Bibliotheken en KRO-NCRV slaan de handen ineen voor warme Kerst

Bibliotheken en KRO-NCRV slaan de handen ineen voor warme Kerst

KRO-NCRV en Probiblio gaan voor het tweede jaar een unieke samenwerking aan. In ruim 170 bibliotheken door het hele land staat van 6 tot en met 23 december een ‘Joris’ Kerstboom’. Dit idee komt voort uit het tv-programma van presentator Joris Linssen waarin hij mensen uitnodigt een boodschap voor een dierbare in de boom te hangen en hun verhaal te delen. In de bibliotheekvestigingen kunnen bezoekers de komende tijd hetzelfde doen.

In meer dan 170 vestigingen door heel Nederland staat in de maand december een opgetuigde kerstboom. Bezoekers worden uitgenodigd om speciaal voor hun dierbare een kerstbal met daarin een foto of kerstgedachte in de Joris’ Kerstboom te hangen. Ze kunnen een reddende engel bedanken, sorry zeggen of een hechte vriendschap vieren. Zo groeit elke boom uit tot een echte Joris’ Kerstboom.

Ontmoeting

De kerstboom vol kerstgedachten is een ontmoetingsplaats. Bibliotheken die deelnemen zorgen dat er bibliotheekmedewerkers en vrijwilligers aanwezig zijn om mensen op weg te helpen en een luisterend oor te bieden. Het ophangen van de kerstballen kan leiden tot mooie gesprekken. Erg waardevol voor veel mensen in de dagen voor Kerst.

De thema’s eenzaamheid en ontmoeting sluiten aan bij de nieuwe maatschappelijke rol van bibliotheken. KRO-NCRV legt met deze actie de verbinding van het tv-programma met de lokale samenleving. Zo ontstond in 2017 een mooie samenwerking. Vorig jaar boden 82 bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland bezoekers al de gelegenheid hun persoonlijke verhaal te delen tijdens hun bezoek aan de bibliotheek. Dit jaar zijn de kerstbomen door heel Nederland te vinden.

Tv-uitzending

Presentator Joris Linssen is op 12 december op bezoek bij Bibliotheek Gouda, één van de vijf plekken waar tv-opnames rond Joris’ Kerstboom plaatsvinden. Hij gaat op zijn gebruikelijke laagdrempelige manier op zoek naar bibliotheekbezoekers met een persoonlijk verhaal. Bekijk de uitzending op zondag 23 december om 21.10 uur op NPO2.

Voor de deelnemende bibliotheken is een communicatietoolkit samengesteld.

Meer nieuws