Waarom wij grote events organiseren voor bibliotheekmedewerkers en netwerkpartners

Waarom wij grote events organiseren voor bibliotheekmedewerkers en netwerkpartners

Om ervoor te zorgen dat bibliotheek een eigentijdse plek blijven en hun doelen beter en/of sneller bereiken, organiseert Probiblio elk jaar verschillende bijeenkomsten voor onze bibliotheekmedewerkers en hun (gemeentelijke) netwerkpartners. In dit artikel lees je meer over deze bijeenkomsten. 

Bibliotheekplaza: een vernieuwend perspectief

Bibliotheekplaza is het jaarlijkse evenement voor iedereen uit de bibliotheekbranche, inspirerend, verrassend én met een tikje lef. Om als bibliotheek relevant te blijven is namelijk innovatievermogen, out-of-the-box denken en een vernieuwend perspectief nodig. Daarom kiezen we elk jaar voor een breed thema dat in de bibliotheek én in de maatschappij actueel is. Ook in de uitwerking zoeken we een nieuw perspectief. Bijvoorbeeld door sprekers van buiten de bibliotheekbranche hun expertise te laten delen, en door een wandelgangenprogramma dat je uitdaagt samen met je collega's te proeven van nieuwe mogelijkheden.

Enkele reacties van deelnemers in 2021:

“Het stijgt boven de sector uit en is daarmee ontzettend inspirerend en vernieuwend voor de bezoeker als persoon en voor de sector. Het was echt een cadeautje!” 

“De inhoud was verrassend evenals de sprekers. Het thema sloot ontzettend goed aan bij de huidige ontwikkelingen en ik heb een diepgang ervaren die ik zelf heel erg prettig vind.” 

Lees hier meer over de Bibliotheekplaza's van de afgelopen jaren.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang binnenkort de uitnodiging.

 

Projectendag: best practices uit Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken

Tijdens de projectendag brengt Probiblio de Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken samen en geeft hen een podium om best practices te presenteren en kennis en resultaten te delen. Bibliotheken kunnen inspiratie opdoen door presentaties van andere bibliotheken bij te wonen en hierover vragen te stellen. Ook de netwerkfunctie van de bijeenkomst is belangrijk; collega's uit jouw regio persoonlijk ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Vorig jaar vond de Projectendag digitaal plaats, op 30 juni aanstaande kan iedereen hopelijk weer fysiek aanwezig zijn. Zet deze dag alvast in je agenda!

Enkele reacties uit de evaluatie:

“Ik vond het heel erg professioneel overkomen. Goede kwaliteit, goede procesbegeleiders, veel afwisseling (sprekers aan tafel, presentaties, videootjes). Vorig jaar was het al goed, maar ik heb idee dat dit weer een hele grote stap voorwaarts is. Mijn complimenten.” 

“Op locatie is gezelliger en je hebt 'live' een gesprek met collegae. Online heeft een groot voordeel dat tijdwinst heet, omdat je in anderhalf uur de best practices voorbij hoort komen. Voor beiden is iets te zeggen!”  

Bekijk hier de terugblik van Projetendag 2021 met de gepresenteerde best practices.

Netwerkbijeenkomst: het belang van het gesprek met (gemeentelijke) netwerkpartners

Voor bibliotheken is het van belang om zich goed te positioneren in de gemeente. Om de lokale netwerkbanden te verstevigen brengt Probiblio in de provincies Noord- en Zuid-Holland de bibliotheken en haar (gemeentelijke) netwerkpartners fysiek bij elkaar tijdens de Netwerkbijeenkomst. Op deze dag bieden we bibliotheekdirecteuren en hun samenwerkingspartners rond een actueel thema een gevarieerd en inspirerend programma met ruimte voor interactie. Met als doel samenwerking binnen de gemeente te stimuleren en inspiratie, kennis en ervaring op een efficiënte en effectieve manier uit te wisselen. 

Op 8 oktober 2021 vond de 3e provinciale netwerkbijeenkomst Zuid-Holland online plaats met als thema: de bibliotheek in een multifunctionele organisatie of accommodatie (mfo/mfa). Presentator Joost Hoebink sprak daar met gedeputeerde Frederik Zevenbergen, bibliotheekdirecteuren en hun wethouders.  

Enkele reacties:

“Goed platform, beeld en geluidskwaliteit waren erg prettig! Vooral de manier waarop het gesprek tussen Joost Hoebink en Aat Vos in beeld gebracht werd was beter dan 'gebruikelijk' via streaming.” 

 62% van de online deelnemers gaf aan dat het thema ‘de bibliotheek in een multifunctionele organisatie of accommodatie (mfo/mfa)’ de reden was om de bijeenkomst bij te wonen.

Bekijk hier de terugblik van de netwerkbijeenkomst Zuid-Holland 2021.

In 2022 organiseert Probiblio een netwerkbijeenkomst voor Zuid-Holland op 8 september en de eerste netwerkbijeenkomst Noord-Holland op 15 juni. Bij beide bijeenkomsten is het onderwerp van gesprek de Informatiepunten Digitale Overheid en de bibliotheek.

Meer weten?

Wil je meer weten over Bibliotheekplaza? Neem contact op met Ilse Keune.

Meer weten over de projectendag of de netwerkbijeenkomsten? Neem contact op met Michelle Rijbroek.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Ilse Keune