Zo haak je in op de online belevingswereld van jonge kinderen

De Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) staat in het teken van: Samen Sociaal Online. Een uitgelezen kans om ouders te verleiden vaker in de online belevingswereld van hun jonge kind te duiken. Onze kersverse adviseur Digitale geletterdheid Marloes Manshanden dook in de digitale wereld van haar 6-jarige dochter Femm. En geeft tips hoe kan jij als frontofficemedewerker deze wereld in de bibliotheek kan laten zien.
Het internet is gigantisch groot en enorm invloedrijk. Dat begint al bij jonge kinderen en is niet altijd negatief: zo kan het kijken naar vlogs leesbevorderend werken. Vlogzusjes Saar en Janna (YouTube: De Zoete Zusjes) hebben meerdere boeken gepubliceerd die bij ons in een ruk zijn uitgelezen. Maar sinds kort is Femm (mijn dochter) fan van Meisje Djamila.
Met ruim 1,4 miljoen YouTube-volgers is Meisje Djamila de grootste vrouwelijke vlogger van Nederland. Meisje Djamila maakt video's, over anderen over het maken van... slijm. Mijn grootste nachtmerrie, maar voor Femm is dit het summum van genot. Een korte samenvatting: ik liep als een nerveuze poetsvrouw de keuken schoon te houden; mijn dochter glunderde van oor tot oor. Na een uurtje kliederen was het slijm lekker 'stretchie' (foto onder). En rook mijn keuken naar 50 pasgeschoren mannen.
Meisje Djamila in de bibliotheek
Grote kans dat ook jij gruwelt van het idee van slijm maken en misschien wel alle vlogs van Meisje Djamila. Toch is mijn advies het te omarmen, want daarmee neem je de online belevingswereld van kinderen serieus. Met deze 3 direct toepasbare activiteiten koppel je je collectie aan een vlogger. En geef je ouders een inkijkje in deze online wereld!
- Een 'Meisje Djamila'-boekpresentatie. De thema’s 'slijm' en 'Roblox' spelen de hoofdrol in Djamila’s vlogs. Roblox is een platform waar iedereen zelf een spel kan maken en delen.* Zoek in de catalogus naar beide thema’s, verzamel de boeken en zet ze in een presentatiekast.
- 'Lees dit boek-challenge'. In vlogs maken vloggers keuzes door de inzet van knoppen, huisdieren of mysterieboxen. Verleid kinderen om een boek te lenen, zonder dat ze vooraf hebben kunnen zien welk boek het is. Hiervoor kan je gebruik maken van het 'LUSTIGT' rad van fortuin van IKEA, of praatknoppen. Of maak mysterieboxen met daarin boeken verstopt, naar voorbeeld van Meisje Djamilla.
- Organiseer activiteiten voor ouders waarin zij door kinderen meegenomen worden in hun online wereld. Een middagje Robloxen, slijm maken of Minecraft spelen. De kinderen begeleiden hun eigen ouders en jij kan stiekem wat mediaopvoedingsadviezen geven!
* Ga je een Roblox-activiteit organiseren? Roblox heeft een PGI-leeftijd van 7 jaar, maar omdat kinderen zelf games kunnen maken is niet alles geschikt voor jonge kinderen. Sommige spellen bevatten horror- en/of gewelddadige elementen. Binnen de omgeving kan er gechat worden (vanaf 13 jaar ook met onbekenden). En het is mogelijk om uitbreidingen te kopen. Mocht het ter sprake komen, dan zou ik deze informatie ook met ouders delen zodat ze op de hoogte zijn.
Veel succes!
Vragen?
Heb je meer ideeën om de online wereld in de bibliotheek terug te laten komen? Of wil je meer weten over mediaopvoeding of de online belevingswereld van kinderen? Neem dan contact met me op!
Foto onder: Femm (6 jaar) met zelfgemaakt slijm.
Reacties (0)