Audiobeleving en Silent Disco Kooptelefoons op de jeugdvloer – ideeën voor programmering

Een audiobeleving is misschien niet het eerste waar je aan denkt op de jongerenvloer. Maar het biedt een superleuke ervaring, gekoppeld aan leesplezier, aan jongeren. Hieronder vind je 4 ideeën van bibliotheken én andere inspiratie om verhalen tot leven te laten komen met audiobeleving en Silent Disco Koptelefoons op de jeugdvloer.

4 Voorbeelden van bibliotheken

Bibliotheek de Boekenberg

Activiteit: Weerwolvenfeest in de bieb
Het Weerwolvenfeest bestond uit de volgende programma onderdelen: een audiospeurtocht en silent disco in het thema van Dolfje Weerwolfje, een boekententoonstelling van Dolfje weerwolfje boeken en een filmprogramma.

Hoe?
Er is een script geschreven en opgenomen met voorleesfragmenten en opdrachten voor de kinderen. Onder begeleiding van een bibliotheekmedewerker hebben de kinderen met silent disco koptelefoons gezamenlijk geluisterd naar de audiofragmenten en gingen in de bibliotheek op zoek naar de aanwijzingen die Dolfje Weerwolfje ze gaf.  Aan het einde van de speurtocht hebben de kinderen alle ingrediënten voor een feestje verzameld en sluiten ze af met een silent disco feestje.

Tips & tools:

Bibliotheek Gouda

Activiteit: De Waanzinnige Podcast workshops
In workshops van 30 minuten op de jeugdwerkplaats krijg je -na een inspirerende inleiding- een van de afleveringen van De Waanzinnige Podcast te horen. De Waanzinnige Podcast is een podcast voor en door kinderen van 6 t/m 12 jaar over hun lievelingsboeken. Tijdens én na het luisteren ga je aan de slag met een luistervraag en een creatieve verwerkingsopdracht. Er is ook tentoonstelling met de boeken en promotiematerialen van De Waanzinnige Podcast.

Hoe?
De bibliotheekmedewerker heeft 3 workshops voor verschillende leeftijdsgroepen ontwikkeld.
Per workshop kunnen maximaal 15 kinderen (met volwassenen) deelnemen.
Voorafgaand aan het luisteren van de podcast (onder begeleiding) wordt een luistervraag gesteld en een opdrachtvel uitgedeeld. Na het luisteren van de podcast volgt een quiz.

Tips & tools:

Bibliotheek Ijmond Noord

Activiteit: Lancering van de Ontdek je BIEB special met luisterfragmenten van boekentips en silent disco feestje

Hoe?
Een feestelijke presentatie van de Ontdek je BIEB special waarbij kinderen onder begeleiding luisteren naar de leestips die met QR codes in de special te vinden zijn. Daarna kunnen liedjes aanvraagd worden bij de begeleider tijdens een silent disco feestje. Deze tijdloze special kun je bestellen en uitdelen om kinderen te laten ontdekken welke coole dingen de bibliotheek te bieden heeft.

Tips &Tools:


Bibliotheek Kennemerwaard

Activiteit: Boekenfeest met Spoken word workshop
Tijdens het Boekenfeest werd een Spoken word workshop aangeboden in de bibliotheek voor 150 brugklassers.

Hoe?
Na een korte uitleg stroomden de eerste leerlingen binnen – de ene helft gaat op zoek naar spelopdrachten die verspreid waren over de begane grond en eerste verdieping, de andere helft neemt plaats op een stoel waarop een koptelefoon klaar ligt, om mee te kunnen doen met de spoken word workshop van Mirte Hartland. Leerlingen beantwoordden vragen, zochten naar het felbegeerde gouden boek, puzzelden zo snel mogelijk een boekcover in elkaar, maakten prachtige stiftgedichten en bedachten een spoken-word stuk over “thuis”.

Tips & Tools:

Nog meer inspiratie

Nog meer programmeer ideeën om verhalen tot leven te laten komen met audiobeleving en Silent Disco Kooptelefoons op de jeugdvloer:

 • De Waanzinnige Podcast luistersessie voor kinderen/schoolklassen in de bibliotheek:
 • De Woesj Podcast luistersessie voor kinderen/ schoolklassen in de bibliotheek:
  • Creatief schrijven kan ook bijdragen aan leesbevordering. Woesj is een leerlijn creatief schrijven in podcastvorm. Kinderen gaan zelf op onderzoek met de vragen: Hoe spreek je je fantasie aan? Hoe tover je met woorden? En hoe zet je je gedachten op papier? Met behulp van 8 podcastafleveringen van ongeveer 12 minuten wil Rijnbrink kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar motiveren om gekke dingen te doen met hun pen!
  • Lesmateriaal Woesj :De schrijfopdrachten worden in de podcast gegeven. Er is een toolkit met mediamaterialen beschikbaar.

 • De Leesbeesten en Luistervinken Podcast luistersessie voor kinderen/schoolklassen in de bibliotheek:
  • Leesbeesten & Luistervinken is een kinderboekenpodcast voor groep 6, 7 en 8. In deze serie staat het gesprek tussen kinderen en kinderboekenschrijvers centraal. In elke aflevering van ongeveer 30 minuten is een schrijver de hoofdgast. De jonge presentatoren vragen hem of haar het hemd van het lijf. Daarnaast geven de kinderen boekentips en vragen ze schrijvers en illustratoren naar hun favoriete boek.
  • Bij iedere podcast heeft Cubiss een lesbrief gemaakt voor in de klas of voor thuis met de ouders. Kinderen gaan aan de slag met lees- en luistervaardigheden en digitale geletterdheid

 • Silent Disco Podcastfestival voor kinderen: Laat verhalen leven - Lekker luisteren naar kinderpodcasts
  • Stel een luisterprogramma samen van geschikte podcast voor jouw doelgroep via: kinderpodcast.nl
  • Sluit evt af met een silent disco en stel een playlist samen op spotify

 • (buiten/zomer) Silent Disco Voorleesfestival:
  • Richt een gezellige binnen/buiten luisterlocatie in en lees voor via de zender met microfoon.
  • Sluit evt af met een silent disco en stel een playlist samen op spotify

 • Silent luisterhoek / oplaadplek om te ontspannen in de bieb

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de luisterset en programmeer ideeën? Neem contact op met Maike van Pelt (adviseur Digitale geletterdheid)