Naar Buiten! Stadswandeling langs inspirerende hotspots in Den Haag

Naar Buiten! Stadswandeling langs inspirerende hotspots in Den Haag

Op 12 november organiseerde BOZH de tweede editie van ‘Naar buiten!’, een stadswandeling langs innovatieve hotspots voor Zuid-Hollandse bibliotheekmedewerkers met een open blik voor nieuwe ontwikkelingen. Het thema van deze editie in Den Haag was ‘Oud goud’. Marjolein van Doorn, Programmeur bij Bibliotheek Gouda, wandelde mee en blikt terug op een inspirerende middag.

Wat is er leuker dan een dag Buiten! te beginnen in de Bieb? In café De Bieb wel te verstaan. De tweede editie van Naar Buiten!, op 12 november 2019 in de Hofstad, begon in het café in het voormalig hoofdgebouw van de Openbare Bibliotheek van Den Haag. Koffie, kennismaken, donuts: dat werk.

Kunst en filosofie

Bewapend met paraplu’s gingen we op weg naar MIAW, wat staat voor ‘Make It Art Worthy’. Dat is een open, sociale en creatieve ontmoetings- en werkplaats. Hier kan alles kunst worden! Oprichter en directeur Cis Deyl vertelde een inspirerend verhaal over de ontstaansgeschiedenis van MIAW. Over de filosofie van geven en weggeven, en het nut van het hebben van een netwerk. Het was uiteindelijk een betoog over van iets niets maken, en van niets iets. En over hoe je gewoon moet beginnen, zonder al teveel beren op de weg te zien. Na haar verhaal konden alle deelnemers rondlopen door het atelier; een prachtig (en rommelig) voorbeeld van hoe je ruimtes voor meerdere gebruikers kunt indelen.

Boven: oprichter en directeur Cis Deyl van ‘Make It Art Worthy’.

Selectiefunctie Bij Priester

Van daar ging het door naar Bij Priester, een eigentijds concept op basis van ‘community building’ en duurzaamheid, met onder meer een kledingbibliotheek en activiteiten. Priester Lederwaren was jarenlang een begrip in Den Haag en de nieuwe eigenaren hebben de naam (bijna) aangehouden. Niet alleen kun je er nog steeds terecht voor herstelwerk aan je tas, je kunt er nu ook een kledingabonnement aanschaffen. Vanaf twintig euro per maand ben je lid en kun je minstens één kledingstuk per keer lenen (en dragen natuurlijk). Daarna breng je het terug en leen je een nieuw stuk. Zo heb je een duurzame kledingkast en toch af en toe iets nieuws. Wat opviel in de winkel is de inhoud: geen rijen en rekken vol kleding, maar zorgvuldig gecureerde stukken (van duurzame, Nederlandse ontwerpers). Juist de selectiefunctie en het kennen van de klant maakt Bij Priester succesvol: hun advies op maat wordt door de leden zeer gewaardeerd.

Boven: 'Bij Priester' kledingbibliotheek in Den Haag.

Duurzaam karakter

Op de terugweg – paraplu’s waren niet nodig – naar De Bieb werd er al flink gediscussieerd over het nut van duurzaamheid. En waarom we als bibliotheek niet vaker ons duurzame karakter inzetten als ‘Unique Selling Point’ (hier spreekt de marketeer). Tijdens het afsluitende drankje praatten we er flink over door: hoe kun je je collectie zo cureren dat mensen geïnspireerd raken? Hoe zorg je voor persoonlijk advies? En voor het aantrekken van jongeren: hoe kun je dat advies en de duurzame rol van de bibliotheek verenigen, zodat die jonge generatie lid wil worden van de bibliotheek?

Kortom: een inspirerende middag met goede gesprekken en nieuwe inzichten. Beter kan niet als je een dag Buiten! bent.

Boven: 'Bij Priester' kledingbibliotheek in Den Haag.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Marjolein van Doorn