Ga met elkaar het gesprek aan over de IDO-registratie
Is jouw bibliotheek bezig met het oprichten of doorontwikkelen van een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)? En is binnen het IDO-team de registratie van IDO-bezoekers en hun vragen soms een onderwerp van gesprek? De registratie is belangrijk voor de monitoring en doorontwikkeling van de dienstverlening. In de praktijk kan het een uitdaging zijn om aan de registratiehandeling te denken, er tijd voor te vinden en te weten welke vragen je registreert en welke niet. Ons advies: start hierover met elkaar het gesprek en maak daarbij gebruik van onderstaande praktijkvoorbeelden.
De praktijkvoorbeelden vormen de aanleiding aan de hand waarvan je met jouw IDO-collega’s bespreekt wat jullie in dat geval zouden doen en waarom. Doe dit bijvoorbeeld tijdens een weekstart of vergadering over het IDO. Voel je vrij om de beschreven voorbeelden aan te passen naar jullie lokale situatie. De casussen kennen geen goed of fout en zijn puur een gespreksstarter.
Veel plezier!
Download de praktijkvoorbeelden als PDF >>
Print deze indien nodig, zodat je ze gemakkelijk kunt toepassen in een werkoverleg.
Casus 1
In de vestiging waar je vandaag werkt, wordt de IDO-dienstverlening aangeboden via de ‘altijd beschikbaar’-vorm. Dit betekent dat jij en je collega’s tijdens de publieksservicedienst ook beschikbaar zijn voor IDO-bezoekers. Het is een drukke ochtend. Samen met een taalleerder zoek je in de collectie van het Taalhuis naar een bepaalde titel. Eenmaal gevonden loopt de taalleerder naar de uitleenbalie en staat er meteen een volgende bezoeker voor je. Ook een taalleerder, met een vraag over de corona check-app: hoe print je de QR-code? Je beantwoordt de vraag zonder een computer nodig te hebben, want deze vraag komt regelmatig voorbij. Terwijl deze bezoeker op weg is naar de printer, zwaait de volgende persoon vanaf de jeugdafdeling naar je. Het is daar een drukke bedoening, omdat het mamacafé zo begint. Voordat je het weet is de ochtend bijna voorbij.
Registreer je deze vraag en zo ja: hoe en wanneer?
Casus 2
Donderdagmiddag, tijd voor het IDO-spreekuur! Je hebt plaatsgenomen achter de IDO-balie. Niet veel later schuift de eerste bezoeker aan. Deze persoon is op zoek naar informatie over subsidies bij het duurzaam verbouwen van een huis.
Registreer je deze vraag en zo ja: hoe en wanneer?
Casus 3
Onlangs is in de hoofdvestiging van je bibliotheek tegelijkertijd met het IDO-spreekuur het spreekuur van de sociale raadslieden gestart. Nog voordat hier lokaal bekendheid aan is gegeven, is het nieuwe spreekuur alvast ‘low key’ begonnen. Warmer doorverwijzen kan haast niet, want beide spreekuurbalies staan bij elkaar in de buurt. Dit kun je meteen in de praktijk toepassen, want de eerstvolgende bezoeker die aan de IDO-balie verschijnt heeft een vraag over de kinderopvangtoeslag. Ze wil online doorgeven dat haar kinderen binnenkort vaker naar de opvang zullen gaan. Binnen één minuut ben je meegelopen naar de balie van de sociale raadlieden en zit je weer op je eigen plek.
Registreer je deze vraag en zo ja: hoe en wanneer?
Casus 4
Tijdens de digi-inloop op vrijdagochtend loopt het vaak lekker door en komen bezoekers langs met uiteenlopende digi-leervragen. Gelukkig ook maar, want dat is precies waar de digi-inloop voor bedoeld is: vraag wat je wilt leren en wij zoeken passend aanbod. Vanochtend zijn al meerdere bezoekers gestart met verschillende modules van Digisterker, afgestemd op hun vraag. Tussendoor steekt één van de deelnemers een hand op en vraagt jou om hulp bij de aanvraag van een rolstoel voor zijn partner. Een heel andere vraag dan het onderwerp DigID aanmaken en de bijpassende Digisterker module waar deze persoon mee bezig is.
Registreer je deze vraag en zo ja: hoe en wanneer?
Vragen?
Heb je vragen of wil je hierover verder doorpraten? Neem contact op met adviseurs Basisvaardigheden Josja Pieterse of Elin Karlmark.
Meer informatie over ons project Digitale Inclusie? Klik dan hier.