Kinderen zijn de kern

De Lonkende Leestafel ♥ Eline Geursen, actief als projectleider onderwijs bij Bibliotheek Bollenstreek. Interview #11 door Karen Bertrams, februari 2018. Foto: Chantal Cornet.
De Lonkende Leestafel is de community die lonely cowboys uit bibliotheken samenbrengt met ondernemende initiatieven om mensen en media al lezend te verbinden. In deze blogreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types. Volgende keer #12: Polderdichtster Mirjam Noach.
‘Ik heb als projectleider, adviseur en onderzoeker bij maatschappelijke instellingen, commerciële bedrijven en marktonderzoekbureaus gewerkt en had gedacht dat werken bij een bibliotheek iets rustiger zou zijn.’ New kid on the block Eline Geursen straalt en explodeert bijna van energie om van alles wat ze ziet in deze nieuwe omgeving onder de loep te nemen en aan te pakken.
‘Toen ik de vacature voor projectleider onderwijs in Bibliotheek Bollenstreek zag, dacht ik: Wil ik wel bij zo’n saaie bibliotheek werken, waar alleen maar boeken worden uitgeleend, en verder weinig gebeurt? Maar nu zeg ik op verjaardagen: ‘Dit is de meest uitdagende baan ever. Alles wat ik eerder heb gedaan komt in deze baan terug. Ik ben aangenaam verrast over de maatschappelijke relevantie en de veelzijdigheid van de Bibliotheek. Hoewel dat laatste voor de bieb soms nog wel eens een valkuil kan zijn: door het brede aanbod is het een uitdaging een heldere boodschap naar klanten toe te communiceren.
Ik werk graag met het marketingmodel van de voor- en achtertuin, dat gaat over specifieke behoeften van verschillende groepen mensen en daarop aansluiten met je aanbod. Als ik moet bedenken voor wie we primair dienstbaar zijn, kijk ik heel ‘systemisch’: met welke stakeholders en actoren hebben we te maken? Soms vergeten we dat we in het onderwijs primair dienstbaar zijn aan kinderen.
Wij mensen krijgen zevenduizend boodschappen per dag te verwerken. We moeten daarom bewuster bezig zijn met wat de klant wil, waarom zou je wat voor wie doen. De essentie en ook ons unique selling point in het onderwijs is om verhalen en informatie toegankelijk te maken. Kinderen zijn mijn allereerste en -belangrijkste klant en uitgangspunt. Je bereikt hen via ouders, leerkrachten en leesexperts. We moeten met deze partijen het gesprek aangaan en vragen: ‘Hoe kunnen we jullie helpen?’.
Uit de grond van mijn hart geloof ik dat er in de Bollenstreek een taak ligt om leerkrachten te helpen hun eigen weg te vinden in het totale leesaanbod, waaronder ook de diensten van de Bibliotheek. Daarbij moeten we die hulpvraag als vertrekpunt nemen. Waar excelleren wij nu bijvoorbeeld in als je ons vergelijkt met het gemak en de snelheid van een Bol.com en de service van een lokale boekhandel? De Bibliotheek verbindt lesstof, verhalen en boeken aan kinderen, leerkrachten en ouders – bijvoorbeeld tijdens de Nationale Voorleesdagen en met de komst van de Fiepbus. Kinderen hadden echt plezier, leerkrachten kregen een nostalgisch gevoel, directeuren waren trots en ouders wilden ook graag in de bus kijken. Ook het aanbieden van themacollecties aan scholen, zoals Boektoer, kan voor meer verbinding zorgen, bijvoorbeeld door goed aan te sluiten op de jaarlijkse thema’s van het onderwijs, zoals seizoenen, Kerst en Koningsdag. Op deze manier wordt het voor scholen aantrekkelijker deze dienst af te nemen. (Foto: Frans Eijck Fotografie)
Oog voor de manier waarop je klanten de dingen beleven is belangrijk. Hoe ervaart een leerkracht bijvoorbeeld een schooljaar? Daarom kijken we naar de klantreis van onze doelgroepen, vanuit de vraag: hoe is het echt ‘leuk’ voor kinderen? Hoe maken we de diensten van de Bibliotheek interactief, een echte ervaring en plezierig? Een voorbeeld is IKEA: een bezoek aan deze meubelwinkel is van de garage tot het ijsje van één euro bij de uitgang een beleving.’
Eline en de Lonkende Leestafel worden enthousiast van infotainment, bijvoorbeeld door hardwerkende leerkrachten te verwennen, te ontzorgen en te inspireren. ‘Ja, ik wil graag een spoil the teacher-dag organiseren, met yoga, mindfulness en voorlezen.
Mijn droom? Dat ik ’s ochtends bij de deur sta en hordes kinderen en hun ouders binnenlaat, en dat alle kids in de Bollenstreek thuis fanatiek lezen. Het is toch heerlijk om je te identificeren met een hoofdpersoon en van alles te kunnen voelen? Dat beroep op je fantasie is de kracht van het boek. Wij als volwassenen kunnen kinderen pas echt van dienst zijn als we met een open hart naar hen toe communiceren, durven te lachen en zelf ook nog kind durven te zijn.
Ik zie in alle lagen kansen voor doorontwikkeling: VOB, KB, Probiblio, bibliotheken, enzovoorts. Nodig mij maar uit en ik denk en doe mee.’ Waarvan acte.
Reacties (0)