Kinderboekenweek bij Bibliotheek Bollenstreek

Kinderboekenweek bij Bibliotheek Bollenstreek

Roxanne Heemskerk is programmamaker jeugd bij Bibliotheek Bollenstreek. Voor Probiblio blogt ze over haar ervaringen. "Dit keer leek het me grappig om eens een andere vorm te proberen. Ik heb het opgeschreven alsof ik een meisje ben die in haar dagboek schrijft over alles wat ze tijdens de Kinderboekenweek in de bibliotheek heeft meegemaakt. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!"

De Kinderboekenweek liep van 5 t/m 16 oktober 2022 en had als thema 'gi-ga-groen!' 

Lief dagboek,

Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover: ik heb een echte slang aangeraakt! En zelfs om mijn nek gehad! De bibliotheek in Sassenheim had een workshop georganiseerd met échte reptielen. Dus ik smeekte mijn moeder of ik erheen mocht gaan. Gelukkig had ik haar op tijd overgehaald, want Anna was dus mooi te laat met het kopen van een kaartje. Ik moest haar beloven foto’s te maken, wat was ze superjaloers dat ik wel kon gaan en zij niet!

Zoals je weet, willen we allebei al heel lang een slang als huisdier. Maar papa is bang voor alles wat ‘kruipt zonder geluid’, zoals hij zelf altijd zegt. Mijn plan is om alles te leren over slangen en zo papa te overtuigen dat het echt wel veilig is. En dat is ook echt zo, want de wurgslang die er was zaterdag was echt een schatje! Het meisje van de Exotus Serpenti vertelde dat wurgslangen je pas gaan wurgen als ze drie keer om je heen kunnen. Deze soorten zijn dus te klein om mensen te kunnen wurgen. En hij voelde heel raar, koud en glad, helemaal niet nattig ofzo.

De baardagaam was ook echt heel tof. En de krokodilhagedis mocht ik zelfs een meelworm te eten geven (een levende!). Toen de workshop voorbij was, wilde ik meteen boeken meenemen over het verzorgen van slangen. Die lagen in een tent van de scouting. Heel gezellig! Woensdag ga ik terug met Sophie om daar samen te spelen en boekjes te lezen in de tent, want die staat nog de hele week in de bibliotheek omdat het Kinderboekenweek is.

Donderdag was het ook leuk, toen kwam er een man in de klas die de Bosbaas heette. Hij kon echt alles vertellen over bomen en planten. Hij liet ook zien hoe je brandnetels kunt plukken zonder je pijn te doen! Maar ook wat je moet doen als een brandnetel je wel prikt. Handig, als we aan het voetballen zijn op het veldje en Akron de bal weer eens veel te hard de bosjes schopt. De mevrouw van de bibliotheek was er ook, die liet boeken zien waarin stond wat je kon doen met planten die gewoon op het schoolplein groeien. Die mag ik volgende week lenen en dan wil ik brandnetelsoep koken voor pap. Misschien kan ik hem dan overhalen om toch die slang als huisdier te krijgen. Brandnetelsoep is namelijk zijn favoriet (blegh!).

Nu moet ik weer gaan, Anna komt zo en dan gaan we alles opschrijven over het verzorgen van slangen en zo proberen onze ouders over te halen. Fingers crossed!

Xoxo, Merel

Luistertip voor leesmediaconsultenten: Bibliotheek Eemland en Probiblio ontwikkelden een inhoudelijk programma voor bibliotheken voor tijdens de Kinderboekenweek. De online content is gratis te beluisteren en interessant voor lees/mediaconsulenten. Luister samen met kinderen van 6 tot 12 jaar naar het 'natuurgeluidenavontuur' en raad alle geluiden! Neem voor vragen contact op met adviseur Digitale geletterdheid Maike van Pelt.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Roxanne Heemskerk