Op reis in een verhaal

Op reis in een verhaal

Gastblog - Bibliothecaris Roxanne Heemskerk vertelt over een bijzonder programma voor kinderen van groep 3 en 4, deze zomer in de hele Bibliotheek Bollenstreek. Het heet 'Vakantielezen' en is opgezet door Biblionet Groningen.

Daar stond ik dan, zogenaamd op reis geweest in Lachland. Mijn interpretatie van een Lachland-outfit: een Hawaiislinger, Minecraft-zonnebril en grote oranje konijnenoren. Met grote ogen deed de leerkracht de deur voor mij open. “Wat zie je er… bijzonder uit!”, was meestal de reactie. Ik vertelde over mijn reis naar Lachland en toen verscheen de lach op het gezicht van de juf of meester. Het kwartje viel. Ook bij de kinderen duurde het soms even: enkelen dachten dat ik naar Paaseiland was geweest, door mijn konijnenoren. Maar toen ik de landkaart erbij pakte snapte ze het al snel. Natuurlijk was ik naar Lachland geweest!

En waar waren de kinderen allemaal geweest? Enthousiast vertelden ze over de gemaakte reizen, oftewel: gelezen boeken. Want anderhalve maand ervoor was ik langsgeweest om met ze te praten over op reis gaan. Hoe kun je reizen zonder op te staan uit je stoel? Na enkele creatieve oplossingen, zoals met een hijskraan je huis op laten tillen (zijn vader werkt in de bouw bleek later), kwamen we tot de oplossing: door het lezen van een boek! En de krat vol 'reizen' werd gretig in ontvangst genomen.

Bij het ophalen van de boeken vlak voor de zomervakantie bekeken we samen de landkaart volgeplakt met stickers. Elke keer als de kinderen een boek uit hadden, oftewel reis hadden gemaakt, mochten ze een sticker plakken op het 'land' waar ze waren geweest. 

 

Was het erg griezelig? Dan mocht de landkaartsticker op de Griezelkust. Was het een verhaal over een sport? Dan waren ze naar Sportmanië geweest. De meeste stickers zaten toch wel op Avonturenland, het Dierenrijk en Sportmanië.

 

Bij het ophalen van de boeken vlak voor de zomervakantie bekeken we samen de landkaart volgeplakt met stickers. Elke keer als de kinderen een boek uit hadden, oftewel reis hadden gemaakt, mochten ze een sticker plakken op het 'land' waar ze waren geweest. Was het erg griezelig? Dan mocht de sticker op de Griezelkust. Was het een verhaal over een sport? Dan waren ze naar Sportmanië geweest. De meeste stickers zaten toch wel op Avonturenland, het Dierenrijk en Sportmanië.

De kinderen liet ik achter met een thuiseditie van Vakantielezen. Een kleinere landkaart waar stickers op kunnen, verdiend door het doen van leesopdrachten. En mijn oren vielen bijna van mijn hoofd, toen na 5 dagen het eerste kind al voor de balie stond met een volle landkaart. Of ze nog een keer mocht meedoen. Daar kon mijn bibliothecarishart natuurlijk geen nee tegen zeggen! Met de afspraak dat het ons geheimpje was. Glimmend van trots dook ze de boekenkast in om nieuwe reizen te gaan beleven.

Ikzelf ga ook op een bijzondere reis: eind september wordt onze tweede dochter geboren. De komende maanden zal ik dus mijn aandacht daar op hebben, maar in het nieuwe jaar ben ik weer terug om mijn bibliotheekreis voort te zetten en de avonturen met jullie te delen. Fijne zomer, een gezellig najaar en tot in 2022!

Tip: ook leuk voor tijdens de vakantie: ons programma Buitenbiebs! Daarmee stuur je kinderen naar buiten en op avontuur met opdrachten bij leuke boeken. Bekijk de kant-en-klare lesbrief, voorbeeldversie en lege versie voor eigen gebruik op de SPOENK*-pagina.

Over Roxanne Heemskerk

Roxanne Heemskerk is een geboren en getogen Bollenstreker en woont nu in Voorhout samen met haar man en dochter. Als bibliothecaris coördineert ze de activiteiten voor de vestiging in Oegstgeest van Bibliotheek Bollenstreek. Ook bemant ze gedeeltelijk de klantenservice. In haar vrije tijd naait ze graag haar eigen kleding, als ze haar boek uit heeft. Bloggen geeft haar veel energie. Er zijn zo veel verhalen te vertellen over het bibliotheekwerk!

De bloggers van Probiblio

De bloggers van Probiblio zijn allemaal werkzaam in een bibliotheek of schoolmediatheek. Ze schrijven over wat ze meemaken op de bibliotheekvloer. Het zijn hun eigen ervaringen, ideeën en meningen. Heb jij ook een leuk verhaal over iets dat je hebt meegemaakt in jouw bieb? Stuur het naar communicatie@probiblio.nl en wie weet plaatsen we het op onze site! Stuur dan meteen even een korte biografie en foto van jezelf mee.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Roxanne Heemskerk