Aan de slag met BoekStartdag 2021

Aan de slag met BoekStartdag 2021

Doet jouw bibliotheek ook mee aan de landelijke BoekStartdag? Op zaterdag 19 juni 2021 worden in het hele land de allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders extra hartelijk welkom geheten met een aantrekkelijk programma. Een mooie gelegenheid om jonge kinderen, ook uit meertalige en laagtaalvaardige gezinnen, te bereiken. Graag delen we een inspiratiegids en andere tips om deze dag extra speciaal te maken.

BoekStart organiseert samen met bibliotheken voor het eerst de BoekStartdag. Deze dag sluit aan op de Week van het Jonge Kind en staat helemaal in het teken van gezinnen met kinderen van 0 tot 2,5 jaar. En niet onbelangrijk: er zijn waarschijnlijk veel jonge ouders die het BoekStartkoffertje door corona nog niet hebben opgehaald en hun kind nog niet lid hebben gemaakt van de bibliotheek. Dat is zonde, want jong geleerd, is oud gedaan!

Inspiratiegids

Laat dus zien wat de bibliotheek voor de allerkleinsten in huis heeft en lift mee op de landelijke publiciteit rond de eerste BoekStartdag in Nederland. Er worden allerlei landelijke materialen ontwikkeld die je kunt gebruiken en de inspiratiegids helpt je om deze dag tot een succes te maken. Met suggesties over wat voor activiteiten je kunt organiseren, met welke partners je kunt samenwerken en via welke kanalen je kunt communiceren. Je vindt hier ook een draaiboek, allerlei ideeën voor laagdrempelige activiteiten en een overzicht van organisaties die een aanbod hebben voor de BoekStartdoelgroep. Je kunt de BoekStartdag zo groot of klein maken als je zelf wilt en juist daarom is het zo leuk om mee te doen.  

Alvast een tip: lokale zichtbaarheid

De promotie van je BoekStartdag is enorm belangrijk. Je wilt de doelgroep laten weten dat je een speciale dag voor ze organiseert. Begin daarom tijdig met het nadenken over communicatie. Naast het inzetten van de landelijke promotiemiddelen, adviseren we je ook gebruik te maken van lokale kanalen en promotie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het tijdig aanleveren van persberichten bij de plaatselijke kranten en radio, het verspreiden van een huis-aan-huis flyer en het aanmaken van een evenement op je social media en website. Daarnaast zijn er vast andere interessante partners die jouw BoekStartdag willen promoten, zoals de Jeugdgezondheidszorg of het CJG, consultatiebureaus, kinderopvangorganisaties, culturele instellingen en lokale winkeliers. Deze partners kunnen natuurlijk ook betrokken zijn bij de organisatie van jouw BoekStartdag en wellicht een kraampje bemannen, een activiteit organiseren of een weggevertje verzorgen.

En nog een tip: gebruik voor publiciteit vooral ook deze hartverwarmende voorleesfilmpjes van bekende Nederlanders als Marlijn Weerdenburg, Gregory Sedoc en Tom Groot.

Meer informatie

Wij hopen dat er veel bibliotheken meedoen met de allereerste landelijke BoekStartdag. Meer weten? Bekijk hier dan de inspiratiegids en neem een kijkje bij het promotiemateriaal (in de loop van februari beschikbaar). Voor vragen kun je terecht bij Barbara van Walraven, adviseur Educatie bij Probiblio.

Meer nieuws