Interview Rosanne Goncalvez: 'Wij zijn samen de bibliotheek'

Interview Rosanne Goncalvez: 'Wij zijn samen de bibliotheek'

De Lonkende Leestafel ♥ Rosanne Goncalvez, programmeur vakteam volwassenen bij Bibliotheek Oostland. Interview door Karen Bertrams, mei 2019.

De Lonkende Leestafel is de community die lonely cowboys uit bibliotheken samenbrengt met ondernemende initiatieven om mensen en media al lezend te verbinden. In deze interviewreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types.

Rosanne Gonçalves is een organisator pur sang. Je kunt haar kennen van de Meet-Ups die ze voor Bibliotheek Oostland organiseert bij de VPRO Tegenlicht documentaires. ‘De gesprekken gaan over actuele onderwerpen als basisinkomen en plastic soep. Als moderator nodig ik de inhoudelijke experts uit. Alexander de Roo, een van de oprichters van het Europese netwerk voor het basisinkomen, was bijvoorbeeld bereid te komen tegen een reiskostenvergoeding. Op deze editie kwamen vooral mannen tussen de 30 en 70 af en het is meestal een succes.’

We spreken af op een van haar lievelingsplekken: in de bruisende Boekhandel Paagman op de Haagse ‘Fred’, een ouderwets gezellige winkelstraat. Op deze warme dag wemelt het er van de bezoekers. Rond het virtuele haardvuur verpozen mannen op banken, de rij voor geurige koffie en thee varianten is aanzienlijk, in de vitrines liggen heerlijkheden hoog opgetast.

‘Ik houd van Den Haag, mijn roots liggen hier en al van jongs af aan heb ik een zwak voor de bieb, ik liep er stage. Met mijn dochtertje ga ik op maandag naar het strand, we kamperen graag. En culinair probeer ik de recepten van mijn Portugese vader na te maken, het lukt me nooit! Mijn favoriet is nog altijd zijn Frango com molho branco, kip in witte saus.’ (Scroll naar beneden voor het recept!)

‘Wat me blij maakt?'

Dat een vader uit het vadercentrum ADAM via voorlezen in de bieb nu elke dag zijn kinderen voorleest. Zo waardevol! En boos? Als regels vóór mensen gaan, daar kan ik helemaal niet tegen. Bij statushouders of bij zorg voor jeugd.’

Rosanne is een sociaal bewogen regelaar, goed in structuren. Terwijl ze bij de Rabobank in ‘een gouden kooitje’ werkte, deed ze haar studie Culturele en Maatschappelijke Vorming, tegenwoordig Social Work. Nu heeft ze haar eigen organisatiebureautje, ViaRosa. ‘Ik begeleid Haagse HBO-studenten bij hun afstuderen. En ik ben faciliterend coördinator van academische werkplaats SAMEN, de netwerkorganisatie voor de zorg voor jeugd in Haaglanden, Holland-Rijnland en Midden-Holland.’

‘Afwisseling geeft mij energie, van bestuurlijke functies tot het ophangen van lijstjes. Je moet eigenlijk heel allround zijn in een kleine organisatie, daarom voel ik me in Oostland senang: je moet ook doen wat bij je past, anders werkt het niet. In mijn natuurlijke ‘kom, we gaan’-modus vergeet ik soms mensen mee te nemen. Interne communicatie is in veel biebs echt een aandachtspunt, dat draagt onder meer bij aan het gevoel ‘Wij zijn samen de bibliotheek’.’

‘Cultuur in de bibliotheek was in deze regio een tijdje afwezig door gebrek aan budget, gelukkig is dat veranderd! We werken toe naar een bestendig cultureel jaarplan: een programmering met maandelijkse thema’s, in meerdere vestigingen tegelijk (5 in totaal en 2 servicepunten), interactief met lezingen en discussies. Met altijd de verbinding met de collectie. Als we ons publiek om feedback en ideeën vragen, ontvangen we dat vooral van vrouwen.’

‘Ik ben dus graag lekker bezig en zie met plezier dat het bouwen aan het netwerk, met gebruik van de interne expertise en contacten van ons team, echt vruchten afwerpt. Het lokale veld weet ons nu te vinden, van kunstenaars tot de historische vereniging. Mijn lievelingsplek is nu onze vestiging Bleiswijk, ’t Web. Een ontzettend mooi pand met potentie: je rolt de kasten weg en hup, je bent een theater, dansvloer, filmzaal. Hier kan het meest, het makkelijkst.’

De Lonkende Leestafel vraagt en krijgt het Frango en molho branco recept en gaat op zoek naar een passende wijn voor erbij.

Volg Rosanne op Twitter

Ook een Lonkende Leestafel interview? Maak een afspraak met Karen Bertrams via kbertrams@probiblio.nl.

Lees meer over de Lonkende Leestafel.

     

Tegenlicht Meet-up over het Basisinkomen.

 

 

 

 

 

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Karen Bertrams