Lezer zoekt BAH-vrijwilliger

Lezer zoekt BAH-vrijwilliger

Voor Probiblio blogt bibliothecaris Roxanne over haar belevenissen in Bibliotheek Bollenstreek in Oegstgeest. Dit keer een verhaal over de tomeloze inzet van vrijwilligers van de Bibliotheek aan Huis, die boeken langs brengen bij wie ze niet zelf in de bibliotheek kan komen ophalen.

Gastblog - Wekelijks staat hij voor onze neus, te klagen over zijn 'Bibliotheek Aan Huis' (BAH)-vrijwilliger. Want ze had verkeerde boeken meegenomen. Dus stapte hij maar weer op zijn scootmobiel en zocht ze in de bibliotheek zelf uit. Na een middag verandermanagement bij de bibliotheek waren alle lezer-vrijwilliger-stelletjes weer tevreden, inclusief meneer scootmobiel. En toen hoorden we dat een van de vrijwilligers een baan had gevonden en niet meer kon komen. De moed zakte in onze schoenen… Zullen we dan toch Mark Zuckerberg inschakelen om een app te programmeren? 

Natuurlijk zijn ze vaak op leeftijd. Zowel de vrager als de vrijwilliger. Een BAH-vrager heeft hulp nodig bij het in huis krijgen van boeken. Maar die vrijwilliger is toch enkel een pakezel die stapels boeken van de bieb naar het adres brengt? Nee, nee: de lat ligt veel hoger! Naast het kunnen lezen van hiërogliefen ("Wat staat er in godesnaam op dat briefje?") moeten ze bergen geduld hebben. En dan heb je nóg geluk, want de meeste lezers hebben geen specifieke leeswensen.

"Die vrijwilliger is toch enkel een pakezel die stapels boeken van de bieb naar het adres brengt?"

"Neem maar een boek van Lucinda Riley mee, die over die zussen," horen de vrijwilligers vaak. Als dit boek dan niet in de kast staat, breekt bij hem of haar het zweet uit. Want nu moet iets soortgelijks worden gevonden. In hun gedachten zien ze de wandelstok al om hun oren zwiepen... Wéé hun gebeente als ze met het verkeerde boek terugkomen! Ze worden gewoon weer de regen in gestuurd, elektrische fiets of niet, om een ander boek te halen. Want stel je voor dat de oudere lezer een grauwe middag door moeten komen zonder het perfecte leesboek!

Wat krijgen de vrijwilligers als dank? Wit uitgeslagen chocolaatjes. Stiekem in een tasje gedaan van de chique chocolatier uit het dorp. En als de BAH-vrijwilliger de wederhelft hiermee confronteert is de reactie: "Tsja, het is de leeftijd. Hoe zit het trouwens met De goede zoon van Rob van Essen? Die zou nu toch wel voor me klaar moeten liggen?"

Over Roxanne Heemskerk

Roxanne Heemskerk (32) is een geboren en getogen Bollenstreker en woont nu in Voorhout samen met haar man en dochter van 2 jaar oud. Sinds een jaar mag ze zichzelf bibliothecaris noemen. In deze rol coördineert ze de activiteiten voor de vestiging in Oegstgeest (een van de locaties van Bibliotheek Bollenstreek) en bemant ze gedeeltelijk de klantenservice. In haar vrije tijd, als ze haar boek uit heeft, naait ze graag haar eigen kleding. Bloggen geeft haar veel energie - er zijn zo veel verhalen te vertellen over het bibliotheekwerk!

De bloggers van Probiblio

De bloggers van Probiblio zijn allemaal werkzaam in een bibliotheek of schoolmediatheek. Ze schrijven over wat ze meemaken op de bibliotheekvloer. Heb jij ook een leuk verhaal over iets dat je hebt meegemaakt in jouw bieb? Stuur het naar communicatie@probiblio.nl en wie weet plaatsen we het op onze site! Stuur dan meteen even een korte biografie en foto van jezelf mee.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Roxanne Heemskerk