maar ik speur zelf ook altijd naar noviteiten. Zo haalde ik als eerste begin jaren ‘90 in Nederland boeken uit Amerika over genitale piercings. Ik was ook de eerste die in die tijd hele series Young Adult informatieve boeken aanschafte uit Amerika. Waar ik ook trots op ben is dat ik in mijn eentje de hele reisgidsencollectie heb samengesteld, de grootste van Nederland met van bijna elk land ter wereld minimaal één reisgids.’
‘Vanuit de HipHop in je Bieb-taskforce kwam de wens om de urban collectie voor jongeren uit te breiden. Veel – Engelstalige – titels die jongeren vanuit hun belangstelling voor straatcultuur hebben, zijn in de meeste biebs niet aanwezig. Die hebben we inmiddels allemaal gekocht/besteld en de ambitie is nu om de grootste collectie van Europa te hebben.’
‘Wat ik een kick vind, is dat je keihard kunt zien dat het zin heeft boeken onder de aandacht van het publiek te brengen. Mijn stokpaardje is de prachtige Privé- Domein-serie (auto)biografieën van Uitgeverij de Arbeiderspers. Wij zijn de enige openbare bibliotheek in Nederland die alle exemplaren heeft. Twee jaar geleden werden 80/90 delen ervan gestolen, we zijn nu weer compleet. Door het presentatiemeubel stegen de uitleencijfers in een jaar tijd van 461 naar 1368 met aanvankelijk een uitleenfrequentie van 7,43, en dat voor zogenaamde ‘moeilijke’ boeken! Ik ben net een detective als het gaat over de uitwerking van onze displays op het publiek; 45% van de biografieën op het biografieënmeubel waren binnen 1 dag uitgeleend, en gemiddeld binnen 2,9 dagen zelfs 99,5% van alle biografieën. Of ik waardering voor mijn werk krijg? Die geef ik mezelf door het uitpluizen van dit soort cijfers.’
De Lonkende Leestafel ziet in deze selecterende selfkicker het ultieme bewijs voor het succes van autonome professionals in onze bibliotheken.
Ook een Lonkende Leestafel interview? Maak een afspraak met adviseur Karen Bertrams.
Reacties (0)