Klassiek > Maatschappelijk educatief

‘We blijven vernieuwen met de pilots van ProBiblio’

Dorinde Witsel, staffunctionaris Innovatie & Beleid, Bibliotheek Hilversum
Klassiek > Maatschappelijk educatief

De ‘Klassieke Bibliotheek’ klinkt bijna als een statige heer op krakende vloeren, met een pijp in de mond en de Odyssee in de hand. Maar wij weten wel beter. Want ook de Klassieke Bibliotheek is een kind van deze tijd. Welkom bij de nieuwe klassieken! 

Dat de Bibliotheek drastisch verandert, richting een Maatschappelijk educatieve Bibliotheek, hoeven we elkaar niet uit te leggen. En dat het soms zoeken is naar nieuwe wegen en mogelijkheden, evenmin. Maar mogen we elkaar dan ook even treffen bij een oude bekende? Want elke Bibliotheek worstelt met de vraag hoe je traditionele productiefactoren (stenen, arbeid en geld) optimaal inzet voor de klassieke dienstverlening (collectie en uitlening). Niet alleen om bestaande diensten te kunnen handhaven, maar zeker ook om aan nieuwe eisen en verwachtingen te kunnen voldoen.

Samen met de bibliotheken om ons heen starten we bij ProBiblio een grote verscheidenheid aan projecten om tot een passend antwoord op die vraag te komen. Denk aan het verbeteren van de efficiëntie. Lean bedrijfsvoering. Digitalisering. Trainen van medewerkers. Klanten vinden, maar vooral ook houden. Hoe werk je dat specifiek voor jouw Bibliotheek uit en wat kun je van elkaar leren?

We richten ons op de ontwikkeling van verdienmodellen, houden ons bezig met de rationalisering van processen, of bekijken hoe we de onderlinge samenwerking tussen Bibliotheken kunnen faciliteren om optimaal van elkaars kennis en vaardigheden te profiteren. Want die vraag mag dan klassiek zijn, het antwoord is van nu.

  • Klassieke Bibliotheek maakt middelen vrij voor andere ontwikkelingen
  • Lean bedrijfsvoering, professionalisering en digitalisering zijn onontbeerlijk
  • Door samenwerken, profiteer je van elkaars vaardigheden en kennis

We denken graag met je mee!

a

‘Onze medewerkers voelen zich gesteund met de training’

‘Steeds meer mensen komen met financiële en juridische vragen naar de Bibliotheek. Ze hebben hulp nodig bij bankzaken of vraagstukken over uitkeringen en belasting. Dat leidde bij onze medewerkers tot vragen over privacy-issues. Zij wilden graag helpen, maar wel op een zorgvuldige manier.

Samen met ProBiblio hebben we oplossingen gezocht. Zo is de pilot ontstaan waarin onder andere de training Privacy in de frontoffice en een medewerkersprotocol zijn ontwikkeld. Hiermee voelen onze medewerkers zich gesteund. Het is voor alle partijen duidelijk waar en tot welk niveau wij kunnen helpen. Veel bibliotheken hebben dit traject sindsdien gevolgd. Er is inmiddels ook een training voor backoffice-medewerkers georganiseerd, want ook zij hebben te maken met privacy-issues.

Wij doen graag mee aan pilots van ProBiblio omdat die ons helpen te blijven vernieuwen. Samen met andere pilot-bibliotheken ontwikkelen we oplossingen die het netwerk verder brengen. Binnenkort komen de bibliotheken die gestart zijn met de privacy-pilot weer bij elkaar. Een mooie afsluiting van de eerste fase.’

Dorinde Witsel, staffunctionaris Innovatie & Beleid, Bibliotheek Hilversum

Meer weten?

Bel of mail Esther Westerveld!
Onze expert op het gebied van Klassiek > Maatschappelijk educatief

Esther Westerveld

Esther Westerveld

023 55 46 327

Wil je teruggebeld worden?

Vul hier je e-mailadres of telefoonnummer in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Blog

Lees meer blogberichten