Probiblio's dossiers

Probiblio's dossiers

Digitale Inclusiedossier

Digitale Inclusiedossier

Alle openbare bibliotheken hebben (of openen op korte termijn) Informatiepunten Digitale Overheid. Hier kunnen mensen terecht met vragen rondom de digitale overheid. Daarnaast worden mensen gewezen op de mogelijkheden om hun digitale vaardigheden te verbeteren. Probiblio ondersteunt, adviseert en is kennispartner. Zo helpen we bibliotheken deze dienstverlening conform het landelijke programma in te bedden in de eigen organisatie en door te ontwikkelen.

Bekijk het dossier Digitale inclusie
Dossier Duurzame Bibliotheek Duurzaamheid staat hoog op de agenda van veel gemeentes en

Dossier Duurzame Bibliotheek Duurzaamheid staat hoog op de agenda van veel gemeentes en

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van veel gemeentes en provincies. Ook bibliotheken kunnen actief bijdragen aan een duurzamere maatschappij. In dit dossier lees je hoe je actief aan de slag kan om de bedrijfsvoering en de collectie & programmering van jouw bibliotheek (verder) te verduurzamen.

Bekijk het Dossier Duurzame Bibliotheek
Jongerendossier

Jongerendossier

Jongeren zijn een belangrijke doelgroep voor de bibliotheek en de burgers van de toekomst. Thema’s als persoonlijke ontwikkeling, geletterdheid en participatie zijn van groot belang voor jongeren. Bibliotheken zoeken daarom de verbinding met jongeren op alle fronten: als bezoeker, klant, lid van community’s, als medewerker en als vrijwilliger. Maar hoe bereik je jongeren eigenlijk? Bibliotheken zijn vaak nog zoekende waar je jongeren kan vinden, hoe je ze kan werven, wat jongeren belangrijk vinden en hoe je ze kan binden aan en inzetten bij de bibliotheek. 

We hebben dit Jongerendossier samengesteld om bibliotheken op weg te helpen bij deze vragen. In dit dossier vind je rapportages, projecten met jongeren en handige links die bibliotheken kunnen helpen bij de inzet van jongeren. Het dossier zal regelmatig worden bijgewerkt met nieuw materiaal.

 

Bekijk het jongerendossier
Dossier Masterplan basisvaardigheden in het onderwijs

Dossier Masterplan basisvaardigheden in het onderwijs

Vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is er veel aandacht voor het verbeteren van de basisvaardigheden (lezen, rekenen, burgerschap en digitale vaardigheden) van leerlingen. Hiervoor zijn subsidies vrijgemaakt voor kinderopvang, scholen en bibliotheken. Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende subsidieregelingen en wat deze voor jouw bibliotheekorganisatie betekenen. 

Bekijk het Dossier Masterplan basisvaardigheden in het onderwijs
Meertaligheiddossier

Meertaligheiddossier

Steeds meer kinderen worden in een andere thuistaal opgevoed. Ouders spelen een essentiële rol in de taalontwikkeling van hun meertalige kind en realiseren zich dat niet altijd. Bibliotheken kunnen daarbij helpen met activiteiten en betrouwbare informatie over meertaligheid.

Bekijk het meertaligheiddossier
Verbinding collectie en programmering

Verbinding collectie en programmering

Verbinding tussen programma en collectie ontstaat in de praktijk, op allerlei manieren. Met dit dossier willen we je inspireren met onze ervaringen tot nu toe.

Bekijk het Groeidossier verbinding collectie en programmering
HR-inspiratiedossier

HR-inspiratiedossier

Medewerkers en vrijwilligers maken het bestaan van de bibliotheek mogelijk. Bij de inzet van (vrijwillige) medewerkers zijn er veel belangrijke thema’s die aandacht verdienen: werving en selectie, doorstroom en ontwikkeling, duurzame inzetbaarheid en nog veel meer. Op deze pagina lees je relevante informatie en tips van binnen en buiten de bibliotheekbranche. 

Bekijk het HR-inspiratiedossier
Samenwerkingsdossier

Samenwerkingsdossier

Dit Samenwerkingsdossier is samengesteld om bibliotheken op weg te helpen bij het verstevigen van de samenwerkingen. Hierin vind je projecten, praktische informatie, werkmaterialen, formats, tools en handige links die je helpen bij de inzet van samenwerkingen. 

Bekijk het samenwerkingsdossier
E-learnings

E-learnings

Probiblio ontwikkelt uiteenlopende e-learnings voor bibliotheekmedewerkers in Noord- en Zuid-Holland die je gratis kunt volgen.

Bekijk alle e-learnings