Podcasts en pizza’s

Podcasts en pizza’s

De Lonkende Leestafel ♥ David Rozema & Femke Frantzen, programmeurs voor bibliotheek Waterland in blog #3. Interview door Karen Bertrams, zomer 2017.

De Lonkende Leestafel is de community die lonely cowboys uit bibliotheken samenbrengt met ondernemende initiatieven om mensen en media al lezend te verbinden. In deze blogreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types. Volgende keer #4 : De Lonkende Leestafel ♥ Thom Schuitemaker van Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum. 

Proudly presenting! David en Femke op hun Lonkende Leestafel, geruggesteund door elkaar kunnen ze de hele wereld aan en veroveren ze Waterland en omstreken met hun kunsten en streken. ‘Ik vind het fijn dat we het zo goed doen. Want we zitten op een rotplek, een depri plek, lelijk van buiten in een buurt gedomineerd door auto’s, maar mooi van binnen. Vanaf drie hoog kijk ik uit op een grote parkeerplaats waar ik mijn parkeerspelletje doe en telepathisch iedereen naar het goeie plekje stuur.’ Zomaar een van de goede daden van Femke, doorgezomerde bibliothecaris, nog even mooi en stralend als toen ze begon in ons vak. David, gesjeesd in politicologie en als vice voorzitter van het ISO op ‘Hoi Mark, Hoi David’ basis met onze Minister President, kwam de branche binnen zonder verwachtingen.

‘Ik was onder de indruk. In mijn beleving was de Bibliotheek altijd een fijne plek om te zijn en dat is nog zo. Als postbode kwam ik Purmerend binnen en het valt me trouwens op dat hier veel postbodes pauzeren! Goeie plasplek ook.’ Femke vertaalt dit meteen naar een verdienmodel; ‘De bieb als schaftlokaal. Tussen twaalf en twee wordt een grote tafel gedekt, pizzakoeriers rukken aan, personeel schuift bij. Aldi en de bakker doen mee. Ontmoeting staat in onze beleidsnota.’ Wie zitten dan aan die tafel? ‘Net als in mijn eigen naamloze leeskring, een heel divers gezelschap: een nieuwkomer, taalcoach, jonge vader, urban creative, tandartsassistente, leesclubber, de dakloze die zich laatst had laten insluiten, een schrijver, scholier met studie ontwijkend gedrag, een postbode.

Onze Puberbrein serie is nu heel populair, samen met het CJG. En de Walk & Talk sessies voor werkzoekenden, die beginnen we nu steeds met een boek, zoals A.M. Homes Dit boek redt je leven. Bizar boek met bizarre hoofdpersonen: dat steekt de mensen een hart onder de riem.’ David zit met andere dollartekens in de ogen ‘Obligaties uitschrijven, € 250,- per jaar, 10% jaarlijks uitgeloot. Mensen hebben er belang bij. Een lidmaatschap voor een ander sponsoren, je geld nalaten aan de Bibliotheek, leesclubbers koesteren als belangrijke ambassadeurs. Leners moet je blijvend aan je binden, richt niet al je aandacht op doelgroepen.’

Wat bracht hem van de grote stad naar Purmerend? Als het de liefde niet is…’ Op Oerol ontmoette ik een vrouw, met kinderen. Om 4 uur ’s nachts in een bunker werd ik verliefd en heb ik haar geschaakt naar Amsterdam, waar ik programmeerde voor CREA. Nu wonen we hier en ben ik begonnen als postbode, maar dat betaalt pinda’s. Victor Frölke toont aan hoe kleurrijk het postbodebestaan trouwens kan zijn, als je dat nog niet wist… Femke’s hart gaat sneller kloppen van verschijnselen als De Jordaanboot. Ingericht met huiskamers uit de Jordaan, er worden Jordaanliederen gezongen, gegeten en gedronken. ‘Dat inspireert mij. Je moet flexibel en nieuwsgierig zijn in het gevecht om het bestaan van de Bibliotheek, in gesprek zijn met allerlei soorten mensen. Laatst vroeg een jonge journalist van de Telegraaf of hij me een compliment mocht maken. Dat mocht.’

'Chapeau voor deze Bibliotheek, ik doe hier mijn interviews en het is een uitstekend plek. Wat gebeurt hier veel!

'Klopt. Vanmiddag hebben we hier studieshare: deur en koppen dicht en studeren maar. Stilte is hot.’ De Lonkende Leestafel speurt altijd naar nieuwe manieren om mensen en media met elkaar te verbinden via de inhoud. Daarom krijgen we een kick van David’s podcastplannen! ‘Ik luister ze veel en zou hierin wel een curator rol willen vervullen. Een podcast over podcasts vanuit de bibliotheekwereld, hoe cool is dat?!

Mijn top 3? Komt ie:

  1. Reply all - over internet
  2. My dad wrote a porno - hilarisch!
  3. Man met de microfoon - een van de betere in Nederland'

De Lonkende Luistertafel heeft er oren naar, David! En met Femke willen we ook mee, op haar Jordaanboot!

 

 

 

 

Ook een Lonkende Leestafel interview? Maak een afspraak met Karen Bertrams via kbertrams@probiblio.nl

Frans Bergfeld, directeur bibliotheek Waterland: 'Femke werkt sinds 1988 voor de Bibliotheek, David sinds 2016. Daar zit maar 28 jaar tussen en die vallen weg bij de passie en het enthousiasme dat ze delen voor de Bibliotheek. Jules Deelder lijkt van toepassing op beide.'

Dat je teweegbrengt

Dat je teweegbrengt
is van meer belang dan
wat je teweegbrengt

Jules Deelder

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Karen Bertrams