Interview met leesclub De Damescoupé uit Enkhuizen: een schitterend gesprek

De Lonkende Leestafel ♥ Leesclub De Damescoupé uit Enkhuizen | Interview door Carla Kouwen & Karen Bertrams, 2019.
De Lonkende Leestafel is de community die lonely cowboys uit bibliotheken samenbrengt met ondernemende initiatieven om mensen en media al lezend te verbinden. In deze interviewreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types.
Soms vind je wel eens iets, in een van de 1633 leeskringkoffers. Carla Kouwen, drijvende kracht achter de leeskringkofferservice van Probiblio verzamelde een rijke oogst aan objets trouvés, voornamelijk boekenleggers, die op een pilaar in het magazijn een permanente groeitentoonstelling vormen. Op een mooie zomerdag ontdekt ze een set met verdiepingsvragen van leesclub 'De Damescoupé' uit Enkhuizen. De kwaliteit ervan viel op en we besloten ze onder de noemer 'Een Schitterend Gesprek' beschikbaar te stellen voor alle leesclubs die gebruikmaken van de oude, vertrouwde, grijze leeskringkoffers (meer informatie onderaan dit interview).
Lezen in clubverband in de bibliotheek
We reizen af naar Enkhuizen voor een genoeglijk etentje voorafgaand aan de leesclubsessie van deze dynamische vrouwen. Allemaal hebben ze zo hun eigen redenen om lief en leed via boeken met elkaar te delen. Voor we aanschuiven aan de leesclub-dis spreken we Paula Orme, lees-mediaconsulent van de Westfriese Bibliotheken, met negen vestigingen op het platteland.
"Ik heb in Nijmegen bedrijfscommunicatie gestudeerd, maar heb hier mijn hart wel verloren. We hebben een veelzijdige programmering, aansluitend bij campagnes en in samenwerking met partners als het Zuiderzeemuseum. We willen elke dag het verschil maken voor mensen; ze zien groeien en op een grootse manier het publiek bereiken, met programma’s als Boek in Beeld, Koffie met Kunst, Ontdek en Ontmoet, Walk en Talk. Een paar keer per jaar faciliteren we de bijeenkomst voor leesclubs van Senia, en we nemen de leeskringkoffers van Probiblio af. Net als jullie zijn we op zoek naar verjonging en meer diversiteit van ons publiek als het gaat om lezen in clubverband. Zelf word ik graag aan het denken gezet door informatieve boeken."
De zeven vrouwen van de Damescoupé
In eetcafé De Bonte Veer ontmoeten we de zeven vrouwen van de Damescoupé. De sfeer is meteen top.
Boven: Leesclub De Damescoupé met de vragenkaarten op het biljart van eetcafé de Bonte Veer, onder de bibliotheek in Enkhuizen.
Simone de Groot was 21 jaar jonger toen ze via een briefje in de bibliotheek bij de leesclub kwam. "Ik miste de gesprekken over boeken na mijn studie Nederlands. Ik heb zelfs nog een lijst uit die beginperiode, het eerste boek was van Amos Oz. Ik wil trouwens heel graag dat de bibliotheek Carolijn Visser uitnodigt voor een lezing!"
Herintreedster Monique Benschop is vlak na de oprichting bij de leeskring gekomen, en heeft zich een paar jaar terug weer aangesloten toen er een plek vrij kwam. "We zitten op de zelfde golflengte en hebben humor. Soms worden door iemand meerdere boeken van de te lezen auteur gelezen, of zoals recent kwam er muziek in het boek voor. We nemen de muziek er dan bij, dat geeft weer andere kleur aan het lezen." Ook gaan deze ondernemende lezers samen naar toneel en zelfs naar Marrakech! "Dat was naar aanleiding van het autobiografische boek 'Hideous Kinky' van Esther Freud, waarin een hippiemoeder met haar twee kinderen naar zichzelf op zoek gaat in de Marokkaanse woestijn."
Journalist en redacteur Irene Hemels is de jongste telg en zit in twee leesclubs. "Ik lees veel non-fictie, maar zo kom ik ook tot het lezen van romans. Ik vind het fijn dat er alleen vrouwen in zitten." Simone: "Mannen hebben de neiging het beter te weten."
Op Wilma Appelman maakten de bloemrijke beschrijvingen in 'Scheepsberichten' van Annie Proulx na tien jaar lezen de meeste indruk. "Ik lees boeken vaak twee keer. Als je in je eentje leest, begrijp je dingen soms niet. Hier hoor ik andere standpunten en bekijk je een boek vanuit hoeken die je zelf niet kan verzinnen."
Lidy Beerepoot legt de werkwijze uit. ""Eén keer in de zes weken komen we bij elkaar. We eten eerst samen, dan komen de tongen al los. We lezen eigenlijk alles, de titelkeuze maken we in juni, drie of vier titels per persoon. Met soms een speciaal verzoek, een boek dat we écht willen lezen. Zoals 'Contrapunt' van Anna Enquist en 'De Koperen tuin' van Vestdijk, met daarna de muzikale monoloog van Christiaan Kuyenhoven. Geweldig!"
Margriet Fluitman doet een opleiding stervensbegeleiding, maar maakt tijd want "ik vind het te leuk; als ik niet kan lezen ben ik niet gelukkig. Vroeger las ik via de bibliobussen, daar heb ik nog een lezerspink aan overgehouden door teveel 'pageturners'." Via Margriet kwam Rita Lub erbij. "Ik ben niet echt een lezer. Die vwo-boekenlijst vond ik een crime, ik heb echt een zetje van iemand nodig om te gaan lezen. De diversiteit in manieren van lezen en de verschillende achtergronden vind ik aantrekkelijk."
Een dikke pluim voor bediening en kookkunsten van De Bonte Veer, dat doen ze goed, die zeven vrouwen van de Damescoupé!
Tot slot licht Irene nog het gebruik van de kaarten toe. "Door de kaarten met vragen krijgen we een snelle en prettige afwisseling tussen het boek en persoonlijke verhalen, en is er geen gespreksleider nodig. Gewoon: volgende kaartje!"
Vanaf januari 2020 zal de kaartenset 'Een Schitterend Gesprek', met verdiepende vragen voor leeskringen en leesclubs in alle leeskringkoffers zitten. Bibliotheken kunnen de sets ook bestellen per vijf stuks voor €20,- via Carla Kouwen / Leeskringen (CKouwen@probiblio.nl).
Ook een Lonkende Leestafel interview? Maak een afspraak met Karen Bertrams via kbertrams@probiblio.nl
Reacties (0)