'Best practices' Projectendag 2022 bekend

'Best practices' Projectendag 2022 bekend

Op 30 juni 2022 organiseert Probiblio de Provinciale Projectendag voor bibliotheekmedewerkers uit Noord- en Zuid-Holland. Zoals elk jaar wordt het een niet-te-missen event met inspirerende en leerzame voorbeelden van bibliotheken uit de regio. Het programma is inmiddels bekend. De Projectendag vindt plaats op de (nieuwe) Probiblio-kantoorlocatie in Hoofddorp.

Eerder dit jaar riepen we bibliotheken op hun 'best practice(s)' met ons te delen. Daarbij gaat het om de parels uit Noord- en Zuid-Holland: succesvolle projecten of initiatieven die opvallend en innovatief zijn, en opschaalbaar naar andere bibliotheken. Inmiddels zijn 7 'best practices' geselecteerd. Tijdens de Projectendag gaan een of twee bibliotheekmedewerker en een adviseur van Probiblio hierover met elkaar en met het publiek in gesprek. In de laatste ronde is er ook gelegenheid Probiblio's afdeling Logistiek en Collecties te bezoeken. De opgedane kennis en meer informatie over de 'best practices' beschikbaar voor het hele Noord- en Zuid-Hollandse netwerk. 

'Best practices'

Escapespel Revanche (Bibliotheek Kennemerwaard)

Hoe krijg je vmbo-ers aan het lezen? Bibliotheek Kennemerwaard ontwikkelde samen met een escaperoom een spel gebaseerd op een boek. Inmiddels draait dit programma voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs als pilot. Specialist Educatie 12+ bij Bibliotheek Kennemerwaard Annemarie Kraaier en Lisa Hilberts gaan hierover in gesprek met Geert-Jan Davelaar, adviseur Educatie bij Probiblio.

Ketenaanpak Online Bankieren (Bibliotheek Rotterdam)

Online bankieren, je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. Maar niet iedereen kan meekomen en vindt de weg naar het aanbod van banken. Hoe kunnen bibliotheken deze mensen ondersteunen? Daartoe is de Bibliotheek Rotterdam een werkgroep gestart met de Nederlandse Betaalvereniging, welzijn en verschillende banken. Projectleider Digitale Inclusie van Bibliotheek Rotterdam Merit van Breukelen gaat erover in gesprek met Anne-Marie van der Poel, adviseur Basisvaardigheden bij Probiblio.

Cursus 'Slimmer omgaan met geld' (Bibliotheek de Plataan) 

Hoe maak je verstandige keuzes bij het uitgeven van geld? Hoe werkt een huishoudboekje? En waar kan je terecht als je geldproblemen hebt? Op al deze vragen en meer krijgen deelnemers aan de gratis cursus ‘Slimmer omgaan met Geld’ antwoord. Aanjager Basisvaardigheden bij Bibliotheek de Plataan Barbara Teuben gaat erover in gesprek met Probiblio’s adviseur Basisvaardigheden Ellie van der Meer.

De bieb als podium voor jongerencultuur (Bibliotheek Rotterdam)

Het zijn troefkaarten die elke bieb in handen heeft: jongeren die iets willen! Probiblio’s adviseur Programmering Karen Bertrams deelt 3 initiatieven waarmee ook jouw bibliotheek jongerencultuur kan ontdekken als rijke bron voor programmering en collecties. Te gast is floorwalker Cher (Instagram: @bieb010_cher). 

Marketing en communicatie: een gouden koppel (Bibliotheek Rijn en Venen)

Bij de Bibliotheek Rijn en Venen is de afgelopen jaren geïnvesteerd in marketing en communicatie. Charlotte Romijn belicht vanuit Team Communicatie welke groei bibliotheek de afgelopen tijd heeft doorgemaakt. Marketingadviseur Iet Wiersma schuift aan namens Probiblio.

'World of Books' (Bibliotheek Amstelland)

De voorleeshoek neemt bij Bibliotheek Amstelland een centrale plek in. Nieuw is de 'World of Books' in vestiging Amstelveen Stadsplein, een boekenkast met kinderboeken in allerlei talen zoals Turks, Portugees, Japans, Russisch, Arabisch, Spaans en Armeens. Projectmanager Hiske Deinema en Probiblio’s onderzoeksadviseur Jolijn Faber vertellen wat 'World of Books' tot een succes maakt.

Bezoek aan Logistiek en Collecties (Probiblio)

Elke dag brengen we IBL-materialen, (nieuwe) boeken, leeskringkoffers en andere collecties naar hun plek van bestemming. Zo zorgen we er ook voor dat bibliotheken een optimale collectie aan scholen kunnen aanbieden. 

Meer informatie en inschrijven

Meer informatie over de Projectendag en de 'best practices' vind je in onze Agenda. Klik hier om je gelijk in te schrijven, dit kan tot 21 juni.

Meer nieuws