Wat kunnen onze collectieadviseurs voor jouw bibliotheek betekenen?

Wat kunnen onze collectieadviseurs voor jouw bibliotheek betekenen?

Wat doet een collectieadviseur? Die ondersteunt bibliotheken in alles wat te maken heeft met de collectie en het optimaliseren van het gebruik ervan. Op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Daarvoor is een heel arsenaal aan mogelijkheden voorhanden. Probiblio’s collectieadviseurs David en Marjolein vertellen er alles over.

Collectieprofiel en koppeling Collectieprofiel en Mosaic

De basis van het werk van een collectieadviseur ligt bij het collectieprofiel van de bibliotheek. Dit geeft inzicht in het gebruik van de collectie over het afgelopen en het komende jaar. Wij noemen het een blauwdruk van jouw collectiesamenstelling.

Lees meer over collectieprofielen.

Wil jij je collectie afstemmen op de wensen van een focusdoelgroep binnen jouw werkgebied? In een individueel traject koppelen we Mosaic-segmenten waarop de bibliotheek zich richt, aan de collectie van een bepaalde vestiging. Dit levert een op maat gemaakt collectieprofiel, specifiek afgestemd op jouw focusgroep. Met (vaak) kleine aanpassingen bereik je een groot resultaat. Bibliotheek Bollenstreek, Hoorn en Amstelland deden er al hun voordeel mee. 

Lees meer over klantgericht werken met Mosaic.

Geautomatiseerd met BCB

Wil jij je processen geautomatiseerd te laten verlopen? Dan adviseren wij jou graag over de mogelijkheden van Bibliotheek Collectiebeheer. Hiermee gaat saneren, rouleren, floaten en de aanschaf gestroomlijnd. Deze manier van aanschaffen kost de bibliotheek minder tijd en de collectie is optimaal afgestemd op de behoefte van jouw publiek.

Hoe het werkt leggen we graag uit in een adviesgesprek.

Netwerkbijeenkomsten collectiespecialisten Noord- & Zuid-Holland

Sinds 2021 is het na de oplevering van het Provinciaal Collectiebeleidsplan Noord-Holland 2020 – 2024 het netwerk van collectiespecialisten in Noord-Holland stevig neergezet. Nu ook het Collectiebeleidsplan Zuid-Holland is goedgekeurd, starten we begin maart met de uitwerking van drie thema's in werkgroepen en bouwen we op die manier aan de netwerkfunctie. Kennismaking, kennisdeling, verbinding en dieper ingaan op thema’s zijn het doel van deze bijeenkomsten. Het streven is om op termijn de netwerken samen te voegen tot een geheel. Tenslotte zijn we allemaal onderdeel van hetzelfde werkgebied.

Lees meer over het netwerk.

Collectiekennis: training voor frontofficemedewerkers

De schreeuw kon nauwelijks luider zijn, zoveel aanmelding zijn er binnengekomen voor de training collectiekennis voor frontofficemedewerkers. De training wordt gegeven door Probiblio's collectiespecialisten; zij zijn degenen die op de hoogte zijn van het aanbod in de catalogus en wat hip en trending is! In onze volgende nieuwsbrief lees je hier alles over. Meld je hier aan voor de Collectieadvies Special (verschijnt vier keer per jaar).

Collectiebeleidsplan

Als iets tijd en aandacht vergt, is dat het schrijven van een collectiebeleidsplan. Een collectiebeleidsplan is een uitvloeisel van het beleidsplan op organisatieniveau. Met het collectiebeleidsplan zoom je in op de collectie. Welk doel dient de collectie, wat en wie wil je bereiken? Wat zijn de demografische ontwikkelingen binnen het werkgebied? Op welke onderdelen wil je de komende beleidsperiode focussen; jeugd, volwassen, diversiteit, digitale bibliotheek? Zomaar enkele voorbeelden. De input voor het plan komt van de bibliotheek. In meerdere brainstormsessies wordt besproken wat de doelen zijn en hoe die te bereiken. Het plan bevat actiepunten om de gestelde doelen daadwerkelijk te bereiken. Wil je weten hoe dat in praktijk werkt? Lees hier alles over in het interview met Carla Holland (MT-lid Bibliotheek Oostland) en collectieadviseur Mirjam Noach.

Totaalinzicht met de monitor

Dit is hét rapport dat een totaalinzicht geeft in de collectie: leners, leden, gebruik, groei, krimp, etc. De jaarlijkse monitor maken we op provinciaal niveau. Over het doel, het proces en de totstandkoming informeren we je in de volgende nieuwsbrief (meld je aan). 

Meer weten?

Wil jij meer weten over een van de onderwerpen waar een collectieadviseur zich tegenaan bemoeit? Dan komen David Rozema en Marjolein van der Steen graag met je in contact. Ook heel makkelijk bereikbaar via collectieadvies@probiblio.nl.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van David Rozema