Op pad met chauffeur Fred Koolhaas

Op pad met chauffeur Fred Koolhaas

Fred Koolhaas werkt sinds ruim twee jaar als chauffeur bij Probiblio, op de afdeling Logistiek. Deze afdeling zorgt voor het fysieke transport van media tussen bibliotheken onderling en tussen bibliotheken en Probiblio. De 11 vrachtwagens maken hiervoor wekelijks meer dan 500 stops en vervoeren jaarlijks 5 miljoen boeken en andere materialen. Communicatiemedewerker Emma Bijloos reed een dag mee.

Vandaag rijden we ‘Route 5’. Dat wil zeggen: Fred rijdt de hele route, startend in Hoofddorp en rijdend langs de bibliotheken Lisse, Sassenheim, Voorhout, Warmond, Oegstgeest en Leiden, waar ik opstap. Ik neem nog gauw een kijkje in de gezellige BplusC Bibliotheek op de Nieuwstraat, waar een moeder voorleest aan haar peuter, voor we 'kruip-door-sluip-door' uit het centrum van Leiden wegrijden. In de cabine klinkt Radio Veronica.

Fred is zelf “geen lezer, ik heb er het geduld niet voor”. Hij is liever actief bezig, houdt ervan om onderweg te zijn. Dat maakt dit werk ook zo leuk, samen met het contact met de bibliotheekmedewerkers. Bij Bibliotheek Voorschoten wordt ons direct bij binnenkomst koffie aangeboden. “En als de medewerker niet op haar plek is, legt ze een muntje voor de automaat voor me neer”.

 

Bij Bibliotheek Voorschoten wordt ons direct bij binnenkomst koffie aangeboden. “En als de medewerker niet op haar plek is, legt ze een muntje voor de automaat voor me neer”.

 

Veel tijd om koffie te drinken is er niet: Fred heeft het druk met in- en uitladen van alle boeken en andere materialen (BoekStartkoffers, groene BoekToerkisten) die van en naar de bibliotheekvestigingen gaan. “Ze zeggen wel dat mensen steeds minder lezen en dat de bibliotheken krimpen. Maar ik merk daar niks van. Er worden alleen maar meer spullen uitgewisseld”. Dat heet met een chique woord 'interbibliotecair leenverkeer'. Een prachtige service van de openbare bibliotheken, waar Probiblio zich graag voor inzet.

Het is fysiek werk, maar er komt ook organisatie en precisie bij kijken: bij het inladen van de spullen kijkt Fred alvast voor welke bibliotheek ze bestemd zijn. Dat scheelt straks weer bij het uitladen op het hoofdkantoor. “Alles moet klaarstaan voor als ik morgen weer om zeven uur ’s ochtends vertrek”.

 

Bij het inladen van de spullen kijkt Fred alvast voor welke bibliotheek ze bestemd zijn. Dat scheelt straks weer bij het uitladen op het hoofdkantoor. “Alles moet klaarstaan voor als ik morgen weer om zeven uur ’s ochtends vertrek”.

 

We vervolgen onze weg naar Bibliotheek Voorschoten, via Voorburg Centrale naar Bibliotheek Wassenaar. Er wordt taalles gegeven aan nieuwe Nederlanders; een grootmoeder zoekt boekjes uit met haar kleindochter en een oudere heer op een scootmobiel levert zijn boeken in. Fred manoeuvreert met zijn kar vol materialen door het magazijn. “We hebben een leuke organisatie. Hiervoor zat ik in de verkoop en reed ik als vrijwilliger bij de brandweer. Wat ik prettig vind, zijn de regelmatige werktijden: ik ben elke avond op een schappelijke tijd thuis.”

 

“We hebben een leuke organisatie. Wat ik prettig vind, zijn de regelmatige werktijden: ik ben elke avond op een schappelijke tijd thuis.”

 

Na ons bezoek aan Bibliotheek Katwijk parkeert Fred de vrachtwagen aan het strand voor een korte lunchpauze. Hij heeft lunch van huis meegenomen; ik haal een broodje lekkerbek bij een strandtentje verderop. Onze laatste stops zijn Bibliotheek Noordwijk, waar ook Vluchtelingenwerk kantoor houdt, en Bibliotheek Noordwijkerhout. Ik help Fred met het in- en uitladen van de bakken met materialen: inderdaad geen lichte kost!

Naast fysieke fitheid en een klantgerichte houding komt ook enige geografische kennis van Noord- en Zuid-Holland in deze functie goed van pas. “Kijk, links is de Keukenhof!” En dan zit de dag er, voor mij althans, weer op. Terug bij het Probiblio-kantoor in Hoofddorp zetten Fred en de andere chauffeurs de opgehaalde materialen alvast klaar voor morgenochtend. Wat een service!

Lees hier meer over onze logistieke dienstverlening.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Emma Bijloos