Woordenwolken in de lucht

Woordenwolken in de lucht

Voor Probiblio blogt bibliothecaris Roxanne over haar belevenissen in Bibliotheek Bollenstreek in Oegstgeest. Dit keer een ontroerend verhaal over saneren en het lot van afgedankte boeken.

Gastblog - Saneren. Ssssaaaaneren. Dit is zo’n woord wat echt zegt wat het is. Ssssnijden in de collectie. Het heeft zo’n snerpende toon. Ik heb het woord opgezocht in het etymologisch woordenboek. Een van de boeken die ondanks vele verhuizingen nog steeds niet gesaneerd is uit eigen collectie. De oorsprong van het woord komt van het Latijn en later Franse 'saner': 'gezond maken'. Ook de Duitsers hebben hierop invloed gehad met het woord 'sanieren', wat dan weer 'herstellen' betekent. Twee positieve betekenissen. Eigenlijk is het ook zo. Je maakt de collectie van de bibliotheek weer gezond. De rotte oudjes die toch eigenlijk niks doen en enkel in de weg staan, gaan eruit.

Maar het zijn wel oudjes die jaren in de kast hebben gestaan. Meerdere keren zijn verplaatst, misschien wel een keer geplakt, soms extra aandacht kregen bij een presentatiemomentje. Elke keer als een bezoeker langskwam, hield het boek de adem in. Zal ik dan nu gepakt worden? Kan ik nu een keer mee in de tas en thuis worden gelezen? Voor sommigen is dit ook gebeurd, al is het niet vaak. Of sommigen zijn zo vaak meegegaan dat ze nu oud en versleten zijn. De bladzijden plakken van geknoeide thee of gegoten tranen. Ze worden ingeruild voor een nieuw, jonger exemplaar. En komen terecht op de afgeschreven-boeken-tafel. Wat zijn ze dan nog waard? Vijftig cent… sommigen krijgen dan een tweede leven! Maar er zijn ook boeken waarvan de mooie platen eruit worden gescheurd en de rest in de papierbak belandt. In dezelfde papierbak waarin alle boeken uiteindelijk belanden, ook al hebben ze een ruime tijd op de afdank-tafel gelegen. En dan… worden ze geplet, verscheurd, gekookt of verbrand. Sommigen worden nieuw papier, sommigen verdwijnen als donkere wolken in de lucht. Woordenwolken.

Kunnen we ze niet bewaren in een kelder? Zodat we net zoals Dagobert Duck soms een duik kunnen nemen in al die mooie boeken? Ik weet het. Saneren is gezond. En toch.

 

Over Roxanne Heemskerk

Roxanne Heemskerk (32) is een geboren en getogen Bollenstreker en woont nu in Voorhout samen met haar man en jonge dochter. Sinds een jaar mag ze zichzelf bibliothecaris noemen. In deze rol coördineert ze de activiteiten voor de vestiging in Oegstgeest, een van de locaties van Bibliotheek Bollenstreek. Ook bemant ze gedeeltelijk de klantenservice. In haar vrije tijd naait ze graag haar eigen kleding, als ze haar boek uit heeft. Bloggen geeft haar veel energie. Er zijn zo veel verhalen te vertellen over het bibliotheekwerk!

 

De bloggers van Probiblio

De bloggers van Probiblio zijn allemaal werkzaam in een bibliotheek of schoolmediatheek. Ze schrijven over wat ze meemaken op de bibliotheekvloer. Heb jij ook een leuk verhaal over iets dat je hebt meegemaakt in jouw bieb? Stuur het naar communicatie@probiblio.nl en wie weet plaatsen we het op onze site! Stuur dan meteen even een korte biografie en foto van jezelf mee.

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Roxanne Heemskerk