Nee, jij trekt volle zalen!

Het geheim van de evenementenmakers van Bibliotheek Rotterdam
De Lonkende Leestafel ♥ Sander Slegtenhorst & Sabrina Laurens, programmeur en specialist Jongeren voor Bibliotheek Rotterdam in blog #5. Interview door Alek Dabrowski, zomer 2017.
De Lonkende Leestafel is de community die lonely cowboys uit bibliotheken samenbrengt met ondernemende initiatieven om mensen en media al lezend te verbinden. In deze blogreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types. Volgende keer #6 : De Lonkende Leestafel ♥ Thom Schuitemaker van Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum.
Het is 29 graden en ook 29 augustus. Het terras van de Bibliotheek biedt een prachtig uitzicht over de Binnenrotte: de drukke markt, de Laurenskerk en om de hoek de Markthal. De Bibliotheek staat midden in deze dynamische en veelkleurige stad.
Sabrina is het gezicht van de jongerenvloer in Rotterdam. Sab van de Bieb, wordt zij genoemd. Op de vloer in de Centrale gebeurt veel voor jongeren: banenmarkt, gamen, muziek en meer. Door het succes in de Centrale wordt de jongerenvloer uitgerold naar (voorlopig) drie wijkvestingen. Sander zorgt sinds een jaar voor de programmering in het bibliotheektheater en op de jongerenvloer. Ook voor hem zijn jongeren de belangrijkste doelgroep. Hij volgde ooit een studie Vrijetijdsmanagement. Deze opleiding was toen net nieuw, je moest er zelf iets van maken. Deze mentaliteit past bij zowel Sander als Sabrina: experimenteren en er zelf iets van maken!
Een mooi voorbeeld hiervan is Hiphop. Samen met Probiblio en een aantal andere bibliotheken gaat Rotterdam los op deze bepalende muziekstroming en cultuur. Hiphop is taal en het is van jongeren. Samen met een aantal bibliotheken werken ze aan een hiphopmenu waar iedereen straks z'n voordeel mee kan doen, het enthousiasme van Sabrina en Sander is dan ook groot. De ideeën schieten over tafel: taalvirtuozen, de hiphopprofessor, voorlezen en de hiphopbios. Sabrina geeft meteen aan dat de Bibliotheek een podium is. Invulling doet zij het liefst samen met anderen, zoals R3C Gaming, Project014 en Vrijdagmiddag Couscous. Natuurlijke moet je zelf iets met het onderwerp hebben, maar anderen weten vaak zoveel meer. Bovendien nemen zij meteen hun achterban mee.
Zo doet Rotterdam dat ook met gamen. Je kunt het allemaal zelf organiseren maar nadrukkelijk kiest Sabrina er voor om deskundigen te vragen. R3C Gaming organiseert en begeleidt het gamen in de Centrale en in de verschillende wijkvestigingen.
Iedere vrijdagmiddag organiseren zij een game event, waar veel gamers op af komen. Leeftijd telt niet in de gamewereld: twaalfjarigen worden begeleid door een vijfentwintigjarige, maar andersom kan net zo goed! Jongeren organiseren zelf de kennisdeling, een ideale situatie. Als unicum kunnen nog niet verschenen games worden getest en de sfeer is vertrouwd, waardoor ook andere hulpvragen terloops voorbijkomen, waar de Bibliotheek op inspeelt. Gamen is zo een uitstekend middel om jongeren te activeren en te bereiken.
Het ontdekken van nieuwe doelgroepen lukt sinds begin dit jaar ook goed met #Girlboss. Een theaterserie die Sander en zijn collega Ilse in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam heeft opgezet. Presentatrice Evita de Roode vraagt ambitieuze vrouwen girlbosses het hemd van het lijf over ondernemerschap. Binnenkort staat modeblogster Yara Michels in de spotlights. Bij girlboss Anna Nooshin was de zaal in twee dagen tijd helemaal uitverkocht en was er zelfs een handel in kaarten via Ticketswap!
Op deze manier hebben Sabrina en Sander een heel netwerk opgebouwd in de stad: 'Mensen kunnen ons vinden'. Of het nu gaat om een Kaapverdisch festival met muziek, eten en verteltheater, of een heuse camping in de Bibliotheek in de komende Boekenweek, met natuur als thema, het gaat om samenwerken, verbindingen leggen en met betrokken mensen uit de stad een mooi programma opbouwen.
Activiteiten en collectie zijn nauw met elkaar verbonden. Zo was er onlangs een bibliotheekcollege over de Maastunnel. 'Wij kleden dat aan met een tafel boeken en materialen, zoals technische tekeningen uit het archief. De Rotterdamfreaks stonden zich te verdringen rond deze tafel.'
Op de vraag aan Sabrina wat zij niet zou durven programmeren in de Bibliotheek moet zij lang nadenken. Zij heeft juist haar vrijheid om te experimenteren op de jongerenvloer bevochten. Haar leidinggevenden geven haar nu dat vertrouwen. Zij moet ons het antwoord dus schuldig blijven.
Aan Sander tenslotte de vraag wat hij voor droom heeft voor de stad. Hij hoeft minder lang na te denken: 'Een groot literair cross-over evenement in Rotterdam! Een stad breed festival, waar zoveel mogelijk culturele instellingen aan meedoen!'
Wij van de Lonkende Leestafel volgen met belangstelling de ontwikkelingen in de programmering van Rotterdam en kijken uit naar dat grote evenement.
Paul Adels, manager unit Markt- & Productontwikkeling: 'Als ik dit interview lees, besef ik mij dat Sabrina en Sander het bewijs zijn dat je (a) zoveel mogelijk moet doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt, en (b) dat je diversiteit in competenties nodig hebt om een succesvol team te maken. Sabrina werkt organisch, is een echte netwerker en kan uitstekend relaties opbouwen. Sander is zowel creatief op inhoud als planmatig sterk. Samen vormen ze een topduo dat Bibliotheek Rotterdam relevant maakt voor jongeren tussen 14 en 27 jaar, een van oudsher moeilijke groep om te binden aan culturele instellingen.'
Ook een Lonkende Leestafel interview? Maak een afspraak met Karen Bertrams via kbertrams@probiblio.nl.
Reacties (0)