Leren door interactie tijdens de voorstelling 'Laaggeletterd!' in Bibliotheek Haarlemmermeer

Hoe zou je laaggeletterdheid aanpakken als je een situatie over zou kunnen doen?
Op donderdag 4 september vond de interactieve voorstelling ‘Laaggeletterd!’ plaats in het Cultuurgebouw Haarlemmermeer. De voorstelling was ‘corona-proof’ georganiseerd met voldoende afstand tussen zowel publiek als tussen acteurs onderling. Drijvende kracht achter de organisatie van de voorstelling was Leonie Schuitemaker, coördinator bij het Taalhuis Haarlemmermeer. Probiblio's Junior Adviseur Marjolein van Dijk was erbij en brengt verslag uit.
De voorstelling ‘Laaggeletterd!’ wordt uitgevoerd door trainings- en acteursbureau Hetsen & Visschers. De acteurs spelen vier praktijksituaties met laaggeletterde personages, waarin een professional uit het veld geconfronteerd wordt met de vraag hoe om te gaan met laaggeletterdheid. Tijdens de tweede akte van de voorstelling krijgt het publiek de kans mee te denken over het handelen van de professionals: wat kunnen zij verbeteren in de gespeelde situatie? De voorstelling is bedoeld voor iedereen in het werkveld die te maken heeft met laaggeletterdheid en het gezelschap treedt momenteel veel op voor gemeentes.
Afgestemd op de dagelijkse praktijk
Voor deze voorstelling waren medewerkers uit diverse branches (o.a. bibliotheek, gemeente, welzijn, onderwijs, zorg) uitgenodigd. De acteurs waren vooraf op de hoogte gesteld van de samenstelling van het publiek en daarom goed afgestemd op de werksetting van aanwezigen in de zaal. De scenes speelden zich af bij de gemeente, bij de huisarts, op school en op de werkvloer. De personages in de voorstelling waren tot stand gekomen in samenwerking met Pharos en Stichting Lezen & Schrijven, op basis van de methode KLASSE! Dat is een programma om laaggeletterde NT1’ers te vinden, benaderen en werven.
Interactieve voorstelling
In één van de scenes kwam een vrouw met een tas met rekeningen bij de gemeente voor hulp. Haar man had de administratie jarenlang alleen geregeld. Hij “hield haar dom” en sloeg haar. Nu de relatie beëindigd was, stond ze er alleen voor. Maar haar laaggeletterdheid beperkte haar om haar financiën zelfstandig te regelen. De medewerker van de gemeente antwoordde haar dat ze zich wel zou schamen. Dit riep weerstand op bij de vrouw, die vervolgens zei dat ze buikpijn had en de situatie ontvluchtte.
Ook in andere scenes leidde het handelen van de professionals tot vluchtgedrag bij de laaggeletterde. De gespeelde praktijkvoorbeelden waren heel herkenbaar uit het leven gegrepen. Ze gaven een goed beeld van laaggeletterde problematiek en de moeilijkheid van professionals om dit bespreekbaar te maken. Coördinator Taalhuis Haarlemmermeer Leonie Schuitemaker hoopt door deze interactieve voorstelling professionals te laten inzien hoe vaak laaggeletterdheid nog voorkomt en de noodzaak hier goed mee om te gaan.
Deze voorstelling in jouw bibliotheek?
Trainingsbureau Hetsen en Visschers heeft in 2021 nog voldoende gelegenheid om de voorstelling op te voeren. Wil je de voorstelling ‘Laaggeletterd!’ organiseren in jouw werkgebied? Vraag dan bij je gemeente na of hier (uitvoerings)budget voor beschikbaar is (hoe de subsidieregeling eruit ziet verschilt per gemeente). Of kijk eens op de website van Tel mee met Taal voor meer informatie over subsidies voor taalprojecten in 2021.
Reacties (0)