Handleidingen beeldbellen

Door de coronacrisis vinden veel activiteiten van bibliotheken noodgedwongen online plaats. Dat brengt mogelijke knelpunten met zich mee, want niet iedere bezoeker of vrijwilliger van de bibliotheek is even digitaal vaardig. Ben je op zoek naar handleidingen voor beeldbellen met Whatsapp, Teams of Facetime? We hebben een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

15 feburari 2020

Pharos, Expertisecentrum Gezondheidsverschillen, heeft een verkennend onderzoek gedaan naar de vraag: 'Hoe zorg je als zorgverlener dat je alle patiënten bereikt via beeldbellen?' Dus ook mensen met beperkte digitale en gezondheidsvaardigheden. Bekijk hier adviezen en verdere informatie over gezondheidsvaardigheden.

Stichting Lezen en Schrijven ontwikkelde Digitaalkaarten, met uitleg die los van de digitale programma's en Succes!-boekjes te gebruiken zijn.

  • Video-bellen met WhatsApp: Wil je één op één overleggen met je deelnemer op je smartphone? Lees hier een digitaalkaart over video-bellen via WhatsApp.
  • Overleggen met MS Teams: Wil je met één of meer mensen overleggen op de computer, tablet of smartphone? Kies dan voor MS Teams. Heeft je deelnemer ook een lapto? Kies dan voor de laptop, dat is gemakkelijker dan smartphone.
  • Aan de slag met online afspraken: Hier worden zowel MS Teams als WhatsApp behandeld.
  • Oefenen met WhatsApp: Hier gaat het niet alleen over videobellen binnen WhatsApp, maar ook over de andere mogelijkheden.

Digivaardig in de Zorg heeft eenvoudige instructies online staan voor videobellen met Whatsapp, Skype en Facetime.

Seniorweb heeft ook instructies voor beeldbellen en een artikel over de mogelijkheden. Iets minder eenvoudig qua tekst; wel met handige instructiefilmpjes. Klik hier.

Het Taalhuis van Bibliotheek Bollenstreek heeft op biebtobieb handleidingen geplaatst voor videobellen via Google Duo. Deze zijn zowel bruikbaar voor mensen die niet digitaal vaardig zijn, als voor mensen die de Nederlandse taal niet volledig beheersen.

Oefenen.nl geeft in Samen op ’t web uitleg over de belangrijkste sociale media. Deelnemers oefenen met Facebook, Skype, WhatsApp, Instagram, LinkedIn en YouTube. In 'Klik & Tik. Samen op ’t web' leren zij hoe je sociale media gebruikt.

Sparren over communiceren op afstand? Neem contact met ons op: basisvaardigheden@probiblio.nl