Veel antropologen komen in beleidswerk terecht

De Lonkende Leestafel ♥ Gery de Wolf, Beleidsmedewerker voor de provincie Zuid-Holland. Interview door Alek Dabrowski, augustus 2018. De Lonkende Leestafel is de community die ‘lonely cowboys’ uit bibliotheken samenbrengt. In dit interview gaan we op bezoek bij de provincie Zuid-Holland.
Op een heerlijke zomerdag in juli bezoek ik het Provinciehuis in Den Haag, waar ik afgesproken heb met Gery de Wolf. Zij is samen met haar collega Alrik Kalsbeek beleidsverantwoordelijke voor het bibliotheekwerk. Het Provinciehuis oogt aan de buitenkant nogal massief. Vanaf de gezellige binnenplaats krijg je een ander beeld. Binnen is alles ingericht op flexwerken, zo ook de vergaderruimte waar wij elkaar spreken.
Gery’s functie is beleidsmedewerker bij de provincie. Naast bibliotheekwerk heeft zij nog twee andere beleidsterreinen onder haar hoede: ruimtelijke planadvisering - bescherming cultureel erfgoed en borging beleidsinformatie maatschappelijke ontwikkelingen. Vandaag praten wij over het bibliotheekwerk.
Zesentwintig jaar werkt Gery in het Provinciehuis. Haar eerste baan was in de bibliotheek van de provincie, op de begane grond. “Via mijn zus kwam ik hier terecht. Deze bibliotheek was er vooral ter ondersteuning van het beleidswerk. Een deel van mijn werk was het doen van literatuuronderzoek.”
Gery studeerde antropologie. Veel antropologen komen in beleidswerk terecht. Zij hebben veelal een brede blik en kunnen analytisch denken. Zij volgde een cursus beleidswerk en solliciteerde intern. Eerder was zij verantwoordelijk voor verschillende andere terreinen, zoals emancipatie en sport. Sinds drie jaar doet zij bibliotheekwerk. Dit beleidsterrein valt onder ‘Cultuur en Vrije tijd’.
Als kind kwam Gery vaak in de bibliotheek, in Zwolle waar zij opgroeide en in Utrecht waar zij studeerde. Tegenwoordig is Gery vooral via haar werk betrokken bij bibliotheken. Boeken koopt zij eerder dan dat zij ze leent. Vroeger las Gery schrijvers als Hella Haasse en Renate Dorrestein. Nu leest zij vooral detectives en reisboeken, vanaf papier, niet vanaf een scherm.
Een boek dat veel indruk op haar maakte is ‘Sneeuwluipaard’ van Peter Matthiessen. De schrijver vertelt het verhaal van een pelgrimstocht door de Himalaya. Haar studie antropologie, de interesse in Boeddhisme en de wandelvakanties die zij maakte komen hier samen. Deze zaken staan los van haar werk. Hoewel, ik zie wel een verband. Om de bibliotheekwereld goed te begrijpen is een antropologische benadering wel op zijn plaats.
De provinciale taken vanuit de wet zijn vooral IBL en innovatie. De provincie subsidieert Probiblio om deze taken uit te voeren. De rol van de provincie is aan het verschuiven. De provincie wil een betrokken en goed geïnformeerde overheid zijn. Daar hoort ook een intensievere aansturing van Probiblio bij. "We merken dat dit voor alle partijen beter werkt.”
De functie van bibliotheken heeft Gery zien veranderen. Het sociale domein is heel belangrijk geworden. Bibliotheken hebben een opdracht aan de samenleving. Zij moeten die oppakken samen met andere partijen. Veel bibliotheken zijn hier al ver mee, bijvoorbeeld Katwijk of Barendrecht.
De nieuwe sociale rol kan een spanningsveld opleveren. Volwassen leden zijn meer dan gemiddeld hoogopgeleid en in literatuur geïnteresseerd. De bibliotheek richt zich nu meer op de groep sociaal achtergestelden. Een bredere doelgroep vergt een andere benadering. Je moet inzetten op meerdere sporen.
Het gaat er uiteindelijk om, de waarde van de bibliotheek voor de samenleving zichtbaar maken. Over vijf jaar zal het bibliotheekwerk meer divers zijn dan nu. Alles hangt af van waar de vestigingen staan. Wat heeft de buurt, de omgeving nodig? Daar speelt de bibliotheek dan op in.
De sociale bibliotheek heeft ook een sterke digitale component. Het digitale raakt hier het sociale. De bibliotheek is de plek om mensen digitaal vaardiger te maken. “Voor mij misschien een reden vaker de bibliotheek te bezoeken. Ik ben niet erg digitaal vaardig. En ik houd nog steeds van het papieren boek.”
Reacties (0)