Belevenissen van bibliotheekmedewerkers

Belevenissen van bibliotheekmedewerkers

Het is Boekenweek! Op NPO2 gaat documentairemaker Frans Bromet elke avond op zoek naar alledaagse en bijzondere verhalen in de serie ‘De Bibliotheek’. Als bibliotheekmedewerker weet jij als geen ander wat de openbare bibliotheek voor haar bezoekers kan betekenen. We hebben een aantal van jullie memorabele vragen en reacties gevraagd.

Deel ook jouw ervaringen via social media met de hashtag #biebleven!

Denise Verlaat van Bibliotheek IJmond-Noord en haar collega’s ontvangen af en toe de leukste reacties van kinderen:

Een jongen uit groep 3 na een groepsbezoek: “Dat heb je goed gedaan!”

“Twee meisjes van ongeveer 14 jaar lopen een beetje aarzelend rond. Ik vraag of ik ze kan helpen. ‘Nee hoor,’ zeggen ze. ‘We hebben een opdracht van school. We moeten de leukste plekken in Heemskerk bezoeken en wij dachten meteen aan de bieb.’”

Een jongen zei tegen zijn moeder over informatieve boeken over de natuur die hij had geleend: “Ik vind de boeken zo leuk, ik wil ze niet meer teruggeven.”

Een kleuter maakte de opmerking: “Er zijn zoveel boeken, ik kan niet kiezen!”

Na een groepsbezoek zei een jongen uit groep 3: “Ik kan hier wel de hele dag blijven.” 

Een meisje zei na een groepsbezoek: “Dit is het leukste uitje van de week.”

“Een 7-jarig meisje vertelt aan de aan de balie dat ze net jarig is geweest. Heel wijs zei ze tegen mij dat toen ze vier was, zij een boek had gezien in de bibliotheek. Ze was nu op zoek naar dat boek. ‘Zo,’ zei ik onder de indruk. ‘Dat weet je nog goed. Hoe ziet het boek eruit?’ ‘Een onderbroek op de voorkant en die is zijn kleren kwijt. En ik weet ook niet meer of het deze bibliotheek was,’ was haar antwoord. Het was geen makkelijke vraag, maar ik ging mijn best voor haar doen. Laat ik het boek ook nog vinden. Niet bij mijn bibliotheek, dat klopte. Toen ik het plaatje liet zien, riep ze meteen: ‘Dat is hem!’ Het boek ging over een ijsbeer die zijn kleren kwijt was. Ze wist zich te herinneren dat ze met school bij een andere bibliotheek was geweest toen ze vier was. En kon zich herinneren dat de voorkant wit was. Ze was heel blij met de vondst. Nu gaat ze samen met haar opa het boek bij de andere bieb halen. Zo zie je maar weer, zelfs met zo'n omschrijving vinden we het juiste boek!”

Brigitte Kerkhoven van Bibliotheek Bollenstreek herinnert zich nog enkele van de grappige en ontroerende vragen die ze aan de balie krijgt.

“De serie 50 tinten grijs was net uit. Een mevrouw had het boek al uitgelezen. Ze vroeg aan mij of we nog zo'n soort boek in de bibliotheek hadden, want ze vond de schrijfstijl zo goed…”

“Een bezoeker aan de balie: ‘Heeft u een boek van Kookson?’ Het bleek om Catherine Cookson te gaan.”

“Ooit heb ik voor een oudere meneer alle dvd’s in Noord- en Zuid-Holland aangevraagd die over landen gaan. Hij vertelde dat hij en zijn vrouw niet meer op vakantie konden gaan en op deze manier samen toch nog wat van de wereld zagen. Een heel ontroerende vraag!”

Meer nieuws