Leren 'rijker' te leven met Jochem Uytdehaage op Bibliotheekplaza 2019

Leren 'rijker' te leven met Jochem Uytdehaage op Bibliotheekplaza 2019

Als tweevoudig Olympisch Kampioen weet Jochem Uytdehaage alles over hoe maximaal te presteren. Maar ook de andere kant van de medaille kent hij: niet presteren. Op donderdag 31 oktober 2019 deelde hij zijn inzichten en geleerde lessen met het publiek op Bibliotheekplaza. Stefan Hoegen van Probiblio 'schaatste' mee en blikt terug.

Jochem Uytdehaage is voormalig schaatser en winnaar van Olympisch goud op de 5 en 10 kilometer tijdens de Spelen van 2002 in Salt Lake City. In zijn presentatie neemt hij ons mee naar zijn gouden jaar en formuleert hij een antwoord op de vraag hoe we tot de beste prestaties komen.

Collega Bob de Jong fungeert als startpunt. De Jong deed mee aan vijf Olympische Spelen en won daarbij vier medailles. Hoe komt het dat Bob de Jong zo lang op zo’n hoog niveau wist te presteren? Voor duurzaam presteren zijn twee factoren van cruciaal belang: het mentale aspect en ontspanning.

Veel sporters presteren goed tijdens trainingen, maar bezwijken tijdens wedstrijddagen aan de spanning en de druk. Een sportpsycholoog of een mentale coach kan hierbij behulpzaam zijn. Jochem Uytdehaage kreeg het advies om de wedstrijdervaring tijdens trainingen zoveel mogelijk na te bootsen. Dit betekende bijvoorbeeld om te trainen in het strakke wedstrijdpak. Jochem doet het voor en zet de zaal aan tot schaatsoefeningen. Ondertussen geeft hij commentaar. De ideale race verloopt als in een flow, alsof het geen energie kost en alles vanzelf gaat.

Na zijn topjaar kende Uytdehaage ook een terugval. Geen plezier meer in schaatsen, geen plezier meer in trainen. Wat is de eerste reactie van sporters in zo’n geval? Harder trainen. Maar dat is de verkeerde route. Het is veel beter om juist dan minder te doen. De les van vandaag is:

'Hard werken is hard ontspannen'.

Met andere woorden: voor optimale prestaties is een juiste balans nodig tussen inspanning en ontspanning. Net als enkele andere sprekers tijdens Bibliotheekplaza wijst Uytdehaage op het belang van veerkracht en vitaliteit: spiritueel, mentaal, emotioneel en fysiek. Herstel is een sleutelwoord. En wat voor velen misschien een verrassing is: ruim voldoende slaap en juiste voeding zijn hier de belangrijkste factoren.

 

Foto: Angela Barendregt, www.AngelaBarendregt.com

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Stefan Hoegen