Taalbuddy’s zorgen voor driedubbele winst

Taalbuddy’s zorgen voor driedubbele winst

De Lonkende Leestafel ♥ Marion Bruijnen, Leesconsulent de Bibliotheek op school bij De Bibliotheek Rijn en Venen. Interview #19 door Karen Bertrams, juli 2018. 

De Lonkende Leestafel is de community die lonely cowboys uit bibliotheken samenbrengt met ondernemende initiatieven om mensen en media al lezend te verbinden. In deze blogreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types. 

Het Groene Hart Leerpark, dat klinkt als een oase van lees- en leerplezier, denkt uw verslaggever van De Lonkende Leestafel. "Onze kids lezen hier niet, dus waarom een investering doen?"  Dat was twee jaar geleden de reactie van het schoolteam toen de bibliotheek aan kwam zetten met een plan in het kader van de intensieve stimuleringsregeling van Stichting Lezen. "Klopt, ze lazen niet want er wàs ook niks te lezen." Met Marion Bruijnen als super energizer is de bieb nu juist het kloppend hart van de school, met mooie, aantrekkelijke boeken op niveau; "leg de lat voor de collectie niet te hoog!". Het meubilair helemaal gemaakt door de houtbewerkers en ingericht en van een verse collectie voorzien samen met twee docenten en vier leerlingen die NIET van lezen hielden (wie wil dat nou niet: funshoppen bij de NBD!). Eén titel per leerling = 900 boeken, veel B, veel informatief, 'Loser' en 'Boomhut'. En Marion voor drie uur per week voor twee jaar. "Na de zomer stopt de samenwerking in deze vorm, de reden is nieuwbouw op de plek van de oude school. De leerlingen worden verdeeld over twee locaties en de grote vraag was: wat doen we met de schoolbieb? Het wordt een hele operatie: de boeken voor de onderbouw gaan mee met de leerlingen naar de ene locatie, de andere helft van de boeken blijft bij de bovenbouw. Geen ideale situatie maar het is even niet anders. Over twee jaar staat er een nieuwe school met een nog betere plek voor de mediatheek." That’s the spirit, wij van de boeken laten ons niet gauw uit het veld slaan!

Tijdens een cruciale vakantie, ze was 50, trok ze de stoute schoenen aan en maakte na zestien jaar bij Boekhandel Haasbeek de switch naar een dynamisch bestaan als leesconsulent voor het P.O. en het V.O. bij de bibliotheek met ondernemersbloed: Rijn en Venen. 

"Ik vond het spannend, opnieuw beginnen, en ik had ook die enorme bekende vooroordelen tegen de branche maar wat ben ik van een warme kermis thuisgekomen!  Ik heb veel vrijheid, ben baas over mijn eigen agenda en ik mag in accountgesprekken P.O. en V.O. scholen gaan binnenhalen. Het is goed dat we commerciëler worden, dat past bij deze tijd. Ik bereid me strategisch voor op deze gesprekken; bekijk de website en de schoolgids, kan ik iets over de directeur vinden? Je moet kijken wat er is en wat er gebeurt maar vooral veel luisteren! Wat hebben ze nu werkelijk nodig? Op de meeste scholen moet de oude meuk er echt eerst uit, dat kost tijd want mensen zijn emotioneel verbonden met die historische gegroeide collecties.

Zelf ben ik eigenlijk altijd met taal bezig, noem me gerust een taalfetisjist, bij een geboortekaartje ontdek ik meteen een taalfout. Ik was freelance journalist bij het Alphens Nieuwsblad en ik zing als 2e sopraan in het Castellum koor, het stikt werkelijk van de koren in Nederland! Verder ben ik een sucker voor Scandinavische crimi’s, en persoonlijke topper is de serie Homeland met de bipolaire Carry.

Wat me hoog zit is dit: noem mensen alsjeblieft praktisch opgeleid en niet laag opgeleid, houd op met dit soort hokjes. Iedereen heeft elkaar nodig en wat erin zit komt er heus uit! De prestatiedruk is hoog, ouders willen hun kind op HAVO/VWO, daar zijn teveel aanmeldingen voor. We zijn op het Groene Hart Leerpark nu 2 jaar bezig, de bibliotheek wordt drukker en wat werkt is exclusieve aandacht voor elke leerling over wat ze zouden willen lezen. In leesgesprekjes valt de groepsdruk weg en zie je hoe de kids heel erg open staan voor suggesties en tips, je kan ze echt helpen, ze worden gehoord! Er is namelijk voor ieder kind een boek.

Broeder in de strijd is onze Alphense jeugdboekenschrijver Gerard van Gemert, bekend van sportboeken voor jongeren, hij is heel actief en we kunnen altijd een beroep op hem doen. Heerlijk zo’n natuurlijke schoolschrijver! Zo was hij de inspirerende juryvoorzitter van Read2Me! van het afgelopen schooljaar.

We werken nu met Taalbuddy's – tweedejaars VMBO leerlingen koppelen we in het kader van hun maatschappelijke stage persoonlijk een keer per week aan leerlingen van de Internationale Schakelklas. Samen lezen ze in de bieb en slaan we drie vliegen in één klap: beide partijen worden leesvaardiger, het taalniveau stijgt en het helpt mee aan integratie van verschillende culturen! Roosters met vaste tijden voor bieb-bezoek helpen ook, en alle docenten moeten meedoen, niet alleen die van de sectie Nederlands. Dat komt ook uit de monitor van de Bibliotheek op school. Mijn droom is om dit, straks in een nieuw gebouw, verder uit te bouwen. Daarvoor moeten nog wel een paar dingetjes rechtgezet worden… De planning voor de bieb is nu een combinatie met het afkoellokaal, dat kan toch gewoon echt niet?"

Maar de Lonkende Leestafel ziet kansen en droomt van een afkoellokaal waar iedereen tot rust en nieuwe inzichten komt, omdat het eigenlijk een hele goeie bieb is!

Foto: Peter Franken, AD Groene Hart

Ook een Lonkende Leestafel interview? Maak een afspraak met Karen Bertrams via kbertrams@probiblio.nl.

 

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Karen Bertrams