LEESKRINGEN is een werkwoord

LEESKRINGEN is een werkwoord

De Lonkende Leestafel presenteert: LEESKRINGEN is een werkwoord! | Sessie over de dynamiek van leeskringen, powered by de Bibliotheek. Station Haarlem, 13 oktober 2017. Gastheer en gastvrouw: Alek Dabrowski & Karen Bertrams | Gasten: Wouter van Heiningen, Bibliotheek Maassluis en Anne-Marie van der Poel – Book&Club.

Op vrijdag de 13e oktober op perron 3a van Station Haarlem in de art deco wachtkamer schuiven dertig leesexperts van divers pluimage aan om het hete fenomeen leeskringen onder de loep te nemen. Want in tegenstelling tot wat vaak in de pers gezegd wordt, blijkt het fenomeen leesclubs te floreren als nooit tevoren! De Lonkende Leestafel neemt alle initiatieven onder haar hoede, mixt ze flink door elkaar en kijkt vervolgens wat er gebeurt.

Vanuit de stevige, traditionele leeskringbasis die bibliotheken samen met Probiblio hebben opgebouwd – anno 2017 gaan 4800 leeskringkoffers per jaar met zeven boeken de deur uit - verkennen we nu een bonte verzameling van leesclubs en clubbers die zich op allerlei podia manifesteren. Van de leesclub van De Groene Meisjes met 35.000 volgers op Instagram tot de jongens leesclub Nescio, door Literatour grandioos omarmd. Pubers! Lezen! En hoe.

Young Adult literatuur doet het goed, boekwinkels binden hun publiek met losse en vastere leesclubs, zoals beste boekhandel Stevens in Hoofddorp. Bibliotheek Eemland is al jaren voorloper op dit gebied en zorgt goed voor haar eigen lokale schrijvers en lezers.

De hiphopcultuur is mainstream geworden – meet the hiphop librarian uit NY - en bibliotheken verenigen zich in een taskforce met LOL in taal voor jongeren als belangrijke drijfveer voor het profileren van bibliotheken als podium voor jongerencultuur.

Hebban met de Leesclubassistent (was present!), Goodreads, OBA met een heuse genderleesclub, #bookstagram, een enorme rijkdom aan verschillende leestypes die elkaar en hun boeken weten te vinden.

Hier is een wereld te winnen voor de Bibliotheek, het is tijd om buiten de oevers te treden en ons te manifesteren als aantrekkelijke partner voor al deze services op dit gebied. Wat ons onderscheidt is de kwaliteit van aanbod, de robuuste duurzaamheid van de longtailcollectie, de schat aan van wanten wetend personeel, aangevuld met vrijwillige leesexperts. Bindingen met het onderwijs en alle andere samenwerkingsverbanden van oudsher of spiksplinternieuw.

Times, they are a changin’. Start ups rammelen steeds vaker aan onze poorten en willen graag samenwerken.

Zware shag rokende mannen uit de scheepvaartbranche verzamelen zich in Bibliotheek Maassluis voor leeskringen vermomd als cafés. De enige plek in Nederland met een Sleepvaartmuseum verdient een Bibliotheek die ondernemend en creatief genoeg is om een verscheidenheid aan publieksgroepen aan zich te binden. Directeur en dichter - of andersom - Wouter van Heiningen ‘we doen hier de gekste dingen omdat het leuk is’ vertelt op een aanstekelijke manier over de leesclub van Turkse vrouwen, de taal cafés en de stoere mannen die over maritieme onderwerpen verhalen delen die eigenlijk iedereen moet horen. Midden Delfland is eerste Città Slow gemeente, een beweging met aandacht voor erfgoed, de streek, onthaasten. Daar horen leesclubs bij. Met taal als leidraad voor alles wat je doet.

Book&Club is een van deze nieuwe vormen van contact tussen lezer en schrijver. In een serie filmpjes introduceren nieuwe auteurs hun boek, gevolgd door verdiepingsvragen. Het is net of je echt met de schrijver aan je leesclubtafel zit. Marc Barteling van Why I Love This Book ontwikkelde met Anne-Marie van der Poel deze virtuele mogelijkheid en de aanwezige bibliotheken krijgen de kans hun leeskringen tot medio 2018 te verwennen met deze service.

Neem kennis van de drive van leeskringbouwer Carla Kouwen. De trends op het gebied van lezen in een kring of club. De mogelijkheden van Book&Club. Waai een keer aan bij Wouter. En kom de volgende keer ook naar de bijeenkomst (dat is vrijdag 13 april 2018) we beloven dat het net zo leuk wordt als deze keer.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Karen Bertrams