Inspiratie: online contentcreaties van binnen en buiten de branche
Kun je wel wat inspiratie gebruiken bij het maken van online content? In dit artikel deelt Probiblio’s marketingadviseur Julia van Haaster een aantal mooie online contentcreaties van binnen én buiten de bibliotheekbranche. Deze ideeën kun je vervolgens zelf vertalen in een mooie en creatieve boodschap voor jouw doelgroep(en).
Mooie online contentvoorbeelden van bibliotheken
- Bibliotheek Rotterdam schittert op tijdlijn van populair Instagram-account Pretty Bookplaces
Een goede manier om meer volgers op je socials te krijgen, is om vermeld te worden op populaire Instagram-accounts met veel volgers. Het account Prettybookplaces (266K volgers) is er een goed voorbeeld van. Bibliotheek Rotterdam schittert er met een aantal kunstzinnige foto’s van de bibliotheek. Zo zie je de bibliotheek ook een keer met een andere blik. Mooie fotografie (én daarbij het gebruik van de juiste hashtags) trekt een ander type volgers/mensen en kan zeker interessant zijn om meer mensen naar je online kanalen te trekken en/of om vermeld te worden op andere populaire accounts.
Afbeelding: Bibliotheek Rotterdam op bookplaces - Boekentips voor jongeren via online formulier
Marjolein Hordijk is programmamaker bij Bibliotheek Gelderland-Zuid en geeft jongeren boekentips door middel van een formulier ‘Marjolein weet raad’ op de website . De link naar het formulier is ook te vinden op de Instagram van Bibliotheek Gelderland Zuid. Jongeren geven hun interesses en voorkeuren aan in het formulier, Marjolein maakt vervolgens een boekenlijstje op maat. Een win-win situatie; de bibliotheek leert meer over jongeren en hun interesses, en jongeren krijgen persoonlijk advies! - TikTok van Bibliotheek De Boekenberg
Het gebruik van TikTok onder jongeren stijgt hard (Newcom, 2021). Als jouw bibliotheek jongeren wil bereiken en je de tijd hebt om mooie content te creëren, is dit een ideaal en interactief kanaal. Ook Bibliotheek De Boekenberg is actief op TikTok en heeft al tientallen video’s gedeeld met aardig wat views.
Afbeelding: TikTok van De Boekenberg
En ken je #Booktok al? Onder deze hashtag maken TikTokkers video’s over van alles wat met boeken te maken heeft: boeken die worden aanbevolen, reacties op nagelbijtende of tranentrekkende momenten van boeken of de fijnste leesplekken. De video’s hebben vaak een theatrale insteek. De hashtag #BookTok is inmiddels meer dan 5,8 miljard keer bekeken en voor sommige auteurs is hun boekverkoop flink toegenomen (ook van boeken die al tientallen jaren oud zijn!). Maak dus vooral gebruik van deze populaire hashtag als je met TikTok aan de slag gaat.
Wil je meer weten over TikTok en de kansen voor jouw bibliotheek? Marketingadviseur Marjolein Brood schreef een artikel over de mogelijkheden van TikTok voor de bibliotheek. - The Masked reader bij Bibliotheek West-Achterhoek
Inspelen op de actualiteit doet het (bijna) altijd goed. Bibliotheek West-Achterhoek kwam met een concurrent voor het populaire televisieprogramma ‘The Masked Singer’. Hun webpagina over The Masked Reader vermeldt: ‘15 bekende Nederlandse schrijvers lezen voor uit hun werk. Weet jij wie het zijn? En uit welk boek ze voorlezen? Er zijn drie categorieën: jeugd, jongeren en volwassenen’. Op de pagina delen ze hints, video’s en uiteindelijk ook de onthulling van de masked readers. Verschillende grote media in de regio/provincie pakte The Masked Reader op en dat zorgde voor heel wat positieve publiciteit voor de bibliotheek. Bedenk eens op welke actuele thema’s/programma’s jij kunt inspelen. Tip: vraag de doelgroep! Zij komen vaak met creatieve invalshoeken en ideeën.
Mooie online contentvoorbeelden uit de cultuursector
- Cultuurmarketing vraagt interesses en specialisme aan leden
Wil jouw bibliotheek het liefst ook zo veel mogelijk gepersonaliseerde content uitsturen? Bekijk dan eens onderstaand voorbeeld van Cultuurmarketing. Zij vragen hun leden om hun interesses en functieniveau door te geven, zodat ze relevante tips en informatie kunnen toesturen. Ook voor bibliotheken is dit interessant, vraag je leden bijvoorbeeld eens hun favoriete genre of interesses door te geven voor boekentips en activiteiten op maat. Meer tips voor personalisatie.
Afbeelding: Cultuurmarketing e-mail - Herkenbaarheid en inspelen op actualiteit Bol.com.
Webwinkel Bol.com speelt met zijn marketing altijd snel in op de actualiteit en bedenkt waar mensen momenteel veel over praten. Dit doen zij door bepaalde producten uit hun webshop uit te lichten en er zelfbedachte grappige reviews bij te plaatsen. Dat kunnen bibliotheken vast ook! Probeer bijvoorbeeld eens te kijken welke titels passen bij een bepaald thema uit de actualiteit. Kun je hier een grappig bijschrift bij posten? Als je daarnaast ook nog de juiste hashtags gebruikt, is de kans groot dat het bericht een groot online bereik genereert. Deze uitingen zijn leuk om op je social media te delen bijvoorbeeld. Bekijk meer tips en voorbeelden van creatieve creaties voor social media.
Afbeelding: uiting van Bol.com
- TikTok Rijksmuseum als voorbeeld
Het Rijksmuseum is hét voorbeeld hoe je het goed doet op TikTok. Ze hebben 110K volgers en maken creatieve en mooie content, voornamelijk korte detailanalyses van schilderen of van de collectie in de moderne tijdsgeest. Het Rijksmuseum slaagt er goed is om een goede afweging tussen serieuze en speelse content te maken en zijn daarmee een goed voorbeeld voor bibliotheken. Meer voorbeelden op TikTok? Cultuurmarketing schreef een artikel over de vijf culturele pioniers op TikTok.
Afbeelding: TikTok van het Rijksmuseum
- Rare museumacties die opvallen
Musea hebben net als bibliotheken af en toe het imago dat ze ‘saai’ zijn. Niets is minder waar! Maar om van dit beeld af te komen, zijn er een aantal musea met krachtige, gedurfde campagnes. Wat dacht je bijvoorbeeld van het gebruik van een Tinderprofiel om een event te promoten, opblaasbare T- rexen om meer bezoekers naar je museum te krijgen of het namaken/-spelen van je favoriete schilderij? Heeft jouw bibliotheek wel eens nagedacht over een out-of-the box campagne waarmee je écht opvalt? Bekijk hier de 6 raarste campagnes van musea over de hele wereld.
Afbeelding: Van Go Yourself
Meer inspiratie en informatie
Wil je meer inspiratie en voorbeelden van goede contentcreaties, maar dan voor de website van jouw bibliotheek? Bekijk dan ook ons artikel eens over de kenniscirkel marketing ‘contentcreatie voor je website’. Heb je vragen over dit artikel of over contentcreatie in het algemeen? Neem dan contact op met marketingadviseur Julia van Haaster.
Lees ook:
- 5 online trends en ontwikkelingen om rekening mee te houden op jouw website
- 7 manieren om met jouw websitecontent de juiste doelgroep te bereiken
- Zo maak je goede online content
- 3 redenen om regelmatig in de cijfers van je website te duiken
Juni 2022