Samen met bibliotheken zorgen we met De Lonkende Leestafel voor een opmars van groepen mensen die lezen over bepaalde thema’s. Op 30 november bijvoorbeeld vond de pop up leeskring plaats in Bibliotheek Beverwijk over Heer van de Vliegen (Lord of the Flies). Ook bij Probiblio doen we mee, 5 december bespreken we de Sinterklaas-tic van collega Monique Verweijmeren!

‘Ik ben een echte Sinterklaasfreak. Dit is het eerste jaar dat ik geen Sinterklaas vier thuis. Daarom is deze Lonkende Leestafel voor mij zeer welkom! Ik ga jullie verhalen vertellen over mijn meest bijzondere en dierbare vondsten. Veelal gescoord bij mijn favoriete Kringloopwinkels: Het Goed in Schiedam, Rattaplan en De Paardenstal in Berkel & Rodenrijs.

‘Sinds 7 jaar verzamel ik echt, getriggerd door een boekenbeurs van Lemniscaat waar ik een hele stapel kocht. En in Gouda heb ik eerlijk gewacht tot het zover was: de hele Sinterklaascollectie moest gesaneerd. Er zaten echt hartstikke racistische dingen bij. Als kind was ik verzot op die voddige Sintboekjes waar je in mocht kleuren en tekenen.

‘Ik heb nu een dik metertje staan in mijn eigen studeerkamer. Dat ik een serieuze Sinterkaastic heb, blijkt ook uit het feit dat ik altijd kijk naar de komst van de Goedheidligman op TV. Er zit zo’n mooie structuur in. Bij aankomst is er een probleem; mist, of het Boek is kwijt en uiteindelijk komt het allemaal goed! Frits van Turenhout is mijn Sinterklaas en Bram van der Vlugt is mijn grote liefde. Mijn Hoofdpiet? Piet Römer, geweldig. En het gepaste sjaggerijn van Aart Staartjes als presentator. De nieuwe Sint is geen reet aan… Dat Hij aankomt in het land is ook het moment om thuis de jaarlijkse vrolijke uitstalling van Sinterklaasboeken te maken en mijters te gaan borduren op kleine jute zakjes. De lol van ’t heerlijk avondje zelf zit ‘m in de enormheid van de berg aan pakjes.’

‘Of ik nog een andere gekte heb? Handel in Vrouwentongen. Ik kweek sanseveria’s.’

Meer informatie over de opmars van de Lonkende Leestafel bij bibliotheken? kbertrams@probiblio.nl | adabrowski@probiblio.nl