Interview Nadine van der Linden: 'De bibliotheek kan veel meer voor jongeren betekenen'

Interview Nadine van der Linden: 'De bibliotheek kan veel meer voor jongeren betekenen'

De Lonkende Leestafel ♥ Nadine van der Linden, stagiaire bij De Boekenberg, student Grafisch Lyceum. Interview door Karen Bertrams, april 2019.

De Lonkende Leestafel is de community die lonely cowboys uit bibliotheken samenbrengt met ondernemende initiatieven om mensen en media al lezend te verbinden. In deze interviewreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types.

Young adults ♥ tosti tuesday

Dit is Nadine, bezig met haar derde en laatste jaar op het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Na eerst lifestyle en media gekozen te hebben, is ze overgestapt naar Corporate Design: ‘Posters en folders en zo.’ Haar beste vriendin Amber wist dat ze altijd bezig was met schrijven. ‘Ik heb heel veel losse verhalen liggen, allemaal in het Engels geschreven. Momenteel focus ik me op een serie die ik aan het schrijven ben, geïnspireerd op mythen uit de Ierse Mythologie en Ierse volkverhalen.’ Amber stuurde haar naar haar eigen favoriete bibliotheek als stageplek: De Boekenberg. En daar weten ze wel raad met ambitieuze types! Nadine krijgt dan ook ruim baan voor haar dadendrang in het jongerensegment.

‘Donner in Rotterdam is mijn favoriete boekhandel, en al de Engelstalige YA-boeken die ze daar hebben horen ook in de bibliotheek te staan! Ze hebben goed personeel. De jongen die daar werkt kijkt me in mijn verbeelding trouwens altijd aan van ‘ben je hier nou alweer?' Niet heel gek als je bedenkt dat ik er bijna elke week kom om tussen de nieuwste boeken te neuzen. Via de Goodreads-app houd ik bij hoeveel boeken ik lees, naast mijn opleiding zijn dat er één of twee per maand, maar in de vakanties ga ik voor meer! Ik ben heel trots op mijn eigen boekenkast, een (bescheiden) collectie van meer dan honderd boeken. Mijn laatste aanwinst is de Grisha-trilogie van Leigh Bardugo. Zo’n hobby is wel een dure grap!’

‘Ik ben heel erg fan van lezen. Je even lekker terugtrekken en niet bezig zijn met de digitale dingen die je de hele dag doet, want dat is soms reuze vermoeiend! Na een leespauze van een periode, ontdekte ik Engelstalige YA-literatuur. Toppers voor mij zijn fantasyauteur Sarah J. Maas met Throne of Glass en A Court of Thorns and Roses-serie, of de serie van Rick Riordan over de halfgod Percy Jackson.’

‘Ik heb een hele Whatsapp-groep met Percy Jackson-fans. Op Comic Con in Utrecht heb ik die PJO-groep leren kennen en organiseren we een paar keer per jaar met elkaar een ‘meet’. Natuurlijk hoort daar een fotoshoot bij met al onze oranje t-shirts aan! Je kan me ook tegenkomen op het YAL FEST op 21 april in Hoevelaken. Het is een dag in het teken van literatuur, en een van mijn favoriete schrijvers, Benjamin Alire Saenz, is daar ook aanwezig.’

‘Lezen is niet raar of stom en zou veel meer opgenomen moeten worden in de maatschappij. Bijvoorbeeld door het oprichten van een speciaal jongerenplatform over lezen en de bibliotheek. Er kan veel meer met jongeren gebeuren, De Nieuwe Bibliotheek vind ik daarin de goede kant op gaan, met YA-events en een gezellige sfeer, ze zijn heel actief op Instagram.'

De Boekenberg werkt aan een gastvrije jongerenprogrammering, met o.a. een gratis abonnement tot je 30ste. Ze spelen ook in op de studeerdrift van jongeren met acties als Tosti Tuesday, waarbij je voor één euro een heerlijke tosti (met of zonder ketchup) kan eten en rustig kan leren/chillen/leren. 'Ik nodig jullie bij deze allemaal uit om op 13 april naar de Boekenberg te komen voor ons YA-event. Ik heb het gepitcht in november 2018 en nu mag ik het echt gaan organiseren, het wordt heel erg vet.’

Nadine’s eigen ambities gaan nog veel verder. ‘Mijn droom is om in New York op een campus Engels te gaan studeren en daarna werken bij een uitgeverij zoals Penguin Teen, Harper Collins te gaan werken. Verder ben ik nu bezig met mijn passie op sociale media. Ik heb onlangs een eigen ‘Bookstagram’ opgezet, (@atowerofbooks) en ben zeker van plan om hier erg actief op te zijn in de toekomst!’

Bagage en inspiratie genoeg voor haar eigen Boekenbergse YA-event voor bookjunkies, waar we kennis kunnen maken met Boektuber Sanne Vliegenthart, een workshop krijgen van Chinouk Thijssen over hoe je een manuscript inlevert, Adorable Books die je alles vertelt over het boekbloggen en minstens 50 jongeren tegenkomen die net zo dol zijn op lezen en schrijven als onze gastvrouw.

De Lonkende Leestafel nodigt zichzelf alvast uit!   

 

Ontwerp Young Adult dag: Nadine van der Linden

Ook een Lonkende Leestafel interview? Maak een afspraak met Karen Bertrams via kbertrams@probiblio.nl.

Lees meer over de Lonkende Leestafel.

 

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Karen Bertrams