Maak kennis met adviseur Basisvaardigheden Josja Pieterse

Maak kennis met adviseur Basisvaardigheden Josja Pieterse

Misschien kende je Josja al als projectmedewerker Digitale Inclusie bij Probiblio. Sinds deze zomer gaat zij als adviseur Basisvaardigheden breder aan de slag. "Het is interessant om te zien hoe bibliotheken zich verhouden tot en zich positioneren in het bredere maatschappelijke veld. En welke rol zij hierin pakken. Ik haal mijn energie uit het creëren van een sociaal domein dat werkt." Maak kennis met Josja!

Vorig jaar verruilde ik mijn werk bij gemeenten om een nieuwe sector te ontdekken: de bibliotheeksector. Met een achtergrond in antropologie en binnenlands bestuur en beleid werkte ik bij gemeenten binnen het sociaal domein. Onder andere met de participatiewet en de portefeuilles WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Inclusie. Verschillende thema’s, maar altijd maatschappelijk én met het doel een samenleven te creëren waar iedereen meedoet. Nu, een jaar later, zie ik in dat het sociaal domein en de bibliotheken nauwer verbonden met elkaar zijn dan ik van tevoren had gedacht.

Helemaal nieuw bij Probiblio ben ik dus niet. Vanaf deze zomer wel in een nieuwe rol als adviseur, maar het afgelopen jaar werkte ik al binnen het project Digitale Inclusie als projectmedewerker. Samen met dit projectteam ondersteunen we de bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland zo goed mogelijk met het opzetten en doorontwikkelen van een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Via deze weg leerde ik onze sector steeds beter kennen en maakte ik kennis met andere thema’s en projecten waar wij ons als Probiblio dagelijks mee bezig houden.

Ik kijk ernaar uit om in mijn nieuwe rol aan de slag te gaan met deze onderwerpen. Je zult mij de komende tijd onder andere tegenkomen in het traject gezinsaanpak, binnen het project 'Gecijferheid telt mee' en zeker ook nog bij Digitale Inclusie. Een ding is mij al duidelijk: basisvaardigheden is een breed domein en gaat niet enkel over taal en rekenen. En we hebben oog voor het inzetten van deze vaardigheden binnen de context van het dagelijks leven. Je komt dan uit bij thema’s als gezondheid, inburgering en de digitale overheid. En daar ligt misschien ook meteen onze uitdaging: hoe verhouden alle thema’s zich tot elkaar en waar liggen de verbindingen?

Mijn achtergrond in het gemeentelijke sociaal domein blijkt in mijn werk bij Probiblio dan ook nog wel eens handig. Het is interessant om te zien hoe bibliotheken zich verhouden tot en zich positioneren in het bredere maatschappelijke veld. En welke rol zij hierin pakken. Ik haal mijn energie uit het creëren van een sociaal domein dat werkt. Met als doel een laagdrempelige en overzichtelijke toegang voor inwoners, zodat iedereen de kans krijgt nieuwe vaardigheden te leren, zich kan ontplooien en daadwerkelijk mee kan doen. Dit bereiken we alleen door de samenwerking op te zoeken en ons te verdiepen in de behoeften en vragen van inwoners.  Maar dat is niet altijd makkelijk en een flinke taak, die ook bij onze sector ligt. Ik ben blij dat ik daar vanuit Probiblio aan kan bijdragen.

Ik kijk ernaar uit om steeds meer van onze sector te ontdekken, mooie gesprekken te voeren en aan de slag te gaan. Wil je eens verder praten? Neem contact met me op (06 13 30 83 27). Afwezig op de vrijdagmiddagen.

Lees ook: Josja's interview met Bibliotheek AanZet over het project gecijferdheid.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Josja Pieterse