Is het einde van Google Analytics in zicht?

Google Analytics ligt stevig onder vuur. De Franse, Italiaanse, Noorse en Oostenrijkse toezichthouders oordeelden dat het gebruik van Google Analytics door verschillende websitebeheerders in strijd is met de AVG. De AP verwacht in 2022 uitspraak te doen over gebruik in Nederland.

Wat betekent dit voor WaaS-websites?

Veel bibliotheken gebruiken ook Google Analytics om statistieken bij te houden. Bibliotheken die zijn aangesloten op de WaaS gebruiken Adobe Analytics, waarbij de bezwaren (vooralsnog) niet spelen. Echter, KB richt op verzoek van de bibliotheek ook Google Analytics in op WaaS-websites, en navraag leert dat daar in vrijwel alle gevallen gebruik van is gemaakt.

Wees dus voorbereid! Zorg dat je een alternatief achter de hand hebt voor het geval Google Analytics ook in Nederland verboden wordt. Ga na of Adobe Analytics voldoet. Zo niet, dan is Piwik Pro een privacyvriendelijk en kosteloos alternatief, maar bestaan er uiteraard meer privacyvriendelijke analyticssoftware.

(Bron)

Meer informatie

Voor meer informatie over dit artikel of overige vragen, mail naar de privacy servicedesk.

Dit artikel is bedoeld voor Privacy Coördinatoren van openbare bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland.

De informatie verstrekt door de Privacy Servicedesk is informatief bedoeld. Hoewel ze met zorg is samengesteld, kunnen fouten niet geheel worden uitgesloten. De informatie bevat geen juridisch advies. Probiblio aanvaardt derhalve geen enkele aansprakelijkheid voor handelen door uzelf of door derden op basis van de informatie in dit bericht. Voorts zijn de Algemene Leveringsvoorwaarden van Probiblio van toepassing op de Privacy Servicedesk.

September 2022