Probiblio's dossiers

Probiblio's dossiers

In Probiblio’s dossiers vind je gebundelde informatie over actuele onderwerpen.

Inhoud:

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Op 14, 15 en 16 maart 2022 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Nú is het moment om lokale volksvertegenwoordigers en bestuurders te overtuigen van de onmisbare waarde van de bibliotheek voor hun gemeente. Maak gebruik van de tips en materialen die Probiblio heeft ontwikkeld.

Bekijk het dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2022
Jongerendossier

Jongerendossier

Jongeren zijn een belangrijke doelgroep voor de bibliotheek en de burgers van de toekomst. Thema’s als persoonlijke ontwikkeling, geletterdheid en participatie zijn van groot belang voor jongeren. Bibliotheken zoeken daarom de verbinding met jongeren op alle fronten: als bezoeker, klant, lid van community’s, als medewerker en als vrijwilliger. Maar hoe bereik je jongeren eigenlijk? Bibliotheken zijn vaak nog zoekende waar je jongeren kan vinden, hoe je ze kan werven, wat jongeren belangrijk vinden en hoe je ze kan binden aan en inzetten bij de bibliotheek. 

We hebben dit Jongerendossier samengesteld om bibliotheken op weg te helpen bij deze vragen. In dit dossier vind je rapportages, projecten met jongeren en handige links die bibliotheken kunnen helpen bij de inzet van jongeren. Het dossier zal regelmatig worden bijgewerkt met nieuw materiaal.

 

Bekijk het jongerendossier
Meertaligheiddossier

Meertaligheiddossier

Steeds meer kinderen worden in een andere thuistaal opgevoed. Ouders spelen een essentiële rol in de taalontwikkeling van hun meertalige kind en realiseren zich dat niet altijd. Bibliotheken kunnen daarbij helpen met activiteiten en betrouwbare informatie over meertaligheid.

Bekijk het meertaligheiddossier
E-learnings

E-learnings

Probiblio ontwikkelt uiteenlopende e-learnings voor bibliotheekmedewerkers in Noord- en Zuid-Holland die je gratis kunt volgen.

Bekijk alle e-learnings
Digitale Inclusiedossier

Digitale Inclusiedossier

Alle openbare bibliotheken hebben (of openen op korte termijn) Informatiepunten Digitale Overheid. Hier kunnen mensen terecht met vragen rondom de digitale overheid. Daarnaast worden mensen gewezen op de mogelijkheden om hun digitale vaardigheden te verbeteren. Probiblio ondersteunt, adviseert en is kennispartner. Zo helpen we bibliotheken deze dienstverlening conform het landelijke programma in te bedden in de eigen organisatie en door te ontwikkelen.

Bekijk het dossier Digitale inclusie