Maak kennis met Netwerkadviseur Dick van Tol en Adviseur M&O Frederike Kuijpers-Moelker

Maak kennis met Netwerkadviseur Dick van Tol en Adviseur M&O Frederike Kuijpers-Moelker

Ze werken in hetzelfde team, maar hebben een verschillende rol. Frederike Kuijpers-Moelker is Adviseur Management en Organisatie en richt zich op organisatieontwikkeling van bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Dick van Tol is Netwerkadviseur en ondersteunt de 3 landelijke netwerken van bibliotheekdirecteuren in deze provincies. Een dubbelgesprek met twee bevlogen collega’s.

Foto boven: Dick van Tol (links) tijdens de Projectendag 2019. Foto onder: Frederike Kuijpers-Moelker

Wat vind je het leukste aan je werk?

Frederike: “Wat ik het leukste vind, is het sparren met bibliotheken. Ze verder helpen vanuit hun eigen kracht. Ik ben van de evolutie in plaats van de revolutie; geen volledige reorganisatie, maar kleine stapjes. Dat brengt veel meer rust in je organisatie.”

Dick: “Ik ondersteun de netwerken van bibliotheekdirecteuren in Noord- en Zuid-Holland, vooral op het gebied van samenwerking. Daarbij leg ik ook de verbinding naar Probiblio: vaak zorgen wij voor de coördinatie en uitvoering van de gezamenlijke projecten.”

Wat is de grootste uitdaging?

Frederike: “Bibliotheken maken een enorme ontwikkeling door. De traditionele uitleenbibliotheek bestaat niet meer, bibliotheken doen hele andere dingen dan ze altijd hebben gedaan. Bovendien staan subsidiegelden onder druk, en er moet meer met minder middelen. Dat betekent dat de bibliotheek duidelijk doelen moet stellen en steeds inzichtelijk moet maken welke waarde ze leveren. Wij ondersteunen hen daarbij.”

 

“Bibliotheken maken een enorme ontwikkeling door. Ze moeten duidelijk doelen stellen en steeds inzichtelijk maken welke waarde ze leveren. Wij ondersteunen hen daarbij.”

 

Wat maakt werken voor Probiblio bijzonder?

Dick: “We hebben heel veel specialisten in huis en kunnen een rijk palet aan ondersteuning bieden. We werken vanuit de projecten steeds meer integraal, door bij de start direct te kijken welke expertises we kunnen gebruiken. Daarbij is er veel ruimte voor eigen initiatief.”

Frederike: “Mijn persoonlijke intrinsieke drijfveer is bouwen en dingen beter maken. Die creativiteit kan ik in mijn werk bij Probiblio kwijt. En je mag een fout maken en wat kwetsbaarder zijn. Ik vraag mijn collega’s regelmatig om feedback. Ook in deze coronatijd weten we elkaar goed te vinden – ik denk dat ik met de meeste collega’s nu meer contact heb dan ooit.”

Welke vaardigheden heb je nodig om dit werk goed te kunnen uitvoeren?

Dick: “We hebben 39 primaire klanten – 39 bibliotheken – die heel verschillend zijn. Je moet goed kunnen inschatten wat die nodig hebben.”

Frederike: “Er zijn situaties waarbij je stevig in je schoenen moet staan en mensen moet kunnen overtuigen, zonder de verbinding te verliezen. En ik denk dat we een gezonde mate van zakelijkheid nodig gaan hebben. Ik kom zelf uit het bedrijfsleven. En was overtuigd dat ik met mijn commerciële en zakelijke achtergrond een bijdrage kon leveren aan de veranderingen in de bibliotheken en het maatschappelijk domein. En dat is gebleken, want ik heb het ontzettend naar mijn zin!” 

Werken bij Probiblio

Houd je van experimenteren en wil je het verschil maken voor bibliotheken? Kom dan werken bij Probiblio en word onze nieuwe collega. Lees alle testimonials van collega's en bekijk onze vacatures. 

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Emma Bijloos