Anne-Marie van der Poel: adviseur Basisvaardigheden

Anne-Marie van der Poel: adviseur Basisvaardigheden

Officieel werkt Anne-Marie van der Poel vanaf december 2017 bij Probiblio als adviseur Basisvaardigheden, zij is zich echter al wat langer aan het inwerken. Dat ze een goede aanvulling op het Probiblio team Basisvaardigheden is, lees je in het interview dat we met Anne-Marie hadden.

Was je al bekend met de bibliotheekwereld?

Ik kom bij NBD Biblion vandaan en had daar veel contact met de bibliotheken; ik was uitgever en ontwikkelde de dienstverlening voor leeskringen. De blik wordt nu wel heel anders. NBD Biblion is heel goed in praktisch werken en collectioneren: bibliotheken komen om te kopen. Bij Probiblio gaat het contact met de bibliotheken over ondersteuning en advisering. 

Wat is je eerste indruk in je nieuwe functie over de bibliotheken?

De complexiteit van het werkveld in combinatie met de bevlogenheid en de kennis van de vakinhoudelijke medewerkers. De geldstromen maken het bibliotheekwerk extra ingewikkeld. Het valt me op dat de bibliotheken graag willen vertellen over hun werkzaamheden. Er is veel bereidheid tot het delen van kennis en het van elkaar willen leren. Ik zie bij mijn Probiblio collega’s dat zij goed in staat zijn om het landelijke beleid te vertalen in ondersteuning aan de bibliotheken. Overigens: Probiblio staat er goed op bij de bibliotheken. De mensen die ik tot nog toe gesproken heb reageren onverdeeld enthousiast als ik vertel dat ik adviseur basisvaardigheden word.

Waar verheug je je op?

Ik kan niet wachten tot ik ‘gesetteld’ ben in mijn nieuwe functie, ik verheug me er enorm op om aan de slag te gaan. Ik wil meer grip op de complexiteit van het thema basisvaardigheden en het sociaal domein. Ik heb daar zo mijn ideeën over, maar ik beschik nog over onvoldoende netwerk om dit met elkaar uit werken. Bij deze wend ik me graag tot de bibliotheken: ik kom graag op bezoek ter kennismaking en om het gesprek aan te gaan. 

Welke NBD Biblion kwaliteiten ga je in je nieuwe functie inzetten?

Heel praktisch gezien mijn kennis van het veld, het ondernemerschap en de gesprekken met bibliotheken. Ik hoop ook hier goed de verbinding te kunnen maken tussen kennis, mensen en producten. 

Welke eigenschappen ga je daarvoor inzetten?

Mijn helicopterview, adviesvaardigheden en een gesprekpartner zijn. 

Waar kunnen de bibliotheken jou voor benaderen?

Voor alles waar de bibliotheken tegen aan lopen. Van praktisch naar strategisch, ik zorg dat ik vragen voor hen kan oplossen. En als ik het (nog) niet weet dan zeker in overleg met mijn collega’s. Over een jaar hoop ik dat het veld me kent en dat ik een actieve en constructieve bijdrage lever aan de bibliotheken! 

Wat heb je zelf met de Bibliotheek?

De Bibliotheek is een plek waar het leren onbegrensd is, een veilige haven in de stad of het dorp. Een laagdrempelige plek waar studie en leermogelijkheden voor het opscheppen liggen. Ik ben sinds drie jaar vrijwilliger van de Bibliotheek Rotterdam bij de Bibliotheek aan Huis. Het lijkt me verschrikkelijk om geen toegang tot boeken te hebben. Bovendien kom ik zo ook bij mensen en op plekken in de stad waar ik anders nooit zou komen. 

Wat weten we nog niet van je?

Ik woon in een droom appartement in Rotterdam en ik heb een grote liefde voor David Bowie. Voor bibliotheken is het nog interessant dat ik in het bestuur zit van 'Why I love this Book', de site met ‘one minute book review videos’. Speciaal voor Leesclubs is er onlangs de site Book & Club gelanceerd. Iedere maand staan er op deze site nieuwe discussie-video’s  bij topboeken. De auteur levert in filmpjes hiervoor zelf de vragen aan, gebruik de discussie-video’s voor je eigen leesclub! 

Anne-Marie van der Poel werkt alle dagen, haar e-mailadres is avdpoel@probiblio.nl

Meer nieuws