Het virtual reality-offensief van Bibliotheek De Groene Venen

Onze Lab-out-of-the-Box leskisten zijn mede ontwikkeld door nieuwsgierige bibliotheekmedewerkers, niet bang om met nieuwe technieken te experimenteren en educatieve toepassingen te bedenken. Twee van die avonturiers zijn Elja Franken en Monique Verhoeven van Bibliotheek De Groene Venen in Zuid-Holland. Menig leskist is door hen bedacht en uit den treure uitgetest. En daar worden wij blij van.

Door Edo Postma, adviseur Digitale geletterdheid, 4 november 2021.

Een tijdje geleden belden Elja en Monique ons op. Ze waren bezig met een groot offensief om het voorgezet onderwijs te bestormen. En zochten naar een aansprekend programma, waarmee ze de meerwaarde van de bibliotheek konden aantonen. Had Probiblio geen virtual reality-brillen liggen, waar ze iets mee konden doen? Nog nooit geprobeerd, maar dat mag geen drempel zijn, toch? Samen bedachten we een programma waarbij leerlingen in het programma Cospaces de school van de toekomst konden bouwen, en die vervolgens met een VR-bril van alle kanten konden bekijken.

Toen de kist VR-brillen de bibliotheek binnen werd gebracht, hebben Elja en Monique zich er gelijk op gestort en zijn ze uitgebreid de brillen en de software gaan testen. Vele uurtjes hebben ze zich ondergedompeld in de virtuele wereld. En toen was het zover! In een enorm intensieve week draaiden ze 14 lessen voor maar liefst 176 leerlingen. Op een uitzondering na waren de deelnemers allemaal enthousiast. Enkele kreten: "Wow, dit is trippy!", "Ik heb nog nooit zo’n leuke les gehad!", "Waaaahhh, ik word opgegeten door mijn dino!", "Ik ga zeker weten ook zo’n bril kopen!"

Eén docent vond het zo leuk, dat hij zijn leerling nog net niet van zijn stoel duwde om de hele boel over te nemen. Zo graag wilde hij het zelf uitproberen! Een andere docent vond dit programma ook wel geschikt om zijn lessen geschiedenis te verlevendigen. En een docent culturele vakken beschouwde het eigenlijk als een 'must' in het onderwijs van tegenwoordig. Ze zou voorstellen om op school een paar VR-brillen aan te schaffen. Tot slot kwam ook de wethouder van de gemeente Zuidplas een kijkje nemen. Hij wilde maar al te graag een VR-bril op zijn neus!

De zaterdag erop kon er na 1,5 jaar weer een Coderdojo in Bibliotheek De Groene Venen georganiseerd worden. En omdat ze de brillen toch in huis hadden, hebben Elja en Monique die daarbij ook ingezet. De mentoren willen nu ook brillen… Elja en Monique kunnen zichzelf inmiddels dus aardig bedreven noemen. Ook voor hen was het een leerzaam proces. Ze vonden het een superleuk project, waar ze met veel plezier aan gewerkt hebben en op terug kunnen kijken!

Ga zelf aan de slag

Wil jij onze VR-brillen ook eens gebruiken voor een programma of evenement in jouw bibliotheek? Reserveer ze dan via outofthebox@probiblio.nl. We ontwikkelden ook een relevante digitale lesbrief voor vo-leerlingen of mbo-studenten: 'Beleef een boek in Virtual Reality, maak een 3D-wereld in CoSpaces'. Klik hier voor meer informatie.