Slimme toepassingen voor het optimaliseren van je collectie

Slimme toepassingen voor het optimaliseren van je collectie

Big Data, Machine Learning en Artificial Intelligence (AI); Probiblio's team Collectieadvies en Programmering signaleert een groeiende behoefte aan grote hoeveelheden data voor het optimaliseren van de bibliotheekcollectie. Collectieadviseur Mirjam Noach blogde begin dit jaar over onze dienstverlening op dit gebied. Tijd voor een zonnige update over de laatste ontwikkelingen!

Collectie en Mosaic: de koppeling tussen collectie en doelgroepen

Hoe zorg je er als bibliotheek voor dat je collectie beter aansluit op de leesbehoefte van je doelgroepen? Wij zorgen voor inzicht door gegevens over je collectie te koppelen aan gegevens over die doelgroepen. Dat doen we binnen het project Collectie en Mosaic, een integrale samenwerking tussen de teams collectieadvies, marktonderzoek en marketing. Het project loopt door in 2022.

Begin dit jaar kreeg Bibliotheek Bollenstreek als eerste organisatie het rapport over hun collectiesamenstelling, afgezet tegen een aantal doelgroepen. Met hun feedback en ‘lessons learned’ op zak konden we aan de slag met Bibliotheek Hoorn, die inmiddels ook het rapport hebben ontvangen. De adviezen in de rapporten bieden Bollenstreek en Hoorn handvatten om hun aanschaf- en marketingbeleid aan te scherpen.

Wil jij ook meer weten over de aansluiting van je collectie op de leesbehoeften van specifiek gekozen doelgroepen? Neem dan contact met ons op!

Wise Bibliotheek Collectie Beheer: het optimaliseren van je collectieaanschaf

De kwaliteit van je collectieaanschaf verbeteren én tijd en geld besparen? Dat kan met de Wise-module Bibliotheek Collectie Beheer (BCB), specifiek het onderdeel Aanschaf. BCB-Aanschaf beschouwt een bibliotheekorganisatie als geheel en daarmee de collectie als geheel. Het genereert aankoopadviezen voor alle vestigingen van de organisatie, gebaseerd op instellingen die vooraf met de bibliotheek zijn besproken. De collectiespecialist koopt het geadviseerde aantal titels binnen het betreffende cluster en het systeem bepaalt vervolgens in welke vestiging het materiaal terechtkomt. Zo maken we de overstap naar een geautomatiseerde, integrale vorm van collectieaanschaf.

Samen met pilotbibliotheek Rijn en Venen gaan we BCB-Aanschaf uitproberen. Van OCLC (het automatiseringsbedrijf achter Wise) hebben alle betrokkenen een uitleg gekregen. Na de zomer gaan Probiblio’s collectieadviseur David Rozema en functioneel beheerder Esther Mooij om de tafel met Anne-marie van den Berg, contentspecialist bij Bibliotheek Rijn en Venen. Zij bespreken alle instellingen om in testomgeving uit te proberen. Als de testresultaten goed genoeg zijn, gaan we over naar de productieomgeving.

Wil je meer weten over de Wise-module Bibliotheek Collectiebeheer (BCB)? Lees dan deze blog van collectieadviseur Marjolein van der Steen. Of neem contact met ons op.

Update Datagedreven collectioneren NBD Biblion

NBD Biblion ontwikkelt samen met bureau Enjins het Datagedreven collectioneren (DGC). DGC is gebaseerd op kwaliteitsdata (AA-staffel), data uit het KB-Warehouse, deelname van pilotbibliotheken en demografische gegevens. In recente bijeenkomsten zijn de pilotdeelnemers geïnformeerd over de voortgang en is om praktijkgerichte input gevraagd. De samenwerking verloopt soepel en de ontwikkelaars maken een effectieve vertaalslag van de ontvangen input. Ook heeft een eerste test plaatsgevonden. Mede door Probiblio’s collectiespecialist Dick van der Lans en de medewerking van Bibliotheek Kennemerwaard gaat de ontwikkeling van DGC stap voor stap vooruit.

Meer informatie?

Wil je meer weten over deelname aan het project Collectie en Mosaic, de voortgang van BCB-Aanschaf en het NBD Biblion project Datagedreven collectioneren? Wij, Mirjam Noach, David Rozema en Marjolein van der Steen van team Collectieadvies, komen graag met jou in contact over álles wat met collectie te maken heeft. Neem contact met ons op: collectieadvies@probiblio.nl

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Mirjam Noach