Maak van je bibliotheek een podium voor verhalenmakers

Verhalenmakers bestaan in allerlei vormen en maten en ze willen allemaal gehoord en gezien worden. De bibliotheek kan hier een grote rol in spelen. Het verkennen van nieuwe vormen van schrijven, manieren om schrijven te stimuleren en leren van collega-bibliotheken stond centraal op de bijeenkomst ‘Het Maken van Verhalen’, op donderdag 17 januari. Dit initiatief is onderdeel van De Lonkende Leestafel.
De bijeenkomst vond plaats in Het Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam: een prachtig oud pand in het midden van Katendrecht. Collega’s van zeven Zuid-Hollandse bibliotheken waagden zich door de regen om geïnspireerd te worden door wereldwijde en lokale initiatieven. Iedereen was het erover eens: verhalenmakers moet je koesteren.
Goede voorbeelden
De dag opende met een scala aan voorbeelden. Van Future Library tot Human Library, van Deel je verhaal in Tilburg tot Het Muizenhuis in de OBA – stuk voor stuk voorbeelden waarbij men ofwel mensen aanspoort tot het maken van verhalen of verhalenmakers een podium biedt om verhalen te delen.
Karen Bertrams, adviseur van Probiblio: ‘Het gaat niet alleen om geschreven verhalen, maar álle soorten geproduceerde verhalen, die op allerlei manieren kunnen ontstaan. Als bibliotheek kun je inspireren, delen en faciliteren. Help mensen om te schrijven en te leren schrijven. De bibliotheek is een verzamelpunt voor lezers én schrijvers.’
Lokale schrijvers betrekken
Alle aanwezigen doen al hun best om met hun bibliotheek een podium te bieden voor verhalenmakers. Toch zijn ze op zoek naar andere manieren om dat te doen, of te intensiveren. Want dat het lastig is, beaamde één van de sprekers.
Karin Horst, specialist cultuur & mediawijsheid bij Bibliotheek Eemland, zei: ‘Organisatorisch is het een hele kluif, maar het levert wel heel veel op. Ik wilde graag samenwerken met lokale schrijvers, omdat het raar is dat we die niet kenden. Nu vormen we met de auteurs een enorm netwerk en zij zijn ambassadeurs voor de bibliotheek. Ik heb daarnaast nog nooit zulke goede relaties gehad met de pers, want álle journalisten schrijven en zoeken een publiek voor hun werk.’
Maak gebruik van Sweek: ‘Mensen willen ergens bij horen’
Door het gevarieerde programma van de bijeenkomst kregen we niet alleen een kijkje in het leven van een collega bibliothecaris, maar ook in dat van de makers van een van de grootste verhalenplatforms van de wereld: Sweek, een internationaal platform voor zelfpublicatie.
Sabine van der Plas startte zo’n vier jaar geleden met Sweek en inmiddels is het uitgegroeid tot een platform met meer dan 1,5 miljoen gebruikers die regelmatig verhalen plaatsen.
‘Uit ons marktonderzoek kwam heel sterk naar voren dat mensen op zoek zijn naar een connectie tussen online en offline. Mensen willen bijvoorbeeld graag wekelijks een verhaal publiceren, maar later ook hun verhalen gebundeld zien in een boek. Er ontstaan hele communities rondom boeken: mensen praten erover en plaatsen eigen verhalen. Dat is een nieuwe trend die alleen maar groter wordt.’
Schrijfwedstrijden: de perfecte tool
Een van de manieren om verhalenmakers aan te moedigen en samen te brengen, is het organiseren van een schrijfwedstrijd. Dit kan zelfstandig, maar je kunt ook samenwerken met Sweek om dit op te zetten. Sabine: ‘Sweek kan gebruikt worden om de verhalen op te publiceren. Samen met de bibliotheek kunnen we ervoor zorgen dat mensen ervan weten en meedoen Vooral als je een wedstrijd bindt aan een lokaal thema voelen bewoners zich betrokken. In het begin ontvang je slechts een paar inzendingen, maar tegen het eind loopt dat altijd heel hoog op.’
Hulp van de experts: beeldverhaal, poëzie-workshop en een panel van schrijfdocenten
Ook striptekenaar Robert van der Kroft zette ons aan het denken, met zijn presentatie over het beeldverhaal. ‘Als tekenaar wil ik graag verhalen maken waarbij je later niet meer precies weet of je nu een boek of strip hebt gelezen.’ We werden vervolgens aan het werk gezet door dichter Myrte Leffring; ze liet ons ervaren hoe relatief simpel het is om in bestaande teksten inspiratie te vinden.
Als laatste presenteerde zich een panel van vijf schrijfdocenten, geselecteerd door Probiblio om met bibliotheken te sparren over mogelijkheden. Elke docent heeft zijn eigen expertise en vakgebied, waardoor een mooi gevarieerd aanbod tot de beschikking staat.
(Bekijk hieronder welke experts voor jou klaarstaan!)
Kon je niet aanwezig zijn bij deze bijeenkomst? Download hieronder de presentaties van alle sprekers:
Positieve reacties
We sloten de dag af met een lunch en wandeling door Katendrecht. Het gaf deelnemers de gelegenheid om ervaringen en ideeën uit te wisselen. Hetti Koster, teamleider participatie bij Bibliotheek aan den IJssel, zag al meteen mogelijkheden. ‘Ik vond het een informatief en inspirerend programma, op een fantastische locatie. Ik heb veel interessants gehoord en het geeft veel stof tot nadenken. Wat in ieder geval al heel interessant is voor onze bibliotheek, is de schrijfdocent Koos Vervoort. We zetten ons op verschillende manieren in op het gebied van de basisvaardigheden, via een schrijfcafé, oefenen met de computer en een leeskring voor beginnende lezers. Koos zou goed aansluiten op Schrijven voor beginners en ik ben heel benieuwd wat hij voor ons kan betekenen.’
Zelf aan de slag?
Ben jij nieuwsgierig hoe jij met jouw bibliotheek een rol kan vervullen in het bieden van een podium voor verhalenmakers? Wil jij graag aan de slag, maar weet je niet goed hoe je dat moet aanpakken? Neem contact op met Karen Bertrams (kbertrams@probiblio.nl) of Alek Dabrowski (adabrowski@probiblio.nl) of schakel één van de experts in.
Het inschakelen van deze experts of Probiblio is voor Zuid-Holland gratis. Informeer naar de kosten en mogelijkheden voor overige provincies.
Onze experts:
De lievelingstrucjes van schrijfster en schrijfdocent Anne van den Dool zijn metaforen, afgebroken zinnen en personages die je meenemen in hun hoofd.
Fariesh Abdoelrahman geeft workshops aan jongeren en weet hen te motiveren en te inspireren. Schrijven is hierbij zijn instrument.
Koos Vervoort: “Tien jaar geleden kon ik onvoldoende lezen en schrijven om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Nu wil ik mijn verhaal met jou delen.”
Margje Woodrow is schrijver van jeugdthrillers. Zij bezoekt vaak scholen en weet jongeren te inspireren.
Myrte Leffring ademt poëzie: zij is dichter, zit in jury’s, is redacteur van het poëzietijdschrift Awater en geeft workshops poëzie in alle vormen en maten.
Meer lezen over verhalen maken
De Lonkende Leestafel sprak eerder uitgebreid met Karin Horst. Lees hier het volledige interview.
Het Maken van Verhalen is een initiatief van De Lonkende Leestafel, een project waarbij we mensen met dezelfde interesses samenbrengen en lezen stimuleren.