Interview met Laura Vroomen: Insta-proof in Landgraaf!

Probiblio's platform voor avontuurlijke bibliotheekprofessionals De Lonkende Leestafel ♥ Laura Vroomen, frontoffice-medewerker bij Bibliotheek Landgraaf en drijvende kracht achter het succesvolle Instagram-account @bibliotheek.landgraaf; vo-specialist en coördinator bij de VoorleesExpress. "Pubers zijn helemaal mijn groep."
Foto’s: Karen Bertrams
Tip: kom naar onze Workshop Instagram op 29 oktober 2020 en leer alle kneepjes over het beheren van een succesvolle account! Met influencer Saskia Weerstand. Meld je aan voor 1 oktober!
De aanrijroute is door Duits grondgebied, langs de lege Pinkpop-velden en over heuvels met vergezichten. Het creeërt de juiste stemming voor een ontmoeting met ‘Insta-queen’ in bibliotheekland Laura Vroomen. Het door haar beheerde Instagram-account van @bibliotheek.landgraaf heeft bijna vierduizend volgers. Wij willen weten hoe ze dat doet!
Limburgse gastvrijheid
Bibliotheek Landgraaf (officieel Bibliotheek Landgraaf-Onderbanken) is gehuisvest in multifunctionele accommodatie het Burgerhoes, samen met onder andere de gemeente en lokale omroep. Buiten ontmoet ik de elfjarige tweeling Dani en Julie (foto onder). Ze zijn trots op hun lokale Insta-bibliothecaris Laura!
Het nieuwe, prachtige gebouw verraadt aan de buitenkant geen spoor van een bibliotheek, maar eenmaal binnen ontpopt de linkervleugel zich direct als zodanig door het warme welkom van de Limburgse Laura (foto onder). “Keerse- of kruumelkesvlaai?” Van beide een klein stukje natuurlijk, zo hoort dat hier in het diepe Zuiden.
Zinderende teen spirit
Sinds twee jaar zindert het in het Burgerhoes van de ’teen spirit’, als gevolg van de inzet van frontofficer, VO-superspecialist en VoorleesExpress-coördinator Laura. “Pubers zijn helemaal mijn groep. Bij die reis naar volwassenheid kan je als bibliotheekmedewerker echt het verschil maken. Wat wil je? Wie ben je? Alles ligt nog open. Als je wat ouder bent wordt het leven al meer ingekaderd met een huis, een baan...”
“Pubers zijn helemaal mijn groep. Bij die reis naar volwassenheid kan je als bibliotheekmedewerker echt het verschil maken. Wat wil je? Wie ben je? Alles ligt nog open.”
“Na de lerarenopleiding in Sittard werkte ik vier jaar als docente Nederlands op het HAVO en VWO. Ik genoot van het ‘close’ contact dat je dan met de leerlingen hebt. ‘Door u durf ik iets te vragen’, hoorde ik dan van een leerlinge. Ik was erg kritisch op de cultuur op die school en zette me voor vijfhonderd procent in. Dat heb ik teruggebracht naar honderd procent. Het was een harde leerschool, maar ik pluk daar nu in mijn jongerenwerk voor de bibliotheek de vruchten van.”
“Bij de bibliotheek voel ik me als een vis in het water! Door de samenwerking in het team; een goede taakverdeling die rekening houdt met elkaars talenten en de ruimte die onze directeur ons gunt. Het combineren van frontoffice-werk, programmering voor het vo en rondlopen op de biebvloer werkt prima voor mij.”
Veel verantwoordelijkheid
“Ik hou van de samenwerking met jongeren; geef ze veel vrijheid en verantwoordelijkheid en ga daarbij graag het experiment aan. Onze leesclub 'Booktalk' is daar een goed voorbeeld van. Elke maand lezen we met maximaal tien jonge deelnemers over thema’s die ze interessant vinden ('crime'!) en geef ik ze tips.
“Ik hou van de samenwerking met jongeren; geef ze veel vrijheid en verantwoordelijkheid en ga daarbij graag het experiment aan. Onze leesclub ‘Booktalk’ is daar een goed voorbeeld van.”
Het eerste boek dat we lazen was ‘De Zaak 40/61' van Harry Mulisch. Ik liet toen ook een fragment zien uit de film over het proces tegen Eichmann. Ik ben zelf fan van Mulisch: op 5 november ben ik jarig en is zijn werkkamer geopend voor publiek. Die wil ik echt gaan bekijken! Nu lezen we met de jongeren ’Red ons Maria Montanelli’ van Herman Koch.”
“Met de twee vo-scholen in Landgraaf doe ik de BiebEscape (zoals de naam al aangeeft, volgt BiebEscape het idee van een Escape Room). Dat doe ik dan juist ook met docenten, zodat zij weten wat hun leerlingen te wachten staat. Ik ben ook betrokken bij de 'Biebwall'-boekenetalage, voorleeswedstrijd Read2Me, De Jonge Jury... We doen als bibliotheek heel veel, ik vind het belangrijk dat we dat op deze manieren ook laten zien.”
Laura voor haar 'pride & joy': de kast met Young Adult-boeken
Instagram: Laura's tips & tricks
En voor die zichtbaarheid heeft de bibliotheek aan Laura een hele goeie. Ook veel bibliotheken volgen het door haar beheerde Instagram-account @bibliotheek.landgraaf en er zijn zelfs internationale volgers. Hoe doet ze dat?
“Ik post voornamelijk in het Engels. We kiezen als bibliotheek voor Instagram als informele bron van kennisgeving; Facebook is meer voor het formele gebeuren zoals onze activiteitenagenda. Op 22 februari 2019 was de eerste post, over het bibliotheekbezoek van piloot, schrijver en De Jonge Jury-prijswinnaar Buddy Tegenbosch. Ik post nu dagelijks, ook als ik op vakantie ben - anders vergeten mensen je."
“Ik post dagelijks, ook als ik op vakantie ben. Anders vergeten mensen je.”
Maak het persoonlijk
"Ik beheer het account zelfstandig, geïnspireerd door collega’s, jongeren (van 12 tot 20 jaar oud) en alles om me heen. Ik ga daarbij ook uit van mezelf: wat vind ík leuk? Afwisseling in de posts is belangrijk, dat vergt creativiteit. En het moet persoonlijk zijn. Mijn meest populaire posts hebben mijn hond Balou in de hoofdrol. Zo persoonlijk willen de mensen het! Laat dus gerust zien waar jij als bibliotheek uniek in bent. Wat gebeurt er bij jou op de vloer?"
"Speel ook met je lay-out: het is geen vereiste om alsmaar het oranje bibliotheeklogo te gebruiken. De kwaliteit van het beeld moet wel hoog zijn, zodat je door de combinatie van korte tekst en beeld direct de aandacht vangt. Je moet je daar even in verdiepen. Zelf gebruik ik de vormgevings-app CANVA (‘your secret weapon for stunning design’) voor het zoeken en bewerken van goed beeldmateriaal. Ook quotes bewerk ik daarmee. En: mensen willen graag gezichten zien.”
“Laat zien waar jij als bibliotheek uniek in bent. Wat gebeurt er bij jou op de vloer? Speel daarbij ook met je lay-out: het is geen vereiste om het oranje bibliotheeklogo te gebruiken.”
Meer dan boeken: lifestyle!
“Laat je berichtgeving niet alleen over boeken gaan, dat is een valkuil! Koppel het aan populaire jongerenseries op Netflix als ‘Riverdale’, ‘Pretty Little Liars’ en ‘13 reasons why’. Quotes over uiteenlopende onderwerpen als het klimaat, of een merk als Blond Amsterdam, gekoppeld aan relevante boeken doen het ook goed. Naar aanleiding daarvan komen jongeren dan vragen: ‘Ik zag die post op Instagram, hebben jullie dat boek?’"
"Via Instagram Stories deel ik ook nieuws van anderen, zoals laatst van rapper Typhoon. Toen hij vervolgens zelf reageerde, was ik helemaal blij! En deelde ik die reactie vervolgens weer met onze volgers. Gebruik daarbij ook hashtags die ertoe doen. Komt ‘ie:
- #visitbibliotheeklandgraaf (dat is onze eigen hashtag)
- #bookstagram (mensen die hashtags volgen)
- #library
- #YAbooks
- En hashtags die op het moment erg leven onder jongeren, zoals #blacklivesmatter."
"Tot slot: bekijk je statistieken. Hoe vaak is iets bekeken en waar komen je volgers vandaan? Op die manier kun je beter ‘finetunen’ en inschatten op welke tijdstippen de meeste van je volgers online zijn."
“Laat je berichtgeving niet alleen over boeken gaan, dat is een valkuil! Koppel het aan populaire Netflix-series, onderwerpen als het klimaat of relevante hashtags."
Laura's inspiratiebronnen
“Natuurlijk heb ik zelf ook inspiratie en ideeën nodig. Wat mijn top 3 van inspirerende Instagram-accounts is? @lulumoonowlbooks (meer dan 75.000 volgers) is het mooiste account dat ik ken, ik deel veel van haar! @bibliotheekhoorn is ook creatief en heeft qua inhoud leuke berichten. Ik zou zelf wel meer willen zien van de werkvloer daar. Wie staat er op de vloer; wat gebeurt er in de praktijk? En dan is er blogger @biebmiepje, die deelt veel leuke winacties."
"Wat me verder inspireert is hiphop, dat zit echt in mijn hart. Zowel Amerikaanse hiphop, als de Nederhop van Opgezwolle/Fakkelbrigade en Typhoon. 2Pac is mijn grootste ‘crush’: hij past altijd bij mijn humeur. Ik heb zelfs ooit een selfie gemaakt met zijn beeld bij Madame Tussauds New York (foto onder). Ik wil snel nog eens terug en alles daar herbeleven, wat een geweldige stad! De opnames van America’s Next Top Model in New York volg ik ook elk seizoen op de voet. In dit programma komen de geweldige stad en het creatief bewerken van foto’s samen: mijn perfecte combi!"
Rapper 2Pac is mijn grootste ‘crush’: zijn muziek past altijd bij mijn humeur. Ik heb zelfs ooit een selfie gemaakt met zijn beeld bij Madame Tussauds New York.
De Lonkende Leestafel heeft een ‘crush’ op 'Landgraaf’s Next Top Model’ Laura. En neemt nog een derde stuk(je) vlaai, voor onderweg…
Ook een Lonkende Leestafel-interview?
Maak een afspraak met Karen Bertrams!
Workshop Instagram
Kom naar onze Workshop Instagram op 29 oktober 2020 en leer alle kneepjes over het beheren van een succesvolle account! Met influencer Saskia Weerstand. Meld je aan voor 1 oktober!
Reacties (0)