Aangepaste dienstverlening erfgoed-workshops wegens coronamaatregelen

De ontwikkelingen rondom het coronavirus dwingen ons opnieuw naar onze dienstverlening te kijken. Ook onze veelgevraagde erfgoedworkshops ontkomen niet aan ingrijpende aanpassingen. Het gaat ons extra aan het hart nu het thema van de Kinderboekenweek draait om historie en erfgoed. Maar het thema biedt ook nieuwe kansen!
Break-in Boxen stoppen in 2020
Met onze Break-in Boxen zoeken kinderen op een intensieve wijze samen naar oplossingen van fysieke puzzels. Ze gaan vaak zo op in het spel dat ze samen op, onder, rond en zelfs in de kist kruipen om naar oplossingen te zoeken. Kinderen en hun begeleider verkeren zeer dicht in elkaars nabijheid en de objecten gaan van hand op hand. Als we naar de maatregelen kijken en de daarbij geldende richtlijnen voor anderhalve meter afstand, is het werken met een Break-in Box niet verantwoord.
We hebben daarom besloten om in 2020 geen Break-in Boxen meer te verhuren. In 2021 kijken we weer naar wat dan de mogelijkheden zijn. Intussen onderzoeken we de mogelijkheden van een alternatief aanbod waarbij we de veiligheid kunnen garanderen.
Minecraftworkshops gaan aangepast door
Door een aantal relatief eenvoudige aanpassingen kunnen we de Minecraftworkshops in 2020 wel blijven aanbieden. We schetsen hieronder de aanpassingen die wij, maar ook de bibliotheek zal moeten doorvoeren. Lukt het niet om deze aanpassingen in jullie bibliotheek te garanderen? Dan kunnen we de Minecraftworkshop niet laten doorgaan. Wij willen dit graag vooraf weten, om teleurstellingen ter plekke te voorkomen.
- Kinderen gebruiken een iPad, geen laptop. iPads zijn goed schoon te maken. Wij nemen daarvoor de benodigde reinigingsmiddelen mee. We gaan er ook vanuit dat kinderen hun handen wassen voor ze aan de slag gaan.
- 1 kind per iPad; we hebben maximaal 12 iPads.
- De groepsgrootte is minimaal 8 en maximaal 12 kinderen. De grootte is afhankelijk van de ruimte die de bibliotheek ter beschikking heeft. Kinderen zitten apart aan tafels, op 1,5 meter afstand van elkaar. Vindt de workshop tijdens de uitlening plaats, dan mogen er geen bezoekers door de ruimte lopen en zeker niet tussen de tafels.
- Ter plekke zal gekeken worden of er een mogelijkheid is dat kinderen een presentatie geven aan hun ouders.
- Verder gelden de overige eisen die altijd gelden voor de Minecraftworkshops, zoals omschreven in onze informatiesheet
Alternatief: Minecraft-challenge
We hebben een Minecraft-challenge bedacht om bibliotheken ook in deze tijd te bedienen, die ook mooi aansluit op de Kinderboekenweek. We gaan een serie filmpjes maken, waarbij we kinderen uitnodigen mee te doen aan telkens een nieuwe Minecraft-uitdaging of 'challenge' gericht op het verleden, het heden of de toekomst. De deelnemers moeten zelf naar informatie zoeken om een goed beeld te krijgen van hoe het bouwwerk er vroeger uitzag en gebouwd werd. De bouwer van het mooiste bouwwerk en beste motivatie wint een leuke prijs. Bibliotheken kunnen de filmpjes delen op hun eigen website en worden door ons centraal bejureerd. We combineren de opdrachten met informatie- en leesvaardigheden en kijken nog naar combinaties met populaire jeugdboeken. Meer informatie volgt binnenkort.
Heb je vragen of ideeën over hoe we de workshops anders (kunnen) aanbieden? Neem contact op met onze Adviseurs via minecraft@probiblio.nl