Bibliotheken corona-proof open

Bibliotheken corona-proof open

Vanaf maandag 11 mei mogen de bibliotheken weer gefaseerd open! In het hele land zijn bibliotheken druk bezig om hun vestiging weer gedeeltelijk open te stellen voor publiek, met inachtneming van de richtlijnen en maatregelen rondom het coronavirus. Hoe gaan bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland daarbij te werk? We verzamelen een paar mooie voorbeelden van social media.

Foto boven: Naomi Heidinga, De Bibliotheek Amstelland

 

In de rij

Het is een beeld dat veel bibliotheken zullen herkennen: bezoekers in de rij, mét anderhalve meter afstand van elkaar. In Dordrecht openden zowel de bibliotheek in de binnenstad als die in Stadspolders op maandag 11 mei weer hun deuren. “Er stond een flinke rij, we merkten veel enthousiasme dat de bibliotheek weer open ging”, vertelt Jaime Quant van Bibliotheek AanZet aan RTV Dordrecht.

Kuchschermen, looproutes en mandjes

De afgelopen dagen zijn veel bibliotheken druk bezig geweest om alles op orde te krijgen zodat ze veilig open kunnen. Bij Bibliotheek Westland liep burgemeester Bouke Arends afgelopen maandag een proefrondje volgens de richtlijnen van het RIVM. Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar de nieuwe maatregelen via een kort filmpje op Twitter. "We zijn weer open! Eigenlijk zijn we nooit helemaal dicht geweest. Vanaf de intelligente lockdown kon je gebruik maken van onze boekenservice en brachten wij onze digitale huiskamer bij je thuis. Nu mogen je weer verwelkomen in onze bibliotheken. Alleen gaat het wel een beetje anders".

Om met Bibliotheek Katwijk te spreken: “De kuchschermen hangen, er wordt een route door de bibliotheek gemaakt zodat we niet overal tegen elkaar aan botsen en de mandjes worden binnenkort geleverd.” Bibliotheek AanZet gebruikt naast een algemene looproute een nummersysteem om het bezoekersaantal te handhaven. Ondertussen draait de 'virtuele vestiging' - oftwel de website rondom het digitale aanbod - nog op volle toeren, met veel aanbod voor thuisblijvers. 

“De kuchschermen hangen, er wordt een route door de bibliotheek gemaakt zodat we niet tegen elkaar aan botsen en de mandjes worden binnenkort geleverd” - Bibliotheek Katwijk

 

Stap voor stap

Veel bibliotheken kunnen nog niet in alle vestigingen alle services bieden zoals mensen die gewend zijn. Vanaf woensdag 13 mei konden Amsterdammers in 5 OBA-vestigingen verspreid over de stad boeken lenen en inleveren. Dinsdag 19 mei openden de deuren van nog meer vestigingen. Leden zijn hier van harte welkom voor het terugbrengen en lenen van boeken en andere materialen. De OBA Afhaalservice wordt daarom stopgezet, maar seniore leden kunnen gebruik blijven maken van de OBA Bezorgservice 67+. 

Vanwege de veiligheidsmaatregelen kunnen bezoekers nog geen gebruik maken van de computers, toiletten, horeca en leestafels. Voor het inleveren, uitzoeken en lenen van de materialen krijgt iedereen een schoon mandje en kunnen de handen met reinigingsgel worden gedesïnfecteerd. Ingeleverde boeken worden 72 uur in quarantaine gehouden voordat ze teruggezet worden. 

Blije leesfans

Afgelopen maandag verwelkomde Bibliotheek Katwijk gelijk ook de eerste bezoekers. De bieb tweette: "Goede eerste middag met heel veel opgeluchte bezoekers die volop begrip toonden voor het feit dat niet alles is zoals het was én voor de getroffen maatregelen. 'Negen weken zonder bieb is niet te doen! Super dat jullie weer open zijn.'" De Bibliotheek Amstelland deelt mooie verhalen van leesfans en hoe zij hun weg weer naar en in de bibliotheek weten te vinden. Na een geslaagde eerste dag tweette Bibliotheek Westland: "De rijen @biebwestland worden langzaam wat korter, de kratten met boeken raken vol, veel blije mensen met stapels nieuw leesvoer!" 

"Negen weken zonder bieb is niet te doen! Super dat jullie weer open zijn." - een opgeluchte bezoeker van Bibliotheek Katwijk

 

Volgende fase

Met de heropening van de bibliotheken zet Mark Deckers voorlopig een punt achter zijn blogserie 'Bibliotheken in crisistijd'. "We zijn gemigreerd naar een anderhalvemetersamenleving waar we nog lang mee te maken hebben. Nog lang niet alle functies van de bibliotheek kunnen we uitvoeren. Maar we zijn wel naar een volgende fase gegaan. Acht weken hebben we in een crisismodus gewerkt in de ondersteuning voor bibliotheken. Deze weken gingen we voor een deel terug naar normaal." "Alle medewerkers en vrijwilligers verdienen een dikke pluim voor hun inzet en geduld", aldus Wietske Benard van Bibliotheek Aanzet. En zo is het!

"Alle medewerkers en vrijwilligers verdienen een dikke pluim voor hun inzet en geduld" - Wietske Benard, Bibliotheek Aanzet

 

Veel succes!

We wensen alle bibliotheken heel veel succes met de gefaseerde openstelling! Heb je vragen of hulp nodig? Neem contact met ons op, we staan voor jullie klaar!

Meer nieuws