Video’s maken vanuit huis: apparatuur

Video’s maken vanuit huis: apparatuur

Juist nu we fysiek afstand moeten houden, groeit de behoefte om elkaar te zien. We zien dan ook veel zelfgemaakte filmpjes voorbijkomen: van echte pareltjes tot video's van mindere kwaliteit. Tijd voor een spoedcursus video’s maken vanuit huis! In deze longread neemt adviseur Digitale geletterdheid Britt van Teijlingen (zelf een fanatieke filmer) je mee langs verschillende spullen en apparatuur. 

We krijgen regelmatig de vraag wat er nodig is aan spullen en apparatuur op goede video’s te kunnen maken. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, omdat dit helemaal afhangt van het soort video dat je wilt maken en natuurlijk je budget. In deze longread ga ik in op de verschillende mogelijkheden en geef ik aanschaftips.

Om video’s te kunnen maken heb je in de basis het volgende nodig. Dit zal ik hieronder uitvoerig uiteenzetten.

 1. Een camera voor beeldopnames
 2. Een microfoon voor geluidopnames
 3. Een apparaat voor montage
 4. Eventueel studioaccessoires

Lees ook: 'Video's maken vanuit huis: montagesoftware'

1. Beeldopnames

Je kunt met verschillende apparaten beeldopnames maken. Hieronder de mogelijkheden:

Smartphone

 • Voordelen: compact, iedereen heeft er eentje, niet intimiderend.
 • Nadelen: beeldkwaliteit niet altijd even goed, weinig opties tot instellen.
 • Tip: film alleen met een smartphone als je een smartphone met een echt goede camera hebt, zoals de laatste iPhones, de Huawei P30 Pr of de Samsung Galaxy S20.

Tablet

 • Voordelen: redelijk betaalbaar, niet intimiderend.
 • Nadelen: beeldkwaliteit niet altijd even goed, weinig opties tot instellen, ziet er niet professioneel uit, niet handig om vast te houden.
 • Tip: film alleen met een tablet als je een tablet met een echt goede camera hebt, zoals de laatste iPads of de Samsung Galaxy Tab S6.

Fotocamera

Met de meeste fotocamera’s kun je ook goede filmopnames maken. Met name met spiegelreflexcamera’s of systeemcamera’s. Compactcamera’s zijn hier niet geschikt voor.

Camcorder

Een camcorder is een camera die speciaal gemaakt is voor het maken van video’s. Je hebt camcorders in alle verschillende segmenten: van heel betaalbaar tot heel duur. Camcorders zijn geliefd bij zowel beginnende filmmakers als professionals.

 • Voordelen: makkelijk in gebruik, makkelijk scherpt te stellen en te houden, veel instelopties, veel automatische functies, handzaam, goede beeldkwaliteit.
 • Nadelen: sommige modellen zijn prijzig, kan intimiderend overkomen, losse accessoires nodig zoals SD-kaartjes.

Aanschaftips

Van goedkoop naar duur. In principe geldt: hoe duurder, hoe beter de beeldkwaliteit en hoe meer instelopties je hebt).

2. Geluidsopnames

Je video valt of staat bij goede audio. Je beeld kan nog zo mooi zijn, maar als het geluid slecht is is dat ontzettend storend. Er wordt vaak gezegd dat audio nog belangrijker is dan beeld. Hieronder de verschillende mogelijkheden om audio op te nemen:

Interne microfoon

Eigenlijk alle apparaten hebben een interne microfoon: zowel smartphones, tablets, fotocamera’s als camcorders. De kwaliteit van deze microfoons is echter niet altijd even goed. In een doodstille ruimte, zonder al teveel echo, lukt het meestal nog wel om redelijke audio op te nemen. Maar zodra je buiten wilt opnemen of op een plek waar ook omgevingsgeluid is, voldoet een interne microfoon echt niet. Investeren in een externe microfoon raden we dan ook echt aan.

Externe microfoon

Als je wilt gaan werken met een externe microfoon heb je verschillende opties die we hieronder uiteenzetten. Er zijn verschillende microfoons, die specifiek voor een bepaalde situatie zijn.

Let op: afhankelijk van je het apparaat waarmee je de video-opnames maakt, heeft je microfoon een bepaalde aansluiting nodig. Je hebt 3 verschillende aansluitingen:

 • Lightningaansluiting à speciaal voor iPads en iPhones
 • 5 mm mini jack à voor smartphones/telefoons en wat kleinere camera’s
 • XLR à voor grotere/professionelere camera’s

Let op: je hebt alle microfoons in zowel een variant mét draad als een draadloze variant. De draadloze microfoons zijn duurder dan die met draad. Een draad kan onhandig zijn tijdens het opnemen, zeker als je op locatie wilt filmen of veel wilt bewegen.

Let op: sommige microfoons moet je monteren op een zogenoemde hotshoe. Dit is een bevestigingssysteem dat bovenop je camera zit en niet alle camera’s hebben dat.

Hieronder licht ik de soorten externe microfoons toe.

Reportagemicrofoon

Ook wel: handheldmicrofoon. De naam zegt het al, deze microfoon gebruik je als je een reportage wil doen en de microfoon hou je in je hand. Deze microfoon gebruik je als je mensen wilt interviewen en kun je ook gebruiken als je wil presenteren (meestal op locatie). Je hebt deze zowel in draadloze variant als in een variant met een draad.

 • Voordelen: Je hoeft deze microfoon nergens aan vast te maken, wat makkelijk is; je kunt snel mensen interviewen.
 • Nadelen: Je moet hem echt dichtbij je (of iemand anders) mond houden; Kan ongemakkelijk voelen; Je ziet de microfoon duidelijk in beeld.

Aanschaftips:

Shotgunmicrofoon

Een shotgunmicrofoon monteer je op de camera of aan een geluidshengel. Deze microfoons vangen alleen het geluid om dat recht voor de microfoon is. Hierdoor hoor je minder omgevingsgeluid.

 • Voordelen: Makkelijk op je camera te monteren; Filtert omgevingsgeluid goed weg; Microfoon is niet zichtbaar in beeld.
 • Nadelen: De persoon moet echt recht voor de microfoon staan; Als je van veraf wil filmen, kan het zijn dat je minder goed hoorbaar bent.

Aanschaftips:

Lavaliermicrofoon

Ook wel dasspeldmicrofoon genoemd; deze microfoons speld je op bij degene die voor de camera staat. Je hebt deze in versie met draad en een draadloze variant. Bij de draadloze variant werk je met een losse ontvanger en zender.

 • Voordelen: Valt niet op in beeld; Je kunt de presentator goed horen, ook als hij verder weg staat; Klein formaat.
 • Nadelen: Lastig bij interviews omdat je niet kunt wisselen van presentator; Draad tussen de presentator en de camera kan irritant zijn.

Aanschaftips

Algemene aanschaftips

Rode wireless Go

Met deze draadloze set kun je alle kanten op. Het is een set die bestaat uit een zender en ontvanger. Je kunt de ontvanger bevestigen aan je camera en de zender aan de presentator. In de zender zit een ingebouwde microfoon die je kunt gebruiken, maar je kunt er ook andere accessoires aan koppelen. Bijvoorbeeld deze Lavaliermicrofoon: Rode Lavalier Go of deze adapter waarmee je zender verandert in een reportagemicrofoon: Rode Interview Go.

Deze set heeft een 3.5mm jack aansluiting.

Sennheiser AVX-Combo Set-3-EU

Deze draadloze set bestaat uit zowel een lavaliermicrofoon als een reportermicrofoon. Hij heeft een XLR-aansluiting.

3. Montage

Je kunt je beeldmateriaal monteren op verschillende apparaten: smartphone, tablet of laptop/computer. Het hangt meestal af van waar je mee filmt, waar je op gaat monteren. Als je namelijk filmt op je smartphone of tablet, is het vaak wel makkelijk om daar ook direct op te monteren. Als je filmt met een losse camera, ga je waarschijnlijk monteren op een laptop of computer. Voor welk apparaat je kiest, heeft invloed op de software die je zult gebruiken. Hierover kun je meer lezen in de longread over montagesoftware.

Over het algemeen geldt wel dat je apparaat niet te oud moet zijn om er goed op te monteren. Het monteren van beeldmateriaal vraagt namelijk veel van je apparaat. Als je met wat meer geavanceerde software wilt werken, zul je op een krachtige laptop of computer moeten werken.

4. Studioaccessoires

Wanneer je ergens op locatie filmt, bijvoorbeeld als je gaat vloggen, heb je geen studio nodig. Maar voor sommige soorten video wil je filmen in een ‘studio’. Dit hoeft helemaal geen vaste, professionele studio te zijn. Met enkele accessoires kun je elke ruimte omtoveren tot een studio.

Achtergronden en greenscreens

misschien heb je ergens een (rustige) plek met een leuke achtergrond om te filmen, dan hoef je geen losse achtergrond te regelen. Maar als je die plek niet hebt, kun je kiezen voor een studioachtergrond. Ook als je wilt werken met een greenscreen, heb je een achtergrond nodig.

Achtergrondsysteem

Een achtergrondsysteem bestaat uit een set van twee statieven met een dwarsbalk waar je verschillende achtergronddoeken of papieren rollen aan kunt bevestigen. Deze systemen hebben een groot oppervlakte waardoor je voor de camera veel bewegingsvrijheid hebt. Ook zijn de systemen stevig en kun je makkelijk wisselen van verschillende kleuren doek of papieren rollen.

Aanschaftip

Achtergronddoek/rol

Aan het achtergrondsysteem kun je een doek of een papieren rol bevestigen. Het voordeel van een doek is dat je deze op kunt vouwen om mee te nemen. Een papieren rol heeft als voordelen dat die niet kreukelt en dat je een niet stuk kunt uitrollen als het oude stuk vies of beschadigd is. Papieren rollen zijn namelijk meestal zo’n 11 meter lang. Zowel doeken als rollen heb je in ontzettend veel verschillende kleuren. Ook heb je zowel doeken als rollen speciaal voor greenscreens, die noem je Chroma(key)green. Kijk voor achtergrondrollen hier. Voor achtergronddoeken hier.

Opvouwbare achtergronden

Je hebt ook opvouwbare achtergronden die je makkelijk kunt meenemen. Deze hebben een frame dat ‘uitklapt’ en dat je door een draaibeweging weer kunt inklappen. Een nadeel van deze achtergronden is dat het oppervlakte kleiner is. Hierdoor kun je vaak alleen goede opnames maken in close-up of medium-close up. Kijk voor opvouwbare achtergronden hier.

Lampen

Op locatie film je eigenlijk altijd met het licht dat daar al aanwezig is. Dit kan daglicht zijn of lampen die daar hangen of staan. Als je op een vaste plek wilt opnemen, is het waardevol om te investeren in studiolampen. Hiermee zorg je dat de personen/objecten op beeld altijd goed uitgelicht zijn. Ook verminder je de kans dat het licht tijdens de opnames verandert, bijvoorbeeld als de zon opeens achter een wol verdwijnt of het avond wordt. Studiolampen hebben een mooiere lichttemperatuur dan bijvoorbeeld TL-licht, waardoor mensen er op beeld mooier uitzien.

Aanschaftip

Statieven

Je kunt filmopnames uit de hand maken, maar dan loop je wel het risico dat je beeld niet heel stabiel is. Dit is bij vloggen bijvoorbeeld niet erg, maar bij sommige video’s kan het heel storend zijn. Je lost dit op door de camera op een statief te zetten. Je hebt verschillende soorten statieven:

Videostatieven

Deze zijn speciaal voor het maken van video-opnames. De kop van het statief is namelijk makkelijk beweegbaar, waardoor je mooie camerabewegingen kunt maken. Ook hebben deze statieven meestal een lang handvat, waardoor je de camera makkelijk kunt bewegen.

Aanschaftips:

Fotostatieven

Deze statieven zijn minder geschikt voor camerabewegingen. Je kunt de meeste videocamera’s wel gewoon bevestigen op een fotostatief. Alleen bij hele zware videocamera’s is de bevestigingsplaat van een fotostatief vaak te klein waardoor het wat wankel kan worden. Mocht je al een fotostatief hebben liggen, kun je deze gebruiken. Als je een statief gaat aanschaffen, adviseren we om niet te kiezen voor een fotostatief.

Ministatieven

Dit zijn hele kleine statieven die je makkelijk mee kunt nemen. Deze kun je dan bijvoorbeeld op een tafel zetten. Je hebt deze voor zowel losse camera’s als speciaal voor smartphones. Je hebt deze statieven ook met flexibele pootjes, waardoor je overal kan neerzetten of vastmaken waar je wilt. Let wel op: deze statieven zijn niet geschikt voor grote, zware camera’s. Dan zakken ze letterlijk door hun pootjes.

Aanschaftips:

Smartphonestatieven

Voor een smartphone heb je niet persé een speciaal statief nodig, maar kun je ook een opzetstuk gebruiken. Deze kun je op alle statieven bevestigen.

Als je nog helemaal geen statief hebt en alleen maar met een smartphone wilt gaan filmen, is dit statief een goede optie:

Je hebt voor smartphones wel wat ze noemen een gimbal. Dit zijn een soort handvatten voor je smartphone waardoor ze makkelijker vast te houden zijn. Ook zorgen de gimbals voor een stabieler beeld omdat de houder ‘meedraait’. Dit is perfect als je wilt gaan vloggen.

Monopod

Dit zijn statieven met 1 poot. Deze kun je makkelijk meenemen als je op locatie gaat filmen. Je bent dan nog steeds flexibel, maar hebt wel al een stabieler beeld.

Vragen? 

Natuurlijk is er nog veel meer apparatuur waar je prima mee aan de slag kunt, maar hopelijk biedt dit overzicht je wat inzicht in de mogelijkheden. Mis je nog iets in de lijst of heb je een vraag, neem dan vooral contact op met mij of een van mijn collega's!

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Britt van Teijlingen