Video's maken vanuit huis: montagesoftware

Juist nu we fysiek afstand moeten houden, groeit de behoefte om elkaar te zien. We zien dan ook veel zelfgemaakte filmpjes voorbijkomen: van echte pareltjes tot video's van mindere kwaliteit. Tijd voor een spoedcursus video’s maken vanuit huis! In deze longread neemt adviseur Digitale geletterdheid Britt van Teijlingen (zelf een fanatieke filmer) je mee langs verschillende montagesoftware.
Vrolijke filmpjes voor opa en oma; ouders die vloggen met hun kinderen; digitale colleges voor studenten en video’s waarin bedrijven en organisaties hun klanten toespreken. Supergaaf natuurlijk dat iedereen in staat is om zelf filmpjes te maken: met een smartphone heb je een mini-montagestudio in handen!
Maar het betekent ook: selfie-video’s van onderaf waarbij je recht iemands neusgaten in kijkt; video’s in portretmodus, met flinke zwarte balken links en rechts in beeld, montages waarbij het eerste en het laatste woord van een zin afgeknipt zijn en meer van dit soort perikelen.
In deze ‘spoedcursus’ video's maken vanuit huis nemen we je de komende tijd mee langs verschillende onderwerpen. In deze longread ga ik in op de verschillende montagesoftware die op de markt is: van gratis tot aardig duur. In de conclusie vat ik samen welke software voor jou het meest geschikt kan zijn.
Lees ook: 'Video's maken vanuit huis: apparatuur'
Software
Er is ontzettend veel software op de markt waarmee je video’s kunt editen. Ik heb zeker niet alles wat er is zelf geprobeerd, maar wel behoorlijk wat. De selectie die je hieronder kunt vinden, heb ik allemaal uitvoerig geprobeerd en deze programma’s hebben de test doorstaan. Het zijn mijn persoonlijke voorkeuren en ik zal bij elk programma verderop in dit artikel toelichten waarom deze de selectie heeft gehaald.
Eigenlijk maakt alle software gebruik van dezelfde principes, alleen heeft het ene programma meer opties dan de ander. Met welke software je het beste aan de slag kunt gaan, hangt af van de volgende factoren:
- Budget
- Device
- Soort video’s dat je wilt maken
- Je kennisniveau
De selectie
1. Apps voor smartphones of tablets
- Wil je af en toe een simpele video op je telefoon maken zonder daar veel voor te betalen? En vind je het niet erg dat er een watermerk en logo in gemonteerd wordt? Dan is de app FilmmoraGo wat voor jou. Heb je iets meer budget? Dan kun je de Pro-versie van Filmmore Go kopen.
- Heb je een iPhone of iPad? Dan is de gratis iMovie app de beste keus.
- Heb je wat meer budget of geen iPad of iPad Dan kun je de app Adobe Premiere Rush overwegen.
2. Gratis en goedkope software voor je computer
- Heb je een mac? Kies dan voor de gratis computervariant van iMovie.
- Geen mac en wil je gratis software? Kies dan voor OpenShot Video Editor.
- Geen mac en heb je iets meer budget? Dan is de computerversie van Adobe Premiere Rush een goede keuze voor jou.
3. Professionele software
Heb je de smaak te pakken en bieden de gratis of beperkte versies te weinig mogelijkheden? Overweeg dan de overstap naar Final Cut Pro (alleen voor Mac) of Adobe Premiere Pro. Beide programma’s beiden een gratis trial aan, zodat je zelf kunt ervaren welk programma je meer aanspreekt.
1. Apps voor op je telefoon of tablet
FilmoraGo
- Geschikt voor: Android en iOS
- Prijs: 0 euro (met in-app aankopen)
FilmmoraGo is een videobewerkingsapp waarmee je snel leuke video’s kan maken. Het is erg gebruiksvriendelijk waardoor iedereen ermee aan de slag kan. De app biedt verschillende opties zoals het toevoegen van tekst, muziek, effecten en overgangen. Voor de meer geoefende filmmakers zijn deze opties waarschijnlijk te gelimiteerd, maar voor simpele video’s kun je hier prima mee uit de voeten.
Een groot nadeel van de app is dat je maar met één videospoor kunt werken, waardoor die niet geschikt is voor iets geavanceerdere video’s. Een ander nadeel is dat de app automatisch een watermerk over je video en een logo aan het eind van de video plaatst, tenzij je betaalt. Ook moet je betalen wanneer je je film in een hoge resolutie wil exporteren.
De kosten van het ‘Pro’ account voor de iPhone zijn:
- 5,49 per maand
- 32,99 per jaar
- 54,99 voor een eenmalige aankoop
Voor de Androidversie kun je allemaal losse eenmalige aankopen doen, zoals het verwijderen van het watermerk of een hogere exportkwaliteit.
Voordelen:
-
- Simpel in gebruik
- Gratis
- Leuke opties voor het bewerken
Nadelen
-
- Één videospoor
- Watermerk in de gratis versie
- Niet genoeg opties voor de professionele filmmaker
- Lage exporteerkwaliteit in de gratis versie
iMovie (app)
- Geschikt voor: iOS
- Prijs: 0 euro
Dit programma van Apple is er als programma voor de Mac en in een appvariant voor de iPhone en iPad. iMovie is zeer eenvoudig in gebruik, echt iedereen kan hier een film mee maken. De app heeft wat minder mogelijkheden dan de computerversie, maar voor de meeste huis-, tuin- en keukenfilmmakers is het genoeg.
Handig aan iMovie is ook dat je in de app kan beginnen aan een project en dan het hele project kan exporteren naar de computer om er daar aan verder te werken. En ook niet onbelangrijk: iMovie is gratis! En er zijn ook geen reclames of in-app aankopen.
Voordelen:
-
- Gratis, zonder reclame
- Eenvoudig in gebruik
- Makkelijk van app naar computer over te zetten
- Leuke filters, effecten en overgangen
- Ingebouwde greenscreen-mogelijkheid
- Ondersteunt 4K
Nadelen:
-
- Weinig keuze in titels
- Voor fanatieke filmmakers biedt de app te weinig mogelijkheden
- Alleen te gebruiken met Apple apparaten
Adobe Premiere Rush (app)
- Geschikt voor: iOs, Android
- Prijs: gratis versie met 3 exports, daarna 12,09 per maand
Adobe Premiere Rush is een relatieve nieuwkomer op de markt met zijn release in 2018. Zoals de naam verklapt, is het een product van Adobe. Je hebt dan ook een account nodig van Adobe om Premiere Rush te kunnen gebruiken. Je kunt Premiere Rush goed vergelijken met iMovie: het is de ‘instapvariant’ van bewerkingssoftware en is er ook zowel als app als computerprogramma. Abode biedt namelijk ook Premiere Pro aan, dat te vergelijken is met Final Cut Pro.
Er zit wel een verschil tussen iMovie en Premiere Rush in de prijs. iMovie is volledig gratis, terwijl de gratis versie van Premiere Rush maar 3 exports aanbiedt. Daarna moet je gebruik maken van een abonnement dat 12,09 per maand kost. Bij dit abonnement zit ook een cloudopslag van 100 GB ingegrepen.
Premiere Rush is heel fijn om mee te werken. Het werkt net als iMovie heel intuïtief en is daardoor simpel in gebruik. De appversie van Rush biedt meer mogelijkheden dan de iMovie-app, zoals meer videosporen en meer titelopties. Hierdoor kun je met de app langer uit de voeten dan met de iMovie-app. Ook bij Rush kun je op verschillende devices aan het zelfde project werken. Je kunt dus beginnen op je telefoon en daarna op de computer verder werken.
Voordelen:
-
- Eenvoudig in gebruik
- Geschikt verschillende devices
- Veel bewerkingsmogelijkheden in de app
Nadelen:
-
- Maar 3 gratis exports, daarna betaald
- Geen greenscreen-functie
2. Gratis en goedkope software voor je computer
OpenShot Video Editor
- Geschikt voor: Mac, Windows en Linux
- Prijs: 0 euro
De eerste op de lijst is OpenShot Video Editor. Deze gratis software kan gebruikt worden op de computer, voor zowel Mac, Windows en Linux. Het programma is makkelijk in gebruik en bevat alle basisfuncties die je nodig hebt om simpele montages te maken. Het programma bevat ook wat animaties waarmee je je video op kan leuken.
Bij het testen van OpenShot merkte ik wel dat het programma soms hapert en heel langzaam is bij het exporteren. Bij de preview van de video schokte het beeld af en toe, waardoor het monteren lastiger werd. Na enige research blijkt dit een vaker voorkomend probleem te zijn dat helaas nog niet is opgelost.
Voordelen
-
- Gratis zonder reclame
- Makkelijk in gebruik
- Genoeg basisfuncties voor de beginnende filmmaker
Nadelen
-
- Niet geschikt voor tablet of telefoon
- Geen geavanceerde functies
- Soms hapert het programma of is het heel langzaam
iMovie (computerversie)
- Geschikt voor: OS
- Prijs: 0 euro
Zoals net al voorbij kwam, heeft iMovie zowel een app als een computervariant. De computervariant biedt veel meer mogelijkheden dan de app-variant. Zoveel mogelijkheden zelfs, dat de meeste (amateur)filmmakers hier meer dan genoeg aan hebben.
Voordelen
-
- Gratis zonder reclame
- Eenvoudig in gebruik
- Makkelijke samenwerking met de app
- Heel veel bewerkingsmogelijkheden, waaronder greenscreen
- Ondersteunt 4K
Nadelen
-
- Alleen te gebruiken met Apple apparaten
Adobe Premiere Rush (computerversie)
- Geschikt voor: OS, Windows
- Prijs: gratis versie met 3 exports, daarna 12,09 euro per maand
Net als iMovie, heeft ook Adobe Premiere Rush zowel een app als een computerversie. Waar bij iMovie de appvariant aanzienlijk minder mogelijkheden biedt dan de computerversie, is dit bij Adobe Premiere Rush niet zo. De computerversie van iMovie heeft zelfs meer mogelijkheden dan de computerversie van Adobe Premiere Rush. Ook voor de computerversie van Adobe Premiere Rush heb je een abonnement nodig.
Voordelen
-
- Eenvoudig in gebruik
- Makkelijke samenwerking met de app
- Veel bewerkingsmogelijkheden
Nadelen
-
- Maar 3 gratis exports, daarna betaald
- Geen greenscreen-functie
3. Professionele software
Final Cut Pro
- Geschikt voor: OS (mac)
- Prijs: 329 euro (eenmalige aankoop)
Final Cut Pro is het professionele videobewerkingsprogramma van Apple; je kunt het zien als de vervolgstap op iMovie. Final Cut Pro werkt ook naadloos met iMovie samen: je kunt projecten uit iMovie in dit programma makkelijk verder bewerken.
Final Cut Pro wordt gezien als één van de twee topkeuzes voor professionele filmmakers. De andere keuze is Adobe Premiere Pro, waar we straks nog bij stil staan.
Final Cut Pro biedt werkelijk alles dat je nodig hebt voor het maken van video’s. Ik zou nu een opsomming kunnen maken van alle opties van Final Cut Pro, maar dat is onbegonnen werk. In conclusie kunnen we eigenlijk gewoon zeggen: Final Cut Pro biedt alle bewerkingsopties die je nodig zult hebben voor het maken van professionele video’s.
Omdat het zoveel opties heeft, vraagt het ook om meer kennis en kunde van de gebruiker. Hoewel het in eerste instantie overweldigend kan overkomen, is het wel heel gebruiksvriendelijk. Veel werkt heel intuïtief en als je je er even in verdiept, is het een heerlijk programma.
Voordelen:
-
- Biedt alle mogelijkheden die je kunt wensen
- Prettig in gebruik
- Eenmalig aankoopbedrag (in plaats van abonnement)
Nadelen:
-
- Duur voor de beginnende filmmaker
- Alleen te gebruiken met OS
Adobe Premiere Pro
- Geschikt voor: OS, iOs, Windows, Android
- Prijs: 24,19 per maand (dan krijg je premiere Rush erbij)
Zoals net al genoemd, is Adobe Premiere Pro het professionele bewerkingsprogramma van Adobe. Wat Final Cut Pro voor iMovie is, is Premiere Pro voor Adobe Premiere Rush: de professionele vervolgstap. Ook Adobe Premiere Pro werkt perfect samen met Premiere Rush.
Het is ook niet te zeggen welke van deze twee beter is, dat heeft echt te maken met persoonlijke voorkeuren. Het verschil in prijs is vooral dat je bij Final Cut Pro eenmalig moet betalen en bij Abode Premiere Pro gebruik moet maken van een abonnement.
Wel een groot voordeel van Premiere Pro is dat het samenwerkt met het programma After effects. Dit is hét programma om motion graphics te maken, oftewel special effects, titels of objecten. Apple biedt het programma Motion als alternatief, maar dat is aanzienlijk minder dan After Effects. Mocht je veel met motion graphics willen doen, dan is dat een goede reden om Premiere Pro te kiezen. Dit speelt echter alleen bij professionele of hele fanatieke filmmakers.
Voordelen:
-
- Biedt alle mogelijkheden die je kunt wensen
- Werkt samen met After Effects
Nadelen:
-
- Duur voor de beginnende filmmaker
- Niet iedereen wil gebruik maken van een abonnementsdienst
- Sommigen vinden het wat ingewikkeld in gebruik
Door de bril van een 'editor'
Hoewel je software natuurlijk wel invloed heeft op je resultaat, gaat het zeker niet alleen om de software. Monteren vraagt om een scherpe en creatieve manier van kijken. Sommige mensen hebben hier aanleg voor, maar dit is ook iets dat je goed kunt trainen door het heel veel te doen. En probeer ook eens door de bril van een ‘editor’ naar filmpjes op YouTube of televisie of naar speelfilms te kijken. Hier kun je heel veel van leren en inspiratie door opdoen.
Vragen?
Natuurlijk zijn er nog veel meer programma’s waar je prima mee aan de slag kunt. Maar hopelijk biedt dit overzicht je wat inzicht in de mogelijkheden. Mis je nog iets in de lijst of heb je een vraag over één van deze programma’s, neem dan vooral contact met ons op!
Reacties (0)