Kinderboekenbal 'replay'

Kinderboekenbal 'replay'

Op dinsdagavond 1 oktober werd in het Muziekgebouw aan 't IJ de Kinderboekenweek feestelijk geopend met het Kinderboekenbal. Het feest was uitsluitend op uitnodiging toegankelijk. Probiblio medewerker Collecties Maaike Landman en leesconsulent van Bibliotheek Den Haag Roos Visser waren erbij! Roos Visser schreef een persoonlijk verslag over deze 'topavond'. 

Het begon al goed toen Maaike en ik het laatste plekje in een overvolle trein richting Amsterdam wisten te veroveren. Even nog een momentje rust voor de voeten en tenen die we die avond in veel puntige schoenen hadden gepropt. Was wel nodig ook, die rust, want op Amsterdam Centraal bleek dat we nog 900 meter door de regen moesten lopen naar het Muziekgebouw.

En waren er welkomstbordjes? Nee. Was er een rode loper? Nee hoor. Knappe jongemannen met paraplu's? Ook al niet! We waren gedwongen om onze tasjes boven het hoofd te houden om onze prachtige coupes en zorgvuldige maquillage nog enigszins droog te houden. Gelukkig kwam er wel nog de laatste twintig meter een - niet zo knappe, maar wel heel aardige - man met een paraplu naast ons lopen.

Enfin, eenmaal binnen en uit de regen moesten we de felbegeerde kaartjes tonen. Vijf minuten later stonden we binnen aan de bar, naast Dolf Verroen en temidden van de crème de la crème van de Nederlandse kinderboekenschrijvers. En drie kwartier later zaten we mooi in het midden van de zaal, schuin achter Selma Noort en naast Niki Smit.

Het programma was prachtig samengesteld! Evelien Aendekerk, directeur van het CPNB, adresseerde in haar openingsspeech even het feit dat er dit jaar geen kinderen bij mochten zijn en dat ze het misschien voortaan maar het kinderboekenprijzenbal moesten noemen. Daar bleef het bij wat die discussie betreft. Verder werd ieder genomineerd boek mooi onder de aandacht gebracht. Er was een prachtige lezing van Wieteke van Zeil over de Zilveren Penseelwinnaars; een filmpje over iedere illustrator; een lied van Yentl en de Boer; een voordracht van twee gedichten en een kort verhaal van Govert Schilling. 

En toen... eerst de Gouden Penseel voor Yvonne Jagtenberg! Shock! Zij was zelf ook 'flabbergasted' en gaf een hele mooie geïmproviseerde speech over hoe vervelend volwassenen wel niet zijn. Heerlijk mens. Daarna kwam dan eindelijk het moment... de Gouden Griffel! Jury er weer bij op het podium. En ja hoor: Zeb. valt in de prijzen! Letterlijk hijgend van spanning en opwinding en het rennen naar het podium kwam Gideon Samson de griffel in ontvangst nemen. Hij had wel een speech voorbereid. Twee zelfs. En het publiek mocht kiezen welke ze wilden horen. We kozen de groene envelop. Prachtig verhaal!

Toen was het programma voorbij. Oh nee, toch nog even Anna Woltz, Natasha Stenvert en André Kuipers op het podium! De presentatrice stelde daadwerkelijk de vraag aan Anna: "En waar gaat Haaientanden over?" Alsof de hele zaal het niet al gelezen had! Maar Anna draaide heel lief haar vaste riedeltje af. Tot slot mochten we toch nog even aftellen en verklaarden we de Kinderboekenweek voor geopend!

Buiten de zaal stond de champagne klaar en kon het netwerken beginnen. En dat ging verbazend goed! Ik sprak met Bas Maliepaard van De Grote Vriendelijke Podcast. Met Femke Ganzeman, de vrouw achter leesbevorderingindeklas.nl. En met Arend van Dam, Thijs Goverde, Pieter Koolwijk en met een heel aardig iemand van Querido... Pas aan het eind van de avond kwam ik erachter dat er ook nog een dansvloer was! Waar Bart Moeyaert zijn beste 'moves' liet zien. Dansen met de winnaar van de Astrid Lindgrenprijs met uitzicht op het IJ. Veel beter wordt het in het leven niet!

Toen ik uiteindelijk met beurse tenen weer terugstrompelde naar het station kwam ik Pim Lammers nog tegen met een vriend. We kletsten even over het bal, en toen vroeg ik aan die vriend: "Doe jij ook iets met boeken, of ben je mee voor de gezelligheid?" Hij: "Ja, ik ben illustrator." Pim fluisterend: "Eén van de beste illustratoren van Nederland." Bleek het Ludwig Volbeda te zijn! 

Om vijf voor drie was ik thuis, waar ik mijn vriend nog drie kwartier wakker heb gehouden door bovenstaand verhaal te vertellen, over allemaal mensen waar hij nog nooit van heeft gehoord...

Wat een topavond! 

Foto: Roos Visser (links) en Maaike Landman op het Kinderboekenbal.

Roos Visser is leesconsulent bij Bibliotheek Den Haag. Onder de naam 'Lezen nou!' maakt ze filmpjes over kinderboeken, speciaal voor leerkrachten in het basisonderwijs. Bekijk en like alle video's op Youtube.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Roos Visser