Voor: Noord-Holland en Zuid-Holland
Kinderen van laagtaalvaardige ouders hebben een grote kans zelf ook laaggeletterd te worden. Hoe kunnen we deze cyclus van laaggeletterdheid doorbreken? In dit project kijken we hoe je er als bibliotheek voor kunt zorgen dat ouders hun kinderen leren ondersteunen bij de (meertalige) taalontwikkeling. We doen dit door een integrale aanpak binnen de bibliotheek om het (voor)leesklimaat in (laaggeletterde) gezinnen structureel te verbeteren en taalrijke thuisomgeving te creëren. Hiervoor zoeken we samenwerking met partners die gezinsgerichte dienstverlening bieden en gezamenlijk komt programmering tot stand voor kinderen én hun hun (laagtaalvaardige) ouders.
Deelprojecten zijn: BoekStartcoach, Gezinsaanpak, Meertaligheid en de VoorleesExpress.
Dit traject neemt meerdere jaren in beslag. Het gaat hierbij om kleine stappen die veel tijd vergen, waarbij ook het effect een kwestie van lange adem kan zijn.
Beoogde resultaten:
- Bibliotheken en samenwerkingspartners zijn zich bewust van de noodzaak van leesbevordering in het (laagtaalvaardige) gezin.
- Bibliotheken kunnen activiteiten gericht op jonge kinderen en programmering voor laaggeletterde ouders met elkaar verbinden. Professionals van Educatie (0-18 jaar) en Basisvaardigheden werken samen.
Globale planning:
We doorlopen een paar stappen tijdens dit traject dat meerdere jaren kan beslaan: bewustwording, implementatie, doorontwikkeling en borging.
De keuze voor deelprojecten en hoeveel tijd er per stap nodig is, hangt af van de lokale situatie.
Voor wie is het project?
Bibliotheken in Noord-Holland en Zuid-Holland die nu al werken met de BoekStartcoach, Gezinsaanpak, Meertaligheid of de VoorleesExpress en hiermee door willen gaan, of die de focus willen leggen op leesbevordering in het gezin met (één van) de genoemde deelprojecten.